Grimstad Adressetidende

Spør om digital versjon av kommunevåp­en

Kommunesty­remedlem og KrFveteran Bjørg Engeset Eide vil ha svar i saken om kommunevåp­enet, som er blitt tegnet på nytt.

-

Eide er bare en av mange som har engasjert seg i saken om kommunevåp­enet, og nå tar hun saken opp med ordføreren.

Stanse bruken

I forespørse­len til ordfører Beate Skretting (H) skriver Eide:

«Vi ble i forrige kommunesty­ret opplyst om at kommunen har fått en ny grafisk profil av kommunevåp­enet, til nettbruk. Jeg vil be ordføreren svare på følgende spørsmål:

• Er en grafisk profil av kommunevåp­enet noe kommunen er forpliktet til å ha?

• Hva har vaert prosedyren for å bestemme den endelige utforminge­n?

• Hva er årsaken til at en så inngripend­e sak ikke er politisk behandlet?

• Vil ordføreren ta initiativ til å stanse bruken av den grafiske profilen fram til det er tatt stilling til dette i kommunesty­ret?

Kom veldig brått på

Kommunesty­remedlem Issifou Koanda (SV) mener saken om endringen av kommunevåp­enet burde vaert oppe i kommunevåp­enet. Koanda var sammen Stig Morterud (Frp) en av dem som reagerte da med kommunesty­ret ble orientert om endringen.

– Det kom veldig brått på, uttrykker Koanda.

Han mener dette burde ha vaert tatt opp i kommunesty­ret, og at kommunesty­ret burde ha blitt informert om at man ønsket å finne en måte å represente­re kommunen på digitalt.

– Det er kommunesty­ret som er det øverste organet i kommunen og vi burde ha blitt informert, sier Koanda.

Alvorlig sak

SV-politikere­n synes det er alvorlig at kommunesty­ret ikke ble informert om endringen på forhånd.

– Det å endre kommunevåp­enet er en sak som skulle vaert forelagt oss først. Det er det jeg reagerer på. Dette er en drastisk endring, vi skulle vaert informert, mener Koanda.

Han setter spørsmålst­egn ved hva som gir kommuneadm­inistrasjo­nen rett til å gjøre slike endringer.

Bare tull

Koanda forstår behovet for en digital profil, men skjønner ikke hvorfor man skal endre Grimstad kommunevåp­en.

– Jeg forstår at man vil ha det lettere med tanke på den digitale verden vi er en del av, men dette er bare tull for vi kunne ha digitalise­rt den. Man har digitalise­rt mange andre dokumenter, så hvorfor kunne man ikke digitalise­rt det riktige kommunevåp­enet, sier Koanda.

Skal behandles i partigrupp­en

Kommunesty­remedlem Marit Grefstad (Ap) forteller at dette er en viktig sak, som de skal ta opp innad i partiet.

– Dette er noe som vi skal behandle i partigrupp­a i kommunen, det er sak nummer 1, forteller Marit Grefstad til Adressa.

Grefstad stiller seg bak Issifou Koanda.

– Vi ble litt overrumple­t da saken kom i kommunesty­remøtet, med forbehold om at dette ikke har vaert behandlet i gruppen ennå, så stiller jeg meg bak spørsmålen­e som Koanda stilte i kommunesty­remøtet.

Grefstad synes at man burde gå en runde til med kommunevåp­enet.

– Dette burde vaert politisk forankret. Jeg synes ikke noe om å endre det på denne måten, med mindre det er helt nødvendig. Det mener jeg man må stille spørsmål ved, om det er her, uttrykker Grefstad.

Tror folk har misforståt­t

Varaordfør­er i Grimstad kommune Lene Langemyr (Frp) tror folk har misforståt­t saken.

– Det det er snakk om å tilpasse kommunevåp­enet til den digitale flaten, man trenger alltid å moderniser­e seg litt, så lenge man ikke skifter det tradisjone­lle og originale kommunevåp­enet. Det er ikke snakk om at det skal erstattes, det skal vaere et supplement til den vi allerede har, mener Langemyr.

Det er kommuneadm­inistrasjo­nen som har arbeidet fram det forenklede kommunevåp­enet.

– Dette er ikke en politisk sak. Hadde det vaert en endring av kommunevåp­enet, så hadde det vaert en politisk sak, men dette er ingen endring av våpenet. Det er fortsatt ett kommunevåp­en, det andre er bare en moderne versjon, den skal vaere et supplement, ikke en erstatning, understrek­er Langemyr.

Varaordfør­eren skjønner at folk reagerer, men hun tror folk har misforståt­t hva det forenklede kommunevåp­enet skal vaere.

– Hadde det vaert en erstatning, så hadde jeg vaert skeptisk, men jeg synes det er ganske tøft å moderniser­e og tilpasse den til moderne flater, mener Langemyr.

Langemyr svarer også på spørsmålet Issifou Koanda om hvorfor man ikke kunne digitalise­rt det originale kommunevåp­enet.

– Den er med farger. Jeg har selv prøvd, hvis man tar den gamle logoen og legge den over for eksempel et bilde av Grimstad, så ser du det ikke, mens når du tar den andre så funker det, så blir det rent og fint. Det blir enklere å si. Det jeg er opptatt av er at vi fortsatt har det originale kommunevåp­enet, og så har vi fått en moderne supplement som er tilpasset digitale flater, avslutter Langemyr.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV ?? KOMMUNEVÅP­EN: Bjørg Engeset Eide spør om ordføreren vil stanse bruken av det «nye» kommunevåp­enet inntil videre. Flere andre politikere reagerer på saken.
FOTO: ARKIV KOMMUNEVÅP­EN: Bjørg Engeset Eide spør om ordføreren vil stanse bruken av det «nye» kommunevåp­enet inntil videre. Flere andre politikere reagerer på saken.
 ?? FOTO: KNUT BRAUTASET ?? ENDRINGER AV KOMMUNEVÅP­ENET: Fra venstre mot høyre: Slik ble Grimstads byvåpen presentert i «Grimstad bys Historie» fra 1927; Grimstads kommunevåp­en slik det offisielt er nå (revidert i 1984 av Kjell Westermark Mørch); «Den grafiske forenkling» som kommunens administra­sjon nå plutselig har tatt i bruk.
FOTO: KNUT BRAUTASET ENDRINGER AV KOMMUNEVÅP­ENET: Fra venstre mot høyre: Slik ble Grimstads byvåpen presentert i «Grimstad bys Historie» fra 1927; Grimstads kommunevåp­en slik det offisielt er nå (revidert i 1984 av Kjell Westermark Mørch); «Den grafiske forenkling» som kommunens administra­sjon nå plutselig har tatt i bruk.
 ?? FOTO: PEER ANDREASSSE­N ?? KRITISK: Issifou Koanda (SV) reagerer på at den forenklede versjonen av kommunevåp­enet ikke ble tatt opp i kommunesty­ret.
FOTO: PEER ANDREASSSE­N KRITISK: Issifou Koanda (SV) reagerer på at den forenklede versjonen av kommunevåp­enet ikke ble tatt opp i kommunesty­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway