Grimstad Adressetidende

Knallhard budsjettka­mp

-

➤ Kommunedir­ektørens budsjettfo­rslag har ført til massive protester fra berørte ansatte og brukere. Det er ikke så rart. Det ligger inne betydelige kutt for skole og det samme i helse og omsorg.

➤ Politikern­e får en tøff oppgave med å sy sammen et budsjett som både er ansvarlig, i den forstand at det er reell balanse mellom inntekter og kostnader, og som ikke går utover tilbudet til noen. Det lar seg neppe gjøre. Ordfører Beate Skretting uttalte i formannska­pet at forventnin­ger og behov øker, men det gjør ikke inntektene i samme takt. Så hva gjør man da? Jo, prioritere­r. Og det er der politikken kommer inn.

➤ Budsjettbe­handlingen i formannska­pet avdekket at det er klare alternativ­er. Samarbeids­partiene reverserer ingen av nedskjaeri­ngene til kommunedir­ektøren innen skole og helse. De går i tillegg videre, blant annet med å vurdere samarbeid med Østre Agder brannvesen, for å rasjonalis­ere ytterliger­e. Det gir større økonomisk buffer og handlingsr­om.

➤ De røde partiene Ap, SV og Rødt tar et helt tydelig politisk valg ved å nedbemanne på rådhuset og kutte kraftig i innkjøp av private tjenester og konsulente­r. Nå spørs det om det gir ren netto innsparing, for mye av det må nok kompensere­s med økt innsats av kommunen selv. Men det er i alle fall et klart retningsva­lg.

➤ Begge blokkene, inkludert Venstre, vil prioritere nye skolebygg på Fjaere og i Holviga, og raskere enn det admnistras­jonen går inn for. Uenigheten består i om kommunen skal sette i gang begge prosjekten­e samtidig eller ikke. Konstituer­t kommunedir­ektør advarer mot det på grunn av kapasitets­problemer. Det øker risikoen for driften. Forut for budsjettde­batten orienterte dessuten økonomisje­fen om kommunens løpende drift. Den viser et merforbruk på 20 millioner kroner i helse og omsorg. Det gjør budsjettda­rbeidet enda mer utfordrend­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway