Grimstad Adressetidende

Hva med Fjaereheia?

- Per Norstrøm, tidligere kultursjef Aust-Agder fylkeskomm­une

Tidligere fylkeskult­ursjef i Aust-Agder, Per Norstrøm, skriver i dette innlegget at det er investert 20 millioner kroner i teateranle­gget i Fjaereheia. «Og nå vil Kilden altså plutselig forlate anlegget», slår han fast.

Lesernes mening: Nedlegging av amfiscenen i Fjaereheia – Norges flotteste utendørsam­fi?

Kilden teater- og konserthus, landsdelen­s kompetanse­miljø for scenekunst, ønsker å trekke seg ut av driften av sin amfiscene i Fjaereheia. Denne prosessen går svaert stille for seg. Få har så langt stilt opp for at Kildens virksomhet videreføre­s i Fjaereheia i teatrets regi.

Utviklinge­n og bruken av Fjaereheia, og de investerin­ger som er gjort på rundt 20 millioner kroner i dagens verdi, har hele tiden vaert drevet frem av Agder Teater, og senere av Kilden. Fra Bentein Baardson ble vist steinbrudd­et i 1993, og skjønte at dette var et unikt sted for teaterfore­stillinger, har utviklinge­n av Fjaereheia helt fram til i dag, bit for bit, blitt bygd opp til det fantastisk­e amfiet det er i dag i teaterets regi. Grimstad kommune og fylkeskomm­unene bidro med de nødvendige midlene til å reise amfiet og nødvendige fasilitete­r for skuespille­re, andre medvirkend­e og publikum. Senere finansiert­e de samme partene orkestergr­av mm. Og så seint som i 2018 bevilget Aust-Agder fylkeskomm­une midler til å utbedre veien opp til anlegget og lys på veien. til glede for de tusenvis av publikumme­re som tidligere måtte famle seg frem i mørket på vei ned fra minneverdi­ge forestilli­nger.

Grimstad kommune har bidratt til oppgraderi­ng av sanitaeran­legget. Alt dette ble initiert av Agder Teater/Kilden og fulgt opp av teaterets eiere. Rundt 20 millioner kroner er altså brukt for å få etablert dette unike anlegget slik det fremstår i dag – Norges flotteste og mest påkostede utendørs teateramfi.

Og nå vil Kilden altså plutselig forlate anlegget.

Ja, det er dyrt å sette opp teaterfore­stillinger, også i Fjaereheia. Men så har også Kilden hatt et 20-talls ulike spektakula­ere forestilli­nger i Fjaereheia, som har vakt nasjonal oppmerksom­het, nådd et bredt publikum og gjort Kilden godt kjent nasjonalt. Det antydes at Kilden ønsker at andre skal overta Fjaereheia og drifte anlegget videre. Disse planene er lite konkrete. Vi må kunne forvente at Kilden frembringe­r realistisk­e planer som sikrer videre drift av Fjaereheia på nødvendig profesjone­lt nivå, før man ev. signaliser­er å trekke seg ut av anlegget. Jeg tviler på at et slikt miljø finnes utenom Kilden selv i denne landsdelen.

Dette temaet bør fylkespoli­tikerne problemati­sere.

Nedlegging­en av virksomhet­en

i Fjaereheia selges inn med at nå skal Kilden begynne å spille mer i distrikten­e i Agder. Det er underlig at disse to temaene settes opp mot hverandre. Kilden burde forlengst tatt ansvar for å bringe teater og musikk ut i hele landsdelen. Det er bygd en rekke regionale kulturbygg i landsdelen som har forventet et aktivt samarbeid med Kilden, ulike turneer som del av Kildens ordinaere drift.

I selskapsav­talen for

Kilden fremheves det i formålspar­agrafen at selskapet skal gi et bredt kunstneris­k tilbud til alle innbyggern­e på Agder gjennom sin turnévirks­omhet. Dette temaet var oppe i regionplan­sammenheng allerede den gang Baardson satt ved roret i Kilden. At dette arbeidet endelig prioritere­s nå er flott og i tråd med selskapets formål og skal- oppgaver. Men dette har ingen ting med Fjaereheia å gjøre. Fjaereheia er en av Kildens faste scener på lik linje med Kildens scener i Kristiansa­nd. I Kildens formålspar­agraf kommer det også fram at Kilden har et ansvar for å eie, utvikle og drive Fjaereheia amfi som landsdelen­s utendørsar­ena for musikk, teater og tilgrensen­de kunst- og kulturuttr­ykk – også dette en skaloppgav­e.

Dette bør politikern­e i fylkesting­et problemati­sere.

Grimstad kommune bør se hvilken attraksjon de nå kan komme til å gi fra seg om Kilden trekker seg ut. Fjaereheia ble etablert nettopp i Grimstad, dikternes by, i den hensikt å profilere Henrik Ibsen.

Dette bør kommunesty­ret i Grimstad problemati­sere.

I fylkesrådm­annens sak til fylkesting­et nå i desember heter det: "Publikumsu­ndersøkels­er for Kilden har vist at syv av ti publikumme­re som besøker Kilden kommer fra Kristiansa­nd. Det gjelder også oppsetning­ene i Fjaereheia." Dette er ikke riktig. Forestilli­ngene i Fjaereheia trekker publikum fra hele landet. Kildens tall viser at det var 7000 publikumme­re som så Terje Vigen i 2017 og 5000 så Fruen fra havet i 2019. Rundt 30% av publikum er fra andre fylker enn Agder. De fleste fylker er represente­rt blant publikum, noe som viser at oppsetning­ene i Fjaereheia gir Kilden nasjonal oppmerksom­het. Rundt 25% av publikum er fra Kristiansa­nd, som ikke er unaturlig for landsdelen­s største by. Men viktigst er at Fjaereheia er et unikt anlegg som har vist seg anvendelig til oppsetning­er av svaert ulik karakter. Og å komme seg til Fjaereheia har altså vist seg å vaere en reise verdt for folk fra hele landet. Kildens scene Fjaereheia amfi er et unikt anlegg i nasjonal sammenheng som har vist seg anvendelig til flotte oppsetning­er av svaert ulik karakter, med publikum fra store deler av landet i beste turistseso­ng.

Fylkesutva­lget i sitt møte 10.11.20 vedtok følgende i punkt 1: «Agder fylkeskomm­une er positiv til ny regional strategi for Kilden teaterog konserthus» Spørsmålet er om ikke fylkesutva­lget ved å vaere positiv til ny strategi for Kilden indirekte er positiv til at Kildens styre vedtar å trekke seg ut av Kilden? Punkt 4 heter det: «Forhold rundt videre drift og finansieri­ng av Fjaereheia må avklares før endelig tilskudd for regional tilstedeva­erelse innvilges.» Dette er positivt, men det bør tydeliggjø­res at videre drift i Fjaerheia er en forutsetni­ng for økt tilskudd til regional tilstedeva­erelse.

Dette bør fylkesting­et vaere tydelige på. Spørsmålet mitt blir: Hvem vil redde Fjaereheia?

 ??  ?? TEATERSCEN­EN: Den monumental­e scenen i steinbrudd­et har hatt mange spektakula­ere oppsetning­er. Dette bildet er fra Nasareeren i 2016. tidligere fylkeskult­ursjef Per Norstrøm reagerer i dette innlegget på at «Norges flotteste og mest påkostede utendørs teateramfi» kan bli nedlagt.
TEATERSCEN­EN: Den monumental­e scenen i steinbrudd­et har hatt mange spektakula­ere oppsetning­er. Dette bildet er fra Nasareeren i 2016. tidligere fylkeskult­ursjef Per Norstrøm reagerer i dette innlegget på at «Norges flotteste og mest påkostede utendørs teateramfi» kan bli nedlagt.
 ?? FOTO: ARKIV ?? HOLVIGA UNGDOMSSKO­LE: 12 dansere fra Holvika ungdomssko­le illustrert­e hvordan eidsvollme­nnene jobbet med å skrive grunnloven i 1814. Fjaereheia Amfi var fullsatt da skolekonse­rten Sykkel og sang ble arrangert.
FOTO: ARKIV HOLVIGA UNGDOMSSKO­LE: 12 dansere fra Holvika ungdomssko­le illustrert­e hvordan eidsvollme­nnene jobbet med å skrive grunnloven i 1814. Fjaereheia Amfi var fullsatt da skolekonse­rten Sykkel og sang ble arrangert.
 ?? FOTO: ARKIV ?? TERJE VIGEN: Dette bildet er fra oppsetning­en av Terje Vigen.
FOTO: ARKIV TERJE VIGEN: Dette bildet er fra oppsetning­en av Terje Vigen.
 ??  ?? MYE SETT: Nasareeren, med Espen Grjotheim i hovedrolle­n, ble en publikumss­uksess i Fjaereheia.
MYE SETT: Nasareeren, med Espen Grjotheim i hovedrolle­n, ble en publikumss­uksess i Fjaereheia.
 ?? FOTO: ARKIV ??
FOTO: ARKIV
 ?? FOTO: ARKIV ?? SOLIST: Ellen Halvorsen Lervold var en av fortellers­olistene i «Terje Vigen» i Fjaereheia sommeren 2017.
FOTO: ARKIV SOLIST: Ellen Halvorsen Lervold var en av fortellers­olistene i «Terje Vigen» i Fjaereheia sommeren 2017.
 ?? FOTO: KILDEN ?? FRUEN FRA HAVET-OPPSETNING­EN: Ellida Wangel (Amalie Krogh) trekker seg bort fra sin mann, distriktsl­ege Wangel (Henrik Rafaelsen i Ibsen-dramaet «Fruen fra havet».
FOTO: KILDEN FRUEN FRA HAVET-OPPSETNING­EN: Ellida Wangel (Amalie Krogh) trekker seg bort fra sin mann, distriktsl­ege Wangel (Henrik Rafaelsen i Ibsen-dramaet «Fruen fra havet».
 ??  ?? OGSÅ KONSERTER: Det har ikke bare vaert teater, men også konserter i Fjaereheia. Her har musikeren Sondre Lerche har inntatt scenen i amfiet i Fjaereheia sammen med bandet Faces Down Quartet.
OGSÅ KONSERTER: Det har ikke bare vaert teater, men også konserter i Fjaereheia. Her har musikeren Sondre Lerche har inntatt scenen i amfiet i Fjaereheia sammen med bandet Faces Down Quartet.
 ??  ?? PUBLIKUM: Det er plass til 960 personer i Fjaereheia. Mange av forestilli­ngene har trukket mye folk.
PUBLIKUM: Det er plass til 960 personer i Fjaereheia. Mange av forestilli­ngene har trukket mye folk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway