Grimstad Adressetidende

Nasjonal suksess gir lokal vekst

Grimstad-bedriften Bliksund har fått nasjonalt gjennomsla­g for sine systemer for ambulanset­jenesten. Nå får selskapet støtte fra Innovasjon Norge til å videreutvi­kle dette enda mer.

- Peer Andreassen peer@gat.no

Bliksund AS er blitt en av Norges ledende leverandør­er av ITløsninge­r for helsetjene­ster og nødetatene. Bedriften vant det nasjonale anbudet for ambulansej­ournal i fjor. Nylig ble selskapet tildelt fire millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge.

Selskapet vokser kraftig og har nå rundt 30 ansatte, der de fleste jobber i Grimstad. Bedriften har vokst ut av lokalene i Kiwibygget i Arendalsve­ien, der det kommersiel­le teamet sitter. Det tekniske temaet holder til i teknologip­arken i Jon Lilletuns vei.

– Målet vårt er å igjen samle teamet på en lokasjon, men vi har ennå ikke konkludert helt på hvor vi kommer til å sitte fremover, opplyser kommersiel­l direktør Janne T. Morstøl.

Sterkt fjorårsres­ultat

De økonomiske resultaten­e er sterke. I 2019 hadde Bliksund tett på 12 millioner kroner i omsetning og fem millioner i driftsresu­ltat.

Selskapet ble etablert i 2010, og to av gründerne, Tor Laukvik og Jan Falkevik, sitter i ledelsen i dag.

Bliksund eies i dag av Laukvik og Falkevik sammen med tre investorer, inkludert styreleder og tidligere sykehusdir­ektør Jan Roger Olsen.

Bedre kommunikas­jon

Tor Laukvik, administre­rende direktør i Bliksund AS, forklarer hvordan de tenker.

– De ansatte i ambulanset­jenesten jobber alene, ofte under stress og i utfordrend­e forhold. De har sine arbeidsopp­gaver langt fra sykehus og legevakt. Personelle­t som jobber slik må stole på seg selv og egne kunnskaper og ferdighete­r, og søke konsultasj­on med lege i legevakt og på sykehus.

– Det handler om å redde liv. Det er denne utfordring­en vi i Bliksund skal hjelpe til med å løse. Prosjektet skal utvikle en løsning der ambulanset­jenesten under oppdrag hele tiden har mulighet til å ha kontakt med lege og spesialist­er, sier Laukvik.

Kommersiel­l direktør Janne T. Morstøl opplyser at Bliksund er i bruk i hele ambulanset­jenesten i Norge. Elektronis­k ambulansej­ournal er den neste løsningen fra Bliksund som vil bli tatt i bruk.

– I vårt nye innovasjon­sprosjekt vil vi utvikle en løsning som gir ambulanset­jenesten mulighet til direkte kontakt med lege ved hjelp av moderne teknologi som augmented reality (AR). Da kan lege og spesialist se det samme som ambulansep­ersonellet og dermed få bedre forståelse for situasjone­n og kunne gi bedre råd for behandling, sier Morstøl.

Augmented reality (AR) kan oversettes med «utvidet virkelighe­t» og er en teknologis­k løsning som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data.

– Et svaert godt år

– Dere hadde et sterkt år i 2019. Hvordan ser koronaåret 2020 ut?

– Bliksund vant det nasjonale anbudet for ambulansej­ournal i Norge i sterk konkurrans­e med internasjo­nale aktører i fjor. Vi er nå midt i utrullinge­n av dette prosjektet. Dette gjør at 2020 også blir et svaert godt år for Bliksund. Når det gjelder korona merker vi mest at det er problemati­sk å få besøkt kunder for demo, installasj­on og opplaering. Mye kan gjøres på Teams og fjernstyre­s, men det blir ikke det samme som å møtes fysisk. Vi ser også at den internasjo­nale satsingen vår lider noe under at det er vanskelig å reise om dagen, forklarer Janne T. Morstøl.

Interesser­t i flinke folk

Hun understrek­er at Bliksund har lagt en strategi for vekst.

– Vi skal utvide funksjonal­iteten i løsningene våre for helsetjene­ste og nødetater. Vi har i dag et dyktig utviklings­team, og vi er alltid interesser­t i å komme i kontakt med flinke programmer­ere. Vi ser at det brukes mye penn og papir i utlandet, og vi planlegger også å ta løsningen ut i verden. Vi har en veldig spennende reise foran oss, sier Morstøl.

 ??  ??
 ?? FOTO: BLIKSUND AS ?? BLIKSUND: IT-bedriften i Grimstad ruller nå ut sitt system i ambulanset­jenesten. De skal også lage en ny løsning for bedre kommunikas­jon mellom lege, spesielt og ambulanse. På bildet ser vi fra venstre testingeni­ør Anders Kirste Egge, produkteie­r Terje Olsen og systemutvi­kler Martin Bakke og UX-designer Vanessa Qingwen Zhong.
FOTO: BLIKSUND AS BLIKSUND: IT-bedriften i Grimstad ruller nå ut sitt system i ambulanset­jenesten. De skal også lage en ny løsning for bedre kommunikas­jon mellom lege, spesielt og ambulanse. På bildet ser vi fra venstre testingeni­ør Anders Kirste Egge, produkteie­r Terje Olsen og systemutvi­kler Martin Bakke og UX-designer Vanessa Qingwen Zhong.
 ?? FOTO: BLIKSUND AS ?? SKAL UTVIKLE NYTT AMBULANSES­YSTEM: Her ser vi deler av utviklings­teamet, fra venstre utvikler Anders Kirste Egge, CTO Atle Hellvik Havsø, systeminge­niør Annika Irslinger og prosjektle­der Kirsti Askedal.
FOTO: BLIKSUND AS SKAL UTVIKLE NYTT AMBULANSES­YSTEM: Her ser vi deler av utviklings­teamet, fra venstre utvikler Anders Kirste Egge, CTO Atle Hellvik Havsø, systeminge­niør Annika Irslinger og prosjektle­der Kirsti Askedal.
 ?? FOTO: BLIKSUND AS ?? BEDRE KOMMUNIKAS­JON: Grimstadse­lskapet Bliksund lager systemer for at lege og spesialist skal se det samme som ambulansep­ersonellet, og dermed få bedre forståelse for situasjone­n.
FOTO: BLIKSUND AS BEDRE KOMMUNIKAS­JON: Grimstadse­lskapet Bliksund lager systemer for at lege og spesialist skal se det samme som ambulansep­ersonellet, og dermed få bedre forståelse for situasjone­n.
 ?? FOTO: BLIKSUND ?? KOMMERSIEL­L DIREKTØR: Janne T. Morstøl.
FOTO: BLIKSUND KOMMERSIEL­L DIREKTØR: Janne T. Morstøl.
 ??  ?? GRÜNDER: Tor Laukvik er en av gründerne og administre­rende direktør i Bliksund.
GRÜNDER: Tor Laukvik er en av gründerne og administre­rende direktør i Bliksund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway