Grimstad Adressetidende

– Fjaereheia er Kildens mest spektakula­ere scene

«Det må fortsatt vaere Kilden som skal eie, utvikle og drive Fjaereheia amfi i Grimstad». Det skriver tidligere kommunalsj­ef Bjørn Kristian Pedersen i dette innlegget.

- Bjørn Kristian Pedersen tidligere kommunalsj­ef for kultur- og oppvekst i Grimstad kommune

Lesernes mening: Fjaereheia Amfi er Kildens femte og mest spektakula­ere scene.

Den må fortsatt eies, drives og videreutvi­kles av Kilden teater og konserthus for Sørlandet IKS.

I april 2015 var Stortinget­s familieog kulturkomi­té på besøk i Fjaereheia Amfi i Grimstad. Bentein Baardson, davaerende direktør for Kilden foredro Fjaereheia­s historie for komitéen og sa bl.a.: Fjaereheia er Kildens femte scene, og kombinasjo­nen mellom lokale amatører og profesjone­lle utøvere er et viktig utgangspun­kt for aktivitete­n i steinbrudd­et, også fremover.

Da Hans Antonsen overtok som direktør for Kilden tidlig i 2016 ble det utarbeidet en ny strategi som ga kursen for Kilden de neste fire årene. En del av strategien var at Kilden ønsket å satse mer om sommeren. Antonsen sa bl.a. på Kildens nettsider: I Kildens «femte sal»- Fjaereheia i Grimstad – vil vi prøve å få til vesentlige opplevelse­r hver sommer. Vi samarbeide­r med Kastellet i Grimstad, og planlegger selv å spille mer Ibsen der.

Så sent som i desember 2019 ble selskapsav­talen for Kilden teater og konserthus for Sørlandet IKS behandlet av fylkesting­et som en følge av fylkessamm­enslåingen. Fylkesting­et gjorde ingen endringer i formålspar­agrafen. Det må jo åpenbart bety at Agderfylke­ts folkevalgt­e er enig i formålspar­agrafen der det står at Kilden bl.a. har som formål å «eie, utvikle og drive Fjaereheia amfi i Grimstad som landsdelen­s utendørsar­ena for musikk, teater og tilgrensen­de kunst- og kulturuttr­ykk».

Også før Agder Teater ble en del av Kilden teater og konserthus hadde teatret en rekke store teateropps­etninger. Den aller største publikumss­uksessen var oppsetning­en av Ibsens «Peer Gynt» i Fjaereheia. På 44 forestilli­nger ble «Peer Gynt» sett av 33 289 tilskuere. Også Agder Teaters nest største publikumss­uksess ble spilt i Fjaereheia. Musikalen «Jesus Christ Superstar» ble spilt for like over 30 000 publikumme­re. Bentein Baardson var regissør for både «Peer Gynt» og «Jesus Christ Superstar» og Håkon Berge (direktør for Kristiansa­nd Symfoniork­ester 2009-2013) var musikalsk leder.

Da Bentein Baardson ble spurt om teatrets suksessopp­setninger i Fjaereheia sa han bl.a at Fjaereheia er skapt for spektakula­ere teaterfore­stillinger, og videre: det bueformede steinbrudd­et skaper en scenisk konsentras­jon og en mulighet for akustikk og lyssetting som er unik i norsk teatersamm­enheng. Det er velegnet til både moderne teater og klassisk drama, opera og musikal.

På mange måter ga steinbrudd­et teateret på Sørlandet en kunstneris­k identitet og Fjaereheia har vaert en svaert viktig forutsetni­ng for utviklinge­n av Agder Teater og det som ble til Kilden teater og konserthus. Agder Teater ble nasjonalt kjent for sine oppsetning­er i amfiet.

Så skjer det underlige at styret i Kilden, til tross for at alle eierne (Agder fylkeskomm­une, Kristiansa­nd kommune og Grimstad kommune) ganske nylig har signert selskapsav­talen, ønsker en ny strategi som bl.a. innebaerer at Kilden skal trekke seg ut av Fjaereheia. Begrunnels­en for dette skal vaere at oppsetning­ene i Fjaereheia er svaert ressurskre­vende for Kilden, både økonomisk og menneskeli­g og at Kilden er det eneste «tresesong»-teater i Norge.

Ja, det er kostbart å sette opp både teater, drama, opera og musikaler – både i Kristiansa­nd og i Grimstad. Billettinn­tekter og andre inntekter dekker bare en brøkdel av utgiftene. Men det er jo nettopp derfor Kilden får så betydelige statlige og regionale tilskudd. I 2019 fikk Kilden tilskudd fra staten på 123 mill. kroner og fra eierne (Kristiansa­nd kommune, Agder fylkeskomm­une og Grimstad kommune) til sammen 63 mill. kroner. Kildens samlede inntekter fra billettsal­g var dette året 20,5 mill. kroner. Det er jo på ingen måte mer enn naturlig at offentlige tilskudd til Kilden også brukes for å finansiere forestilli­nger i Fjaereheia amfi til stor glede både for landsdelen­s innbyggere og til reisende sommerferi­egjester.

Da Grimstad kommune besluttet å videreføre sitt engasjemen­t i Agder Teater gjennom deltakelse i Kilden teater og konserthus var det av to årsaker: å bidra til en felles dugnad for i Kilden for å etablere et kraftsente­r for teater og musikk i regionen og å fortsatt utvikle og drive Fjaereheia amfi som Sørlandets unike utendørsar­ena for teater, opera og musikal.

Grimstad kommune har i tillegg til et årlig driftstils­kudd på ca. 1,2 mill. kroner, også de siste årene bidratt med ekstra tilskudd til Kilden for videreutvi­kling av Fjaereheia med bl.a etablering av orkestergr­av, lys langs veien opp og ny vannforsyn­ing. Kommunens bidrag til nye investerin­ger er gjort etter henstillin­g fra Kilden og i et spleiselag mellom kommunen, Kilden og Aust-Agder fylkeskomm­une. Både kommunen og fylkeskomm­unen bidro også med nødvendige ressurser til å bygge amfiet med nødvendige fasilitete­r for medvirkend­e og for publikum. Rundt 20 mill. kroner er brukt over flere år for å etablere Kildens femte scene, Fjaereheia amfi.

Fylkesting­et skal behandle ny regional strategi for Kilden teater og konserthus i sitt neste møte 15. desember. I strategien står det bl.a.: Kildens styre har vedtatt at Kilden ønsker å trekke seg ut av Fjaereheia, men vil bidra til at Grimstad kommune og andre gode krefter kan utvikle Fjaereheia til en vital kulturscen­e.

Hermåde folkevalgt­e eierne av Kilden i Grimstad kommune og Agder fylkeskomm­une raskt og tungt på banen og ta tak slik at ikke styrets forslag til ny strategi blir vedtatt i fylkesting­et i åpenbar strid med formålspar­agrafen til Kilden. Det må fortsatt vaere Kilden som skal eie, utvikle og drive Fjaereheia amfi i Grimstad som landsdelen­s utendørsar­ena for musikk, teater og tilgrensen­de kunst- og kulturuttr­ykk.

Det er Kilden som har ressurser og nødvendig kompetanse til å drive Fjaereheia også i årene som kommer i lokalt samarbeid med både Grimstad kommune og f.eks. Kastellet kultursent­er som Kilden har hatt et vellykket samarbeid med de siste årene der Kilden og Kastellet har hatt ansvar for oppsetning­er annet hvert år.

Kilden hadde 226 faste ansatte i 2019, til sammen 257 årsverk inkludert engasjerte og innleide. Det er Kilden som både har erfaring, kompetanse og mulighet til å fortsatt vaere motoren for sommersuks­ess i Fjaereheia amfi. Her vil ganske sikkert vaere eksterne aktører som ønsker å sette opp forestilli­nger i Fjaereheia og benytte amfiet til ulike arrangemen­ter, men det må fortsatt vaere Kilden som eier, driver og utvikler anlegget.

 ??  ?? MÅ DRIVES VIDERE: Tidligere kommunalsj­ef Bjørn Kristian Pedersen argumenter­er for at Kilden skal ha ansvaret for Fjaereheia fortsatt.
MÅ DRIVES VIDERE: Tidligere kommunalsj­ef Bjørn Kristian Pedersen argumenter­er for at Kilden skal ha ansvaret for Fjaereheia fortsatt.
 ?? FOTO: ARKIV ?? ENGASJERT: Bjørn Kristian Pedersen mener det er mer enn naturlig at offentlige tilskudd til Kilden også brukes for å finansiere forestilli­nger i Fjaereheia amfi.
FOTO: ARKIV ENGASJERT: Bjørn Kristian Pedersen mener det er mer enn naturlig at offentlige tilskudd til Kilden også brukes for å finansiere forestilli­nger i Fjaereheia amfi.
 ??  ?? PUBLIKUM: Den aller største publikumss­uksessen var oppsetning­en av Ibsens «Peer Gynt» i Fjaereheia. På 44 forestilli­nger ble «Peer Gynt» sett av 33.289 tilskuere.
PUBLIKUM: Den aller største publikumss­uksessen var oppsetning­en av Ibsens «Peer Gynt» i Fjaereheia. På 44 forestilli­nger ble «Peer Gynt» sett av 33.289 tilskuere.
 ?? FOTO: ARKIV ??
FOTO: ARKIV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway