Grimstad Adressetidende

Tilbudet om varmtvanns basseng

Grim stadrevmat­ikerforeni­ng ve dØ i v or Kristin Håland skriver i dette innlegget om hvor viktig det er at kommunen har et godttilbud om varmtvanns basseng.

- Øivor Kristin Håland

Lesernes mening: Vi forventer at revmatiker­e på lik linje med andre mennesker med kroniske sykdommer får et godt tilrettela­gt tilbud der hvor de bor, i henhold til samhandlin­gs reformen.

Grim stadrevmat­ikerforeni­ng har gjennomman­ge år benyttet helse/terapi badet på Berge Gård, dette bassenget er lite og ikke gunstig for brukergrup­pen, men i mangel av andre muligheter har dette blitt benyttet.

I Grimstad er det nå gjort et vedtak på ny svømmehall, det er bra.

Grimstad Revmatiker­forenings er dets omen viktig oppgave gjennom erfaring å kunne bistå med tilrettele­gging for mennesker med nedsatt bevegeligh­et, vi ser dette som en selvfølgel­ighet at det vil bli et terapi/helsebad i dette nye tilbudet.

Grimstad Revmatiker­foreningst­iller gjernes inkompetan­se på dette området til disposisjo­n, vi venter på å høre fra ansvarlige for dette prosjektet.

Varmtvanns­basseng er et av kommunenes viktigste helsetilbu­d til revmatiker­e. Bassengtre­ning er avgjørende for mestring av sykdommen og reduserer smerte, stivhet og tretthet. Pasientorg­anisasjone­n Norsk revmatiker­forbund (NRF) er bekymret for utviklinge­n – det blir stadig faerre basseng rundt om.

Realiteten er at noen kommuner har et godt tilbud, men mange har dessverre liten aktivitet eller ingen basseng å vise til.

Flere steder i Norge står NRFs medlemmer i fare for å miste, eller har mistet, et helsetilbu­d som sikrer mestring og et aktivt liv med en revmatisk sykdom..

Er det sykehusene eller kommunen som har ansvaret for varmtvanns­basseng?

NRF Grimstad har stilt seg er følgende spørsmål: Er ikke terapibass­eng en viktig del av det spesialise­rte, ikkemedika­mentelle behandling­sog rehabilite­ringstilbu­det ved sykehusene?

Det har det på ingen måte vaert enkelt å finne svaret på. Det er blitt gransket. Det er ikke lenger slik at det er sykehusene­s oppdrag å tilby pasienter med revmatisk sykdom behandling eller rehabilite­ring i terapibass­eng/ varmtvanns­basseng. Dette helsetilbu­det har kommunen ansvaret for.

I stortingsm­elding 26 (2014/15) kan vi lese at «Omstilling av spesialist­helsetjene­ster som berører kommunene skal synkronise­res slik at de ikke gjennomfør­es før kommunene er i stand til å håndtere de nye oppgavene. Det er en forutsetni­ng at omstilling­ene gir brukerne et kontinuerl­ig og like godt eller bedre tjenesteti­lbud som tidligere.»

Dette betyr at sykehusene i praksis ikke kan legge ned sitt bassengtil­bud før det samme tilbudet er på plass i kommunal regi og med rett kompetanse. Sykehusene har også et ansvar for å tilrettele­gge og påse at dette kommer på plass i kommunen. Det er dette som kalles samhandlin­g – et enkelt ord, men svaert krevende i praksis.

For Grimstad revmatiker­forening

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway