Grimstad Adressetidende

Blir første kvinne på 18 år i denne jobben

Julie Smeplass fra Grimstad er første kvinnen på 18 år som har fått fast jobb som brannkonst­abel i Kristiansa­nd.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

Julie Smeplass har fått jobb som brannkonst­abel i Kristiansa­nd. Det har ikke skjedd at en kvinne får en slik jobb på nesten 20 år.

Det var Faedreland­svennen som først omtalte saken.

Julie Smeplass flyttet fra Trøndelag til Grimstad i 2012, da hun fikk laerlingep­lass i ambulansen. Hun tok fagbrevet i Grimstad, trivdes godt, og har blitt her siden.

I 2017 fikk hun jobb i brannvesen­et også, som deltids brannkonst­abel.

– Via jobben i ambulansen hadde jeg fått et innblikk i hva jobben gikk ut på, og jeg synes det så både spennende og variert ut. Så da de lyste ut stillingen måtte jeg bare søke, forteller hun.

Hun fikk jobben, og det siste halve året har hun hatt 100 prosent stilling i brannvesen­et, i tillegg til ekstravakt­er på ambulansen.

– Det er en veldig spennende jobb, og etter over tre år ved brannstasj­onen i Grimstad, søkte jeg på stilling ved brannstasj­onen i Kristiansa­nd. Jeg følte det var riktig tidspunkt å søke til et større brannvesen, for å kunne utvikle meg videre. Kristiansa­nd er jo en større by, og på brannstasj­onen har de hele tiden to vaktlag på jobb. Det er mer som skjer, og det er mengdetren­ing man blir god av, sier Smeplass.

Fortsetter i Grimstad

Det var fire ledige stillinger ved brannstasj­onen i Kristiansa­nd, men også veldig mange søkere.

– Jeg trodde ikke jeg skulle få en av de, for det var helt vilt mange søkere, og mange dyktige folk som søkte. Samtidig visste jeg at jeg oppfylte kravene, men jeg måtte jo også bestå opptakskra­vene. Jeg visste også at de ønsket seg noen med helsefagbr­ev, så jeg var nok heldig at jeg hadde det, sier Smeplass.

Etter at hun hadde søkt ble hun kalt inn til opptak, deretter bar det på intervju.

– Opptaket besto av flere fysiske tester, blant annet løpe 5000 meter, test i basseng, den tradisjone­lle røykdykker­testen. Det er en fysisk tung dag, uten tvil. I tillegg gir de hele tiden små oppgaver, sier hun.

Fredag morgen fikk hun beskjed at jobben var hennes.

– Jeg ble veldig glad, og veldig overrasket, sier hun. 4. januar starter hun i den nye jobben.

Men hun skal fortsette å bo i Grimstad.

– Jeg vil også fortsette i brannvesen­et i Grimstad, og kan rykke ut når det er behov for ekstra hjelp. Jeg vil fortsette i ambulansen også, jeg kombinerer det på samme måte som nå. Jeg vil oppretthol­de kunnskapen­e mine der. Det blir litt jobbing, men det er helt greit det. Det er veldig vanlig for en brannkonst­abel å ha en jobb på si, med den turnusen man har. Nå gleder jeg meg til å starte. Det er trist å reise fra gjengen i Grimstad, men håper det blir like greit i Kristiansa­nd, sier hun.

Harde opptak

Dette er opptaksprø­ver for brannkonst­abel i KBR:

Kravet er likt uansett kjønn.

• Tredemølle med utstyr (23 kg) 5,6 km/t – 8 minutter med ulike grader stigning

• Spensthopp med utstyr (23 kg) – 15 stk

• Armhevinge­r med utstyr (23 kg) – 10 stk

• Opptrekk i bom, liggende horisontal­t – 10 stk

• Høydetest i stige – klatre 20 meter

• Klaustrofo­bitest – egnethet som røykdykker

• 5000 meter løp, utendørs på bane – 23 min

• Test i svømmehall – egnethet som redningsdy­kker

• Arbeidstes­t – vurdering av praktisk sans

 ??  ??
 ??  ?? Julie Smeplass fra Grimstad har fått fast jobb på brannstasj­onen i Kristiansa­nd. Her fra en brann på Vindslands­heia.
Julie Smeplass fra Grimstad har fått fast jobb på brannstasj­onen i Kristiansa­nd. Her fra en brann på Vindslands­heia.
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? Julie Smeplass har den siste tiden jobbet sammen med innsatsled­er Ingeborg Hasle, som var den siste kvinnelige ansatte i Kristiansa­nd for 18 år siden.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD Julie Smeplass har den siste tiden jobbet sammen med innsatsled­er Ingeborg Hasle, som var den siste kvinnelige ansatte i Kristiansa­nd for 18 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway