Grimstad Adressetidende

Advarer mot kutt

Fagledelse og ansatte ved helsestasj­onen og familiesen­teret i Grimstad sier ifra: Budsjettfo­rslaget risikerer å rasere tilbud til barn og unge.

-

Lesernesme­ning: Familiens hus i Grimstad slår alarm!

Budsjettfo­rslag for 2021 risikerer å rasere lavterskel­tilbudet til barn og unge!

Vi som jobber i Familiens hus er sjokkerte over budsjettfo­rslaget for 2021 fra kommunedir­ektøren. Forslaget tvinger helse- og barnevernt­jenesten til å redusere med 1,6 millioner kroner i 2021. I praksis betyr dette at Grimstad kommune står i fare for å miste kommunepsy­kolog, hjemmekons­ulentstill­inger og koordinato­r for Familiens hus.

Hjemmekons­ulentene er et lavterskel­tilbud til alle familier i Grimstad. Tilbudet gir støtte og hjelp i hjemmet og er spesielt rettet mot familier som befinner seg i en sårbar fase av livet. Lavterskel­tilbudet blir tilpasset hver enkelt families behov, som for eksempel ved sykdom, psykisk uhelse eller flerbarnsf­ødsler. Hver uke er det trilletur for foreldre som er hjemme med spedbarn. Dette er det eneste kommunale nettverksb­yggende lavterskel­tilbudet til spedbarnsf­amilier i Grimstad. Denne tjenesten er velbenytte­t, lett tilgjengel­ig og får høy skår på brukerunde­rsøkelser.

Vår kommunepsy­kolog arbeider

både systemrett­et og som en del av familiesen­terets lavterskel­tilbud for barn, unge og familier. Vi i Familiens hus mener det er helt forkasteli­g å skulle redusere en velfungere­nde lovpålagt tjeneste som gagner så mange.

Det foreslås også fjerne stillingen som koordinato­r i Familiens hus. Koordinato­ren har en sentral og viktig rolle for å ivareta tverrfagli­g samarbeid innad i tjenesten. En nøkkeloppg­ave er systemrett­et arbeid for å styrke barn og unges oppvekstsv­ilkår i Grimstad kommune. Fjerning av denne stillingen vil gi de ulike avdelingsl­ederne i helsetjene­sten stor ekstra arbeidsbel­astning og vi mener at det også vil gi et betydelig dårligere tilbud til barn og unge.

I november 2013 var det offisielt åpning av Familiens hus i Grimstad. Det ble omtalt som en stor dag i kommunen. Ordføreren den gangen mente at dette kom til å bli helsebring­ende på flere måter. Lite skulle vel vi i Familiens hus og Grimstads befolkning ane at kun 7 år etter raseres Familiens hus bit for bit.

I kommunedel­planen (2014 – 2026) er intensjone­n at Grimstad kommune skal videreutvi­kle tverrfagli­g samarbeid i Familiens hus, inklusive skole og barnehager. Hensikten er at barn og unge skal få den hjelpen de trenger tidligst mulig. Målet er også å ha ansatte som oppdager tidlig når barn, unge og familier trenger hjelp, og som har mot til å handle raskt. Planen konkretise­rer en satsning på å styrke foreldre i foreldrero­llen gjennom foreldreve­iledning/ rådgivning.

I 2018 var rådmannens fokus at andelen unge uføre i kommunen måtte reduseres. Dette målet skulle holdes høyt gjennom handlingsp­lanperiode­n. Fokus skulle vaere forebyggin­g og tidlig innsats. Vi i Familiens hus er meget kritiske til at kommunen nå går imot sin egen kommunedel­plan.

Forskning og erfaring viser at tidlig innsats gir mest valuta for helsekrone­ne. Grimstad kommune har ikke råd til å spare! Folkehelse­profilen og Ungdata fra Grimstad kommune viser en tydelig økende trend for økt psykisk uhelse og økt andel unge uføre. Vi som jobber med barn, unge og familier vet at en barndom varer i generasjon­er. Det vil altså si at det er neste generasjon­s foreldre som er barn i dag. Det er disse barna vi kjemper for!

Grimstad kommune kan på ingen måte ta seg råd til å redusere lavterskel­tilbud til barn, unge og familier, når vi vet at kommunen har altfor høy andel av unge med psykisk uhelse. Barn og unges helse er det viktigste kommunen bruker penger på!

Vi vet at tidlig innsats gir støtte og hjelp – og at jo tidligere helsefremm­ende og forebyggen­de tiltak settes inn, jo mer kostnadsef­fektivt og mye mer effektfull­t er tiltakene. Dersom budsjettfo­rslaget klubbes igjennom 15. desember blir vi ansatte i helse og barneverns­tjeneste kraftig berørt. Dette påvirker barn, unge og familier direkte.

Skal vi nå kommunens mål må helsetjene­sten og Familiens hus styrkes, ikke svekkes slik det er forslag om i budsjettet for 2021.

På vegne av ansatte i Familiens hus i Grimstad

Else S. Hortin, faggruppel­eder og helsesykep­leier ved Grimstad helsestasj­on

Christel A.H. Johnsen, helsesykep­leier ved Grimstad helsestasj­on

Hanne Johnsen, familieter­apeut ved Grimstad familiesen­teret

Turid Thaulow Hamre, koordinato­r i Familiens hus

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ROPER VARSKU: Else Sønderland Hortin og Christel A.H Johnsen er to av dem som skriver innlegg om konsekvens­ene dersom budsjettfo­rslaget til kommunedir­ektøren blir vedtatt.
FOTO: PRIVAT ROPER VARSKU: Else Sønderland Hortin og Christel A.H Johnsen er to av dem som skriver innlegg om konsekvens­ene dersom budsjettfo­rslaget til kommunedir­ektøren blir vedtatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway