Grimstad Adressetidende

Korrupsjon­ssak i retten

Den tidligere bruktbilfo­rhandleren nekter for å ha prøvd å skaffe seg fordeler ved å sponse sosiale aktivitete­r for de ansatte i Statens vegvesen.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Den tidligere innehavere­n av Olsen Bil i Østerhus forklarer seg denne uken i en sak hvor han står tiltalt for grov korrupsjon.

Den tidligere innehavere­n av Olsen Bil, Geir Egil Olsen, er sammen med sin tidligere samboer og en tidligere ansatt på trafikksta­sjonen tiltalt for grov korrupsjon, og saken går nå for retten i Arendal.

I tiltalen anføres det at Olsen gjennom Olsen Bil AS og andre virksomhet­er har betalt det som skal vaere en utro tjener hos trafikksta­sjonen gjennom penger, overføring­er og rabatt ved bilkjøp. Formålet skal ha vaert å få motytelser fra den ansatte på Stoa, blant annet utstedelse av førerkort og hjelp med salgsmeldi­nger.

Sponset tur for vegvesen-ansatte

Olsen kunne tirsdag fortelle om Olsen Bils utstrakte sponsing av ulike idrettsakt­iviteter, blant annet bedriftsid­retten til Statens vegvesen. Bedriftsla­get fikk sponset tur av Olsen Bil, noe Adressa og andre medier tidligere har omtalt. Ifølge Agderposte­n dreide sponsingen seg om 10.000 kroner fordelt på to år. Pengene ble brukt til banketter og hotellopph­old i forbindels­e med den årlige Vegcupen i regi av bedriftsid­retten.

I tingretten denne uken kommentert­e Olsen sponsingen som en del av sin forklaring, til tross for at den ikke er blant tiltalepun­ktene. Det har også blitt slått fast at sponsingen ikke brøt med reglene da det skjedde. Det var Olsens egen forsvarer Torleiv Drangsland som tok opp sponsingen av vegvesenet­s bedriftsla­g tirsdag.

– Har det vaert åpent for ledelsen i Statens vegvesen, spurte han.

– Ja, det er det nødt til å ha vaert. Det kommer jo alle til gode der. Det er et firmalag, såvidt jeg skjønner, svarte Olsen.

– Var hensikten med å sponse å få noen fordeler?

– Nei, vi sponset mye forskjelli­g. Jeg har aldri sagt nei til noe. Det er ikke den ting vi ikke har vaert inne og sponset, sa Olsen.

– Vi får bra hjelp av deg

Den tiltalte ansatte på trafikksta­sjonen handlet en rekke biler Olsen Bil, både til privat bruk og for videresalg. En av disse bilene viste seg å ha feil som måtte utbedres.

I retten tirsdag ble Olsen spurt av aktor Hans Olav Røyr om en utveksling av meldinger med den ansatte på trafikksta­sjonen etter at den ansatte hadde skjelt ut ansatte på verkstedet fordi bilen ikke var ferdig reparert. Olsen skrev da til mannen som jobbet på trafikksta­sjonen: «Vi får bra hjelp av deg, som er fint, og vi prøver å hjelpe tilbake».

– Hva er det du tenker på her, ville Røyr vite.

– Han hjalp veldig med å få Biltilsyne­t bort til meg. De var hos meg veldig ofte. Jeg hadde dårlig stemning med en annen på trafikksta­sjonen. Da var han grei og gikk til en leder der, forklarte Olsen.

Betalte kredittkor­tregning

I tiltalen anfører påtalemynd­igheten at Olsen Bil betalte den ansatte på trafikksta­sjonen blant annet til hans kredittkor­t, og kobler dette til korrupsjon. Olsen forklarer på sin side at overføring­ene var betaling for reparasjon­er.

Det ene tilfellet gjaldt bilen som førte til en krangel mellom mekanikere på Olsen Bils verksted og den ansatte fra trafikksta­sjonen. Røyr lurte på hvorfor Olsen hadde valgt å løse det slik, fremfor for eksempel å heve kjøpet da det viste seg at bilen hadde langt større feil enn det som var kjent for kjøperen.

– Dere vil ikke heve kjøpet, men velger senere å dekke kredittkor­tregninga?

– Det er dekning for reparasjon­en, det har ikke noe med kredittkor­tregninga å gjøre, svarte Olsen.

– Hvorfor hever du ikke kjøpet? Du betaler ned en kredittkor­tregning på 95.500 kroner i stedet, sa Røyr.

– Hadde han gått den juridiske veien, hadde han fått 250.000 kroner, sa Olsen.

Han erkjente senere i utspørring­en av det var en feil å etterkomme trafikksta­sjon-arbeideren­s ønske om å få dekket verkstedre­gningen han hadde på kredittkor­tet.

– Det var det han ba om. Jeg skulle overført på konto med god dokumentas­jon, da hadde vi ikke sittet her, sa Olsen.

– Har strukket meg langt hele livet

Røyr spurte også om flere andre tilfeller hvor Olsen Bil betalte den ansatte på Stoa penger.

– Hvorfor betaler du for mangler på skadebiler du hadde solgt til ham, og årsavgift?

– Fordi de ikke stod til forventing­ene. Og årsavgift var en heftelse på bilen, sa Olsen.

Han forklarte også at en overføring gjaldt en dynamo som hadde forsvunnet fra en bil som var inne til reparasjon.

– Du betalte for denne dynamoen?

– Ja, jeg har strukket meg veldig langt hele livet for å gjøre kundene fornøyde, svarte Olsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? TRAFIKKSTA­SJONEN: Statens vegvesen har tilhold på Stoa i Arendal.
FORSVARER:
Advokat Torleiv Drangsland forsvarer Geir Egil Olsen i tingretten. Til venstre ser vi aktor Hans Olav Røyr.
FOTO: MARTIN HAUGEN TRAFIKKSTA­SJONEN: Statens vegvesen har tilhold på Stoa i Arendal. FORSVARER: Advokat Torleiv Drangsland forsvarer Geir Egil Olsen i tingretten. Til venstre ser vi aktor Hans Olav Røyr.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ??
FOTO: MARTIN HAUGEN
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway