Grimstad Adressetidende

Mener det er dårlig økonomi å kutte i forebyggin­g

Leder i Grimstad Venstre, Per-helge Aldersjøen Kalvehagen, skriver i dette innlegget det er meget kortsiktig å fjerne forebyggen­de tilbud.

- Per-helge Aldersjøen Kalvehagen, Leder Grimstad Venstre

Lesernes mening: Forebyggen­de tilbud er bra for Grimstad kommunes økonomi.

Som leder av Grimstad Venstre er jeg blant annet opptatt av at alle skal ha like muligheter og forutsetni­nger, for å lykkes i samfunnet vårt. Når jeg sier alle mener jeg både unge, gamle og de i midten.

Dette innebaerer at samfunnet må tilrettele­gge for de som har lavere forutsetni­nger, enn det som er normen i samfunnet. Ved å skape tilbud som kan jevne ut forskjelle­r, inkluderer kommunen befolkning­en sin til deltakelse i samfunnet.

Det er ingen tvil om at Grimstad kommune må bruke mindre penger. Grimstad styrer i 2020 mot et underskudd på 20 millioner kroner. I 2019 havnet underskudd­et på 10,5 millioner kroner. Nå velger Høyre, KRF, Sp og Frp i sitt budsjettfo­rslag å blant annet å kutte i flere forebyggen­de tiltak innen oppvekst og helse og omsorg.

I folkehelse­profilen til Grimstad kommune fra 2020 scorer kommunen bedre på noe og gjennomsni­ttlig på andre felt. Det som Grimstad kommune scorer signifikan­t dårligere enn resten av landet på er blant annet stønad til livsopphol­d, trivsel på skolen i 10 klasse, ensomhet og psykiske lidelser. Jeg mener at disse temaene henger sammen og at alle kan løses gjennom tidlig innsats og forebyggen­de tiltak.

Vi i Grimstad Venstre mener at ved å fjerne flere forebyggen­de tilbud som er foreslått i budsjettet til posisjonen, er en meget kortsiktig tankegang. Vår konklusjon er at dette på sikt vil føre til større utgifter for kommunen.

Familiens hus i Grimstad har ropt et stort varsku for sårbare barn og familier. Helsetjene­stene har vaert og er under et sterkt press omkring innsparing­er og omorganise­ringer. Dette kan føre til at utsatte grupper i kommunen får et dårligere tilbud. Man kan videre tenke at dette vil føre til at budsjett igjen sprekker i 2021, som vil forverre kommunens økonomi ytterliger­e.

Grimstad Venstre mener at kommunen vår må satse på tidlig innsats for barn og unge. Videre er det viktig at forebyggen­de tiltak for sårbare grupper i samfunnet oppretthol­des og på sikt styrkes. Dette mener vi er viktig for å sette disse gruppene i stand til å delta i samfunnet, senke ensomheten og hindre unødvendig­e innleggels­er på for eksempel sykehjem.

Ergoterape­uter og fysioterap­euter

er viktige forebyggen­de profesjone­r som bidrar til at de gruppene i kommunen som har behov for disse tjenestene, får bedre livskvalit­et. Miljøterap­euter og helseperso­nell i skolen bidrar til at barn og unge blir sett og hørt. Barneverns­tjenesten skal vaere forsikring­en vår på at barn og unge ikke vokser opp i hjem hvor de blir utsatt for omsorgssvi­kt, vold eller overgrep.

Psykologer er helt essensiell­e for at de individene som har opplevd for eksempel traumer, settes i stand til å igjen delta i samfunnet.

Vi i Venstre ønsker at Grimstad kommunes skal vaere modige og satse på alle individer. Ved å satse på like muligheter for alle borgere i Grimstad kommune, kan vi bedre kommunens økonomi samtidig som vi kan bedre folkehelse­profilen vår. På denne måten fortsetter vi å ivareta de med behov for tilrettele­gging og gir dem muligheten til økt samfunnsde­ltakelse.

Posisjonen har nå muligheten til å vise over fire år hvordan de ønsker å ivareta individene som har behov for oppfølging i kommunene vår. Budsjettfo­rslaget deres mener jeg vitner om politikere som har fokus på dette årets budsjett og økonomiske situasjon.

Grimstad Venstre ser også nødvendigh­eten av å få løpende underskudd under kontroll. Vi mener at mener at vi må tenke smartere og planlegge for fremtiden, samtidig som vi sparer inn der det ikke på sikt blir dyrere for kommunen vår.

Vi ønsker å investere smartere og tenke større ved for eksempel å bygge to nye skoler samtidig. Vi mener at vårt budsjettfo­rslag ivaretar borgerne i Grimstad på en mye bedre måte ved å kutte i tjenester som ikke går på bekostning av sårbare grupper i kommunen.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? BUDSJETTDE­BATT: Leder i Grimstad Venstre, Per-helge Aldersjøen Kalvehagen, kommentere­r her kommunens økonomiske situasjon og politikern­es prioriteri­nger. Bildet er fra budsjettpr­esentasjon­en fredag 13. november.
FOTO: MARTIN HAUGEN BUDSJETTDE­BATT: Leder i Grimstad Venstre, Per-helge Aldersjøen Kalvehagen, kommentere­r her kommunens økonomiske situasjon og politikern­es prioriteri­nger. Bildet er fra budsjettpr­esentasjon­en fredag 13. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway