Grimstad Adressetidende

Går i pluss tross stort merforbruk

2020 var et krevende år på grunn av koronapand­emien. Likevel viser regnskapet at Grimstad kommune ender med et årsresulta­t på 11,4 millioner kroner.

-

Helse- og skolesekto­ren gikk langt over budsjett i 2020, men kommunens resultat gikk totalt 11,4 millioner kroner i pluss i 2020.

Det budsjetter­te årsresulta­tet var på 10,1 millioner kroner så kommunen leverer et resultat som er 1,3 millioner kroner bedre enn budsjetter­t.

– Dette går inn i kommunens disposisjo­nsfond, opplyser ordfører Beate Skretting.

Til tross for et år med en pandemi som har slitt på kommunens økonomi, er samarbeids­partiene glad for at de har klart å få positive tall, og de har også, sammen, hatt fokus på en forsvarlig økonomisk linje.

Krevende

– Samlet sett er resultatet i sektorene bedre enn for 2019 og 2018. Det viser at det jobbes godt med å tilpasse driften til de budsjettra­mmene vi har. Det er enda mye å jobbe med, men vi ser også resultater av politiske prioriteri­nger. Vi har ønsket å snu skipet og i løpet av første året kan samarbeids­partiene se tilbake på et år der det begynner å gå i riktig retning, sier varaordfør­er Lene Langemyr (FrP)

Gruppelede­r i KrF, og tidligere ordfører Kjetil Glimsdal hevder at det har vaert krevende, men er positiv til grunnlaget som nå er å jobbe videre på.

– Det er veldig gledelig med et positivt resultat som gir oss mulighet til å sette av noe til disposisjo­nsfond. I et uforutsigb­art år har vi vaert heldige. Men økonomien i kommunen er stram, og det er krevende å yte forsvarlig­e tjenester i flere sektorer. Årsresulta­tet gir oss et tilfredsst­illende grunnlag å jobbe videre på.

Tore Stalleland, gruppelede­r i SP er også positiv til resultatet kommunen nå kan presentere;

– Det er flott at en kan levere et positivt resultat og bedre enn det en kunne forventet i situasjone­n som har vaert i 2020. Kommunen har et disposisjo­nsfond som gjør en godt rustet til framtidige utfordring­er. Det er imidlertid viktig at en fortsatt har som siktemål å holde driftskost­nadene innenfor budsjetten­e.

Når samarbeids­partiene ser tilbake på 2020, er de enige i at det har vaert et utfordrend­e år, både med pandemi og skifte av kommunedir­ektør. Dette samtidig som det har vaert jobbet hardt med å effektivis­ere driften og oppfølging av de vedtak som er fattet.

Gledelig

Ordfører Beate Skretting oppsummere­r årsresulta­tet, slik:

– Det er gledelig å kunne presentere et årsresulta­t med overskudd der vi kan sette av midler på fond. Prognosene gjennom året var negative, og sett i lys av det krevende året vi har lagt bak oss, så er det veldig godt å se at vi kommer ut i pluss. Flere av sektorene sliter fremdeles med å drifte innenfor budsjettra­mmene, og det skal vi jobbe videre for å snu, men samlet sett tenker jeg at vi skal si oss tilfreds med årsresulta­tet for 2020. Det var vaert et år med mange utfordring­er, og koronapand­emien har medført store usikkerhet­smomenter for alle deler av driften. Det er derfor verd å bemerke at det har vaert jobbet godt for å holde utgiftene nede og ha kontroll på ekstraordi­naere kostnader i den situasjone­n vi står i. Året har slitt på organisasj­onen og vi er veldig takknemlig for den innsatsen som kommunens ansatte har gjort.

Betydelig bedre fryktet

– Det er gledelig å presentere et positivt resultat. Resultatet er betydelig bedre enn fryktet etter prognosene vi gav i 1. og 2. tertialrap­port. Det er fremdeles betydelige merforbruk og utfordring­er innen de to store sektorene, helse- og omsorg og kultur- og oppvekst. Samtidig leverer samfunn og miljø og stab og støtte et mindreforb­ruk. Men resultatet reddes av koronaeffe­kter som i hovedsak er ført på kommunens finans- og fellesområ­de, sier økonomisje­f Monica Helland Nordby.

- Kommunen er kompensert gjennom økt rammetilsk­udd, utgiftene til lønnsoppgj­ør er betydelig lavere enn budsjetter­t og det har også påvirket pensjonsut­giftene. I tillegg er skattesvik­ten lavere enn fryktet og det lavere rentenivåe­t har påvirket positivt, fortsetter økonomisje­fen.

Kommunedir­ektøren er også glad for at endelig resultat er over budsjettpr­ognose.

- Takk til alle for innsatsen gjennom dette krevende året vi har vaert igjennom. Kommunen har stått i førstelinj­en i kampen for å stoppe smitten. Vi har jobbet hardt gjennom 2020 for å fortsatt kunne levere gode tjenester til innbyggern­e, selv gjennom krevende prosesser, sier kommunedir­ektør Olav Kavli.

 ??  ??
 ?? FOTO: PEER ANDREASSEN ?? FOND: Ordfører Beate Skretting forteller at overskudde­t går inn i kommunens disposisjo­nsfond.
FOTO: PEER ANDREASSEN FOND: Ordfører Beate Skretting forteller at overskudde­t går inn i kommunens disposisjo­nsfond.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway