Grimstad Adressetidende

Slår alarm om brannbered­skap

Den store brannen i Risør natt til onsdag, viser viktighete­n av tidlig varsling. Og ikke minst, solid brannbeman­ning døgnet rundt.

-

➤ Brannen i trehusbeby­ggelsen i Risør viser hvor viktig det er med god brannbered­skap. Varabranns­jef Eirik Evensen sier dagens bemanning ikke er god nok i Grimstad,

og peker samtidig på at de termiske kameraene i kirketårne­t fortsatt hindres av traerne på Kirkeheia.

Natt til onsdag ble fire bolighus skadd i en større brann i den gamle bydelen i Risør. Her var det de termiske kameraene som er montert rundt byen, som fanget opp det hele.

– Mareritt

Når alarmen går, teller hvert minutt, for å unngå at det blir spredning. Varabranns­jef Eirik Evensen ved Grimstad brannvesen, sier tidlig varsling og nok folk, er utslagsgiv­ende.

– En storbrann i gammel, tett trehusbeby­ggelse i byen, som det Risør hadde natt til onsdag, er vårt største mareritt som brannfolk. I Grimstad har vi, bank i bordet, unnsluppet dette så langt, sier Evensen, som også er leder av forebyggen­de enhet ved Grimstad brann- og redning.

– Nettopp forebyggen­de arbeid er noe vi i Grimstad har jobbet målrettet med i snart 20 år. Siden 2002 er det brukt 6,6 millioner kroner på brannsikri­ngsarbeid. Blant annet kameraover­våking til 800.000 kroner, legger han til.

– Det er i kirketårne­t nå montert fire kamera, to som er mot sentrum og to mot Biodden. Nå dekkes området fra Kulturhuse­t, mot Bema og til toppen av Biodden. Og så jobbes det med en plan for å gjøre noe med traerne som tar litt av sikten for kameraene, forteller varabranns­jefen videre.

Suksessfak­torer

– Men for å forhindre en brann i sentrum i å spre seg, trenges det flere folk enn hva som er døgnkasern­ert i Grimstad i dag. Da med tanke på tidlig innsats?

– Det stemmer. Tre faktorer er viktige. Tidlig deteksjon, fortrinnsv­is gjennom innvendig varsling, eller via kameraene i kirketårne­t. Og at det er på plass rask og effektiv innsats fra brannvesen­et, svarer Eirik. – Sistnevnte har dere vel egentlig ikke i dag?

– Vi trenger døgnkasern­ert fullt vaktlag, det vil si fem mann. Da kan to røykdykker­e gå inn, mens røykdykker­leder og utryknings­leder jobber ute. For ved behov, som i sentrum, har vi en mann tilgjengel­ig, som kan kjøre liften. Eventuelt tankbil, bekrefter Evensen.

– Et annet viktig moment i dette, er selvsagt systematis­k forebyggen­de arbeid over tid. Herunder tverrsekto­rielt arbeid med parkvesen, bygg- og eiendom, plan, VA, kvalifiser­ingstjenes­ten, Riksantikv­aren, fylkeskomm­unen, sivilforsv­ar, havnetjene­ste mv., sier varabranns­jefen.

– Når det gjelder kameraene i kirketårne­t, som du pekte på hadde begrenset sikt når du ser via drone, så jobbes det med en plan for dette. Da slik at det blir bedre sikt ned mot delene av sentrum som dekkes av traer, legger han til.

– Sentrum og Biodden har i dag 22 brannslang­er med 50 meter slange, som alle kan bruke om det begynner å brenne. Så brannsikke­rheten i Grimstad er god, men den kan bli bedre. Da med de tiltak som jeg nevnte tidligere. Fullt vaktlag og tidlig varsling, oppsummere­r varabranns­jef og leder for forebyggen­de enhet ved Grimstad brann- og redning, Eirik Evensen.

Traer kan hindre kameraene

Dag Wirak, leder av Gårdeierfo­reningen i Grimstad, skrev i mars i fjor at det måtte gjøres noe med traerne på Kirkeheia. Dette for å øke brannsikke­rheten og effektivit­eten til de termiske kameraene.

– Nå ba jeg om at noe måtte gjøres for ett år siden, og intet har tilsynelat­ende skjedd. Å tynne noen av traerne, må bli gjort snarest. Brannen i Risør har på nytt aktualiser­t viktighete­n av tidlig varsling, sier Wirak.

– Vi vet jo at noen traer hindrer kameraene i å fange opp varmeutvik­ling. Så jeg håper det nå fra kommunen og bygartnere­ns side gjør grep veldig raskt. For det er ikke store inngrep her er snakk om, påpeker lederen av gårdeierfo­reningen.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN ??
FOTO: BAARD LARSEN
 ??  ?? BRANNSIKKE­RHET: Varabranns­jef Eirik Evensen er fornøyd med at det er 22 brannslang­er og fire termiske kameraer somdekker sentrum. Men enda viktigere er det å ha fullt vaktlag på stasjonen også nattestid.
BRANNSIKKE­RHET: Varabranns­jef Eirik Evensen er fornøyd med at det er 22 brannslang­er og fire termiske kameraer somdekker sentrum. Men enda viktigere er det å ha fullt vaktlag på stasjonen også nattestid.
 ?? FOTO: THORVALD KNUDSEN ?? OMFATTENDE: Brannen i Risør natt til onsdag, ble oppdaget av de termiske kameraene. Brannen aktualiser­er på nytt behovet for døgnkasern­ert vaktlag i Grimstad, og fjerning av traer på Kirkeheia.
FOTO: THORVALD KNUDSEN OMFATTENDE: Brannen i Risør natt til onsdag, ble oppdaget av de termiske kameraene. Brannen aktualiser­er på nytt behovet for døgnkasern­ert vaktlag i Grimstad, og fjerning av traer på Kirkeheia.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? BYEN: - Her er to av de termiske kameraene som dekker sentrum, sier varabranns­jef Eirik Evensen. Men, traer hindrer optimal dekning av bykjernen og Biodden.
FOTO: BAARD LARSEN BYEN: - Her er to av de termiske kameraene som dekker sentrum, sier varabranns­jef Eirik Evensen. Men, traer hindrer optimal dekning av bykjernen og Biodden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway