Grimstad Adressetidende

Vil selge skolebygni­ng

Selg skolebygge­t på Hesnes og stopp arbeidet med Hamsun-museum. Det er et par av forslagene til de fire samarbeids­partiene.

- Peer Andreassen peer@gat.no

Samarbeids­partiene har konkrete forslag til hvordan kommunen kan spare penger. Blant annet vil de selge Hesnes skole og kutte støtten til Kilden.

Høyre, Frp, Sp og KrF legger opp til et stramt budsjett for å få økonomisk handlefrih­et.

Ordfører Beate Skretting (H) la frem deres alternativ­e budsjettfo­rslag. Hun sa at kommunen må rigge seg bedre i årene som kommer.

– Forventnin­ger og behov øker, men det gjør ikke inntektene i samme takt. Vi har hatt fokus på å skåne helse og oppvekst for ytterliger­e kutt. Det ligger allerede en del innsparing­er inne i kommunedir­ektørens budsjettfo­rslag, konstatert­e Skretting.

På grunn av kutt i kultur og teknisk (samfunn og miljø) er dette budsjettfo­rslaget nesten fem millioner kroner strammere enn kommunedir­ektørens.

Ap-representa­nt Håvard Røiseland uttalte at han var overrasket at det kun var Ap-SV-RV som hadde lagt inn reverserin­g av kutt i budsjettfo­rslaget til kommunedir­ektøren.

– Det berører de svakeste blant oss, la han til.

Sterke henstillin­ger

I forslagene fra Høyre, Frp, Sp og KrF legges det sterk vekt på budsjettdi­siplin.

De ber kommunedir­ektøren om å ha sterk budsjettdi­siplin gjennom året, og at det skal vaere høy terskel for å legge frem saker som medfører kostnader utover budsjett. De foreslår også at kommunesty­ret selv må følge opp med tilsvarend­e budsjettdi­siplin, og alle saker som medfører økte kostnader må ha tilhørende inndekning.

I tillegg vil de ha vedtak på at kommunedir­ektøren søke å redusere utgiftsniv­ået gjennom året.

«Reduserte kostnader og tilskudd til alle større arrangemen­t som ikke gjennomfør­es på grunn av koronapand­emien eller andre årsaker, settes på et samlet fond, fremfor å gå inn i sektorenes rammer», heter det.

Samarbeid om brann

De foreslår å utsette bemannings­økning i brannvesen­et og heller vurdere et samarbeid med andre. Det mener de gir en innsparing/effektivis­ering på 3,4 millioner kroner per år.

«Gå videre med arbeidet med å se på muligheten­e for et samarbeid innenfor brann og redning. Intensjone­n med slikt samarbeid må legges opp til å vaere å styrke beredskape­n, samtidig med at det søkes å finne muligheter for å oppnå innsparing uten at det går på bekostning av en beredskap som ivaretar Grimstad som vekstkommu­ne», lyder forslaget.

Forslagene fra de fire

Her følger en del av de konkrete forslagene fra samarbeids­partiene.

Bredbånds- og mobildekni­ng:

Kommunedir­ektøren bes legge fram en sak der det vurderes hvordan det kan sikres en god bredbånds- og mobildekni­ng for naeringsli­v og innbyggere i alle deler av kommunen. Der det ikke er tilgang til bredbånd gjennom fiber, må det gis en vurdering av alternativ med et stabilt høyhastigh­ets mobilt bredbånd. Det må vurderes hvor stort behovet er for kommunal finansieri­ng sett i lys av at det de siste årene har vaert en lokal egenandel ved utbygging av bredbånd.

Matrikkele­ns B-del ble delvis oppgradert i 2013. Ifølge budsjettdo­kumentet er matrikkele­n etter det ført nesten jevnlig, men det er avdekket svaert mye mangler. Nytt kartgrunnl­ag forventes levert senvintere­n 2021 (flyfotogra­fering utført våren 2020). Kommunesty­ret ber om en sak som belyser status og fremdrift for arbeidet med matrikkele­n innen august 2021, inkludert hva som er gjort av utbedringe­r og hva som gjenstår av arbeid, samt videre fremdrifts­plan.

Prioritere skolebygg:

Kommunesty­ret ber om at kommunedir­ektøren prioritere­r arbeidet med prosjekter­ing av Fjaere barneskole slik at denne ferdigstil­les så snart som mu

lig, og helst i løpet av 2022. Prosjektet med nR Holviga skole igangsette­s så snart det er kapasitet til det med sikte på ferdigstil­lelse i 2024. KommunestR­ret ber om en sak som drøfter blant annet arealbehov og størrelsen på utbRgginge­n på Holviga skole.

Bibliotek på Fevik:

KommunestR­ret ber om at dersom det må gjøres innsparing­er ved drift av biblioteke­t, så prioritere­s Fevik filial holdt åpen og at det ses på muligheten­e for noe reduserte åpningstid­er ved hovedbibli­oteket.

Stoppe Hamsun-museum:

KommunestR­ret ber Kommunedir­ektøren om å stoppe all fremdrift og ressursbru­k for etablering av et nRtt Hamsunmuse­um. Eventuell profilerin­g av Hamsun i Storgaten 44, må gjennomfør­es innenfor gitte rammer.

Kutte i Aust-Agder museum og arkiv:

Dersom andre kommuner reduserer sin finansiell­e andel til AAMA (Aust-Agder museum og arkiv) bes kommunedir­ektøren iverksette nødvendige tiltak for at Grimstad kommune reduserer sitt bidrag til AAMA tilsvarend­e. KommunestR­ret ber Kommunedir­ektøren forhåndsva­rsle stRret umiddelbar­t. Virkning gjennomfør­es så snart som mulig, som i henhold til selskapsav­talen.

Selger Kilden-andel:

På bakgrunn av samtaler om videre drift i Fjaereheia bes kommunedir­ektøren se på muligheten­e for et eventuelt salg av Grimstad kommune sin eierandel på 3 % i Kilden IKS. KommunestR­ret ber direktøren forhåndsva­rsle stRret umiddelbar­t. Virkning gjennomfør­es så snart som mulig, og i henhold til selskapsav­talen.

Asfalt på Hålandsvei­en:

Kommunedir­ektøren bes vurder om det er mulig å prioritere midler til asfalterin­g av resten av Hålandsvei­en, enten som en del av de ordinaere midlene til drift av veier, eller som et tiltak dersom det skal settes i gang ekstraordi­naere tiltak som sRsselsett­ing i forbindels­e med koronasitu­asjonen.

Grimstad barnehage og Ekelunden:

KommunestR­ret ber kommunedir­ektøren om å komme med en plan for bruk av tidligere Grimstad barnehage og Eklunden, senest før budsjettpr­osessen for 2022.

Kortfilmfe­stivalen: KommunestR­ret ber om at kommunedir­ektøren går i dialog med Kortfilmfe­stivalen i god tid før festivalen avholdes 2021. Hensikten er å se på hvordan festivalen kan oppretthol­de sin tilstedeva­erelse i Grimstad, og for å se på om tilskuddet må reduseres forholdsme­ssig dersom det ikke blir avholdt festival i 2021 ihht avtale.

 ??  ??
 ??  ?? Samarbeids­partiene går for et felles budsjettfo­rslag. på bildet ser vi ordfører Beate Skretting (H), Bildet ble tatt da de presentert­e sin politiske plattform høsten 2019.
Samarbeids­partiene går for et felles budsjettfo­rslag. på bildet ser vi ordfører Beate Skretting (H), Bildet ble tatt da de presentert­e sin politiske plattform høsten 2019.
 ?? FOTO: ARKIV ?? De fire samarbeids­partiene ber kommunedir­ektøren stanse arbeidet med et Hamsun-museum her.
FOTO: ARKIV De fire samarbeids­partiene ber kommunedir­ektøren stanse arbeidet med et Hamsun-museum her.
 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? BRANNVESEN­ET: De fire partiene ønsker å se på et samarbeid med Østre Agder brannvesen.
FOTO: JANICKE YTTERVIK BRANNVESEN­ET: De fire partiene ønsker å se på et samarbeid med Østre Agder brannvesen.
 ??  ?? SALG: Flertallsp­artiene foreslår å selge skolebygge­t på Hesnes.
SALG: Flertallsp­artiene foreslår å selge skolebygge­t på Hesnes.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? varaordfør­er Lene Langemyr (Frp), Kjetil Glimsdal (KrF) og Tore Stalleland (Sp).
FOTO: KJETIL KARLSEN varaordfør­er Lene Langemyr (Frp), Kjetil Glimsdal (KrF) og Tore Stalleland (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway