Grimstad Adressetidende

Har kjøpt den historiske gården

Rolf Erik Nilsen har kjøpt Bjørnetrø gård, nabogården til sin egen Bringsverd Kongsgård.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

➤ Rolf Erik Nilsen har kjøpt gården på Bjørnetrø, og har allerede startet med ryddingen rundt det gamle huset fra 1839. Nå skal huset bevares, og eiendommen som strekker seg helt til hans andre gård på Bringsverd, skal settes i stand til optimale områder for tur og beite.

Fredag overtok han den store stålnøkkel­en som låser opp den todelte hoveddøren inn til huset fra 1839.

Fantastisk plass

Utenfor huset har Rolf Erik Nilsen på få dager rukket å kutte ned mye av det høye gresset som omkranser det gamle huset, stabburet, baksthuset, den lille vedboden og garasjen. Men det er et arbeid han gleder seg til å fortsette med.

– Dette er en fantastisk plass, landskapet, utsikten, sier han, og peker utover Lia og Temsevanne­t.

Desember har vaert våt og grå, men akkurat denne dagen skinner sola, og Bjørnetrøh­uset troner majestetis­k på bakketoppe­n, like ved der veien svinger seg først nedover, så oppover igjen, og bortover mot Bringsverd gården, som Rolf Erik eier fra før av.

– Dette er nabogården til gården jeg har fra før av, at en sånn mulighet åpnet seg, er veldig sjeldent, forteller Nilsen.

Starter med en kaffekopp

Det er noen år siden han begynte som delvis bonde, da han flyttet fra byen til gården på Bringsverd. Kona Hege er blitt bonde på heltid, mens Rolf Erik er bonde store deler av dagen, i tillegg til å ha flere prosjekter på gang, også utenfor gården, som hotellbygg­ing i Arendal, eierintere­sser i Smag & Behag og ansvaret for sommershow­ene på Apotekerga­arden.

Nå har han nok av mål å ta seg av, Bjørnetrø gården er på 1.386 mål, mens Bringsverd 780 mål. Til sammen har han nå 240 mål dyrket mark.

Men uansett stressende dager og mange baller i lufta, dagene starter alltid likt for Rolf Erik og kona, med kaffi og prat på gårdsbutik­ken hos naboen, Turid, Tor Helge og Bernhard Arnevik, før de tar runde med fjøsstelle­t. Nå får de enda mer gård å passe på. Men det gleder han seg til.

– Dette ble en veldig lite stressende prosess, selgeren kom innom meg på en kaffi, da han var på vei til megler, og så ble vi enige. Jeg liker gamle hus, og Bjørnetrø er et fantastisk hus, kanskje et av de flotteste jeg vet om fra den tiden, sier Nilsen.

Bra standard

Rolf Erik forteller at standarden på hovedhuset er bra, selv om det finnes ikke noe bad, kun en enkel dusj på kjøkkenet.

– Men bad og kjøkken må etterhvert moderniser­es, og det tror jeg alle er glade for blir gjort. Men det er fire flotte stuer på 25 kvadrat hver, flott utsikt mot skogen og mot Temse, og enormt mye sol. Og det er godkjent vann- og kloakkløsn­ing, sier han.

Han og kona tenker at de blir boende på Bringsverd, men helt sikker er han ikke.

– Bjørnetrø har en fantastisk tomt og utsikt, og vi kan fantasere om å bo der. Og jeg liker å tenke sånn, «hva skal til for å trives her»? Det er en god måte å tenke om eiendom på, mener han.

Inne i huset er det originalt elektrisk anlegg, fra den første tiden det var mulig å ha anlegg, antakelig 1910-20, og gamle panelvegge­r. For at huset skal kunne stå greit, må vinduene tettes og settes i stand, og pipa må fikses på. Alt skal gjøres i samarbeid med fylkets kulturetat.

– Bortsett fra det er huset i god stand, materialen­e som det er bygd av er solide, og inngangsdø­ra er fra da huset var nytt, i 1839. Døra er todelt, med en stor nøkkel til å låse seg inn. Det er ikke skjevt og skakt på noe som helst måte, forsikrer han.

Bodde bare nede

Inne i huset kommer man først inn i en liten gang, før man kommer inn på kjøkkenet.

– På kjøkkenet er det innredning som har vaert der i snart 100 år. Det er også et første generasjon­s kjøleskap, som fortsatt ser nytt ut. Svogeren til forrige eier tok ansvaret med å sette inn dusj og reparere taket. Det sies at den siste eieren bodde hele livet sitt kun nede, mest på kjøkkenet, og på soverommet vegg i vegg. Han har bodd der siden han ble født og til han døde for 12 år siden, 80 år gammel, forteller han.

Nede i første etasje er det to stuer, som inneholder gamle aerverdige møbler, og mange

gamle gjenstande­r og artigheter, som gamle plaster, stearinlys, fremdeles i original innpakning fra 1925. På et bord ligger også et minne fra bryllupet 28. oktober 1921, hvor foreldrene til forrige eier giftet seg. Det er så mye i de forskjelli­ge rommene at Rolf Erik tenker at han etterhvert må dele alt inn i tre hauger, ting som helt sikkert må bevares, ting han er usikker på og ting som ikke skal bevares.

Gammel kjole

Trappen opp i andre etasje har et forseggjor­t gelender som svinger seg oppover, og i ganga hvor trappa starter er det også en dobbeltdør, og fra trammen utenfor er utsikten rett på Temsevanne­t.

I andre etasje er det soverom og stuer. På bordet i den ene stua står det en liten pappeske, og oppi eska ligger brudekjole­n og sløret fra bryllupet i 1921.

– Jeg vil tro at i 1921 var nok dette et ganske flott bryllup, kjolen var nokså forseggjor­t, sier han.

I tredje etasje er det et loft, med kiste, og en gammel maskin som Rolf Erik er usikker på hva er.

Rolf Erik har vaert inne i huset flere ganger, og er fascinert og imponert over det han viser frem. Hva han vil fylle huset med på lengre sikt, er han usikker på. Men at det skal bevares og fremheves, er han helt sikker på.

– Dette er et fantastisk hus, skryter han.

Når han trekker fra de gamle gardinene i stua i andre etasje kan Rolf Erik Nilsen se bort til den andre gården sin, og på beitemarke­ne hvor kuene etter hvert skal beite.

Rydde skog

Planen nå er å stoppe opp og ta det med ro og tenke.

– Fra før av eier vi mange tusen kvadrat med bygg. Vi har nok av hus. Og ingen planer om å bygge nytt hus. Men samtidig stopper vi tiden litt, gjør noen strakstilt­ak, på pipe og vinduer, og så skal vi tenke oss godt om, sier han.

Men planene for resten av eiendommen er ganske klare. Målet er ungskogple­ie, slik at det blir optimale beiteområd­er, og et fint turområde.

For veien mellom de to eiendommen­e, Mørkevei, er mye brukt av folk som går tur. Nå vil Rolf Erik lage veien om til en enda større opplevelse for dem som bruker dem. Som å utvikle en kirsebaert­reallé som er plantet og delvis gjemt blant mange andre traer. Og fremheve rester etter gammel bosetning på flere steder av den store eiendommen.

Rolf Erik kjører den korte turen med bil mellom de to eiendommen­e, viser og forklarer.

– Gårder er avhengig av sin egen jord, både for å beite og for å bli kvitt møkka. Nå kan dette løses på egne arealer i stedet for å gjøre avtaler med andre. Så dette er veldig effektivt for oss og våre kuer. I tillegg har jeg også en svigersønn og datter som syns jakt er gøy, og det kan det også gjøres på eiendommen. Jeg har også gode forhold til nabogården, som leier deler av innmark til å dyrke grønnsaker

Han har allerede fått mye positiv oppmerksom­het for kjøpet av Bjørnetrø.

– Nå skal vi lage en god plan, og jeg tror ikke det er kun en sann vei å gå. Nå kan det vaere gøy å la folk komme og se på huset, alt står akkurat som det sto da det ble flyttet fra. Og slik skal det få lov til å stå en stund til, lover han.

 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ??
FOTO: JANICKE YTTERVIK
 ??  ?? UTSIKT: Rolf Erik Nilsen liker utsikten fra Bjørnetrø gård og ut mot Temsevanne­t.
UTSIKT: Rolf Erik Nilsen liker utsikten fra Bjørnetrø gård og ut mot Temsevanne­t.
 ??  ?? DUSJ: På kjøkkenet er det plassert en enkel dusj, i mangel av bad i huset.
DUSJ: På kjøkkenet er det plassert en enkel dusj, i mangel av bad i huset.
 ??  ?? FORNØYD: Rolf Erik Nilsen er fornøyd med å ha fått kjøpt Bjørnetrø gård.
FORNØYD: Rolf Erik Nilsen er fornøyd med å ha fått kjøpt Bjørnetrø gård.
 ??  ?? MØBLER: I alle stuene er det gamle, flotte møbler.
MØBLER: I alle stuene er det gamle, flotte møbler.
 ?? ALLE FOTO: JANICKE YTTERVIK ??
ALLE FOTO: JANICKE YTTERVIK
 ??  ?? KUTTET GRESS: De siste dagene har Rolf Erik Nilsen kuttet ned det høye gresset som omkranset gården.
KUTTET GRESS: De siste dagene har Rolf Erik Nilsen kuttet ned det høye gresset som omkranset gården.
 ??  ?? OVNER: Det er ovner i flere av rommene i huset, blant annet i husets fire stuer.
OVNER: Det er ovner i flere av rommene i huset, blant annet i husets fire stuer.
 ??  ?? GAMMELT: Det elektrisk anlegget er over 100 år gammelt.
GAMMELT: Det elektrisk anlegget er over 100 år gammelt.
 ??  ?? TODELT: Inngangsdø­ra er todelt og er fra da huset var helt nytt.
TODELT: Inngangsdø­ra er todelt og er fra da huset var helt nytt.
 ??  ?? GAMLE: I et av rommene er det bunker med svaert gamle aviser.
GAMLE: I et av rommene er det bunker med svaert gamle aviser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway