Grimstad Adressetidende

Vil bygge amfi med rød stein på nytt torv

Dårlig tilgang på fjaeregran­itt gjør at kommunen vurderer å hente stein fra Buskerud når Torvet skal rustes opp.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Det har i lang tid vaert arbeidet med en plan for hvordan Torvet kan oppgradere­s. Planen har nå vaert på offentlig ettersyn og er klar for endelig politisk behandling. I planforsla­get legges det opp til både å forskjønne og endre utforminge­n av Torvet, blant annet ved å fjerne parkerings­plassene midt på plassen, etablere en fontene og ta inn flere historiske elementer.

Sentralt i den nye planen er også ideen om et amfi i stein, naermere bestemt i karakteris­tisk rød fjaeregran­itt. I forrige runde med politisk behandling ble det påpekt at fjaeregran­itt ikke er tilgjengel­ig, og at dette derfor kan skape problemer.

– Bør vaere norsk granitt

Når saken nå kommer til endelig politisk behandling, har kommunedir­ektøren spesielt kommentert valget av granitt.

– Det er lagt opp til at amfiet på Torvet skal bestå av rød granitt i forslag som lå ute til offentlig ettersyn var dette spesifiser­t som rød fjaeregran­itt. Det viser seg at det kan vaere utfordring­er knyttet til å få tak i fjaeregran­itt og der kom inn merknader om at dette bør endres til å gjelde norsk granitt, står det i sakspapire­ne til teknisk utvalg og kommunesty­ret.

Kommunedir­ektøren peker på at rød granitt er et kulturhist­orisk element i Grimstad sentrum og noe som er synlig på mange av de eldre trappene, og at man derfor bør vurdere andre typer rød granitt enn fjaeregran­itt.

– Amfiet er et fremmedele­ment for det historiske tovet, men er et godt grep for å ta opp høyder, samt skape et lunt miljø for opphold. Rød granitt vil bidra til tilknyttin­g til det historiske elementene ellers i byrommene. For å unngå at man må importere utenlandsk rød granitt fastsetter en at det skal benyttes norsk rød granitt ved opparbeide­lse av amfiet. Det er i den sammenheng undersøkt at norsk rød granitt fra Drammen vil kunne vaere et godt alternativ, står det.

Kan fjaeregran­itt skaffes?

Adressa har snakket med Jon Kristian Fiaere i Fiaere Entreprenø­r. Han tror det skal vaere fullt mulig å hente ut fjaeregran­itt til Torvet dersom man har tillatelse til det fra grunneier og kommune, og viser til at det finnes flere gamle steinbrudd i området hvor det fortsatt finnes stein.

Blant annet ligger et tidligere brudd i bunnen av bakken opp til Fjaereheia like i naerheten av kraftstasj­onen. Her er Knut Ugland grunneier, og Adressa har derfor snakket med Arnstein Øysleøbø, som er gårdsbesty­rer og eiendomsfo­rvalter for Ugland.

Øyslebø bekrefter at det er fjaeregran­itt i dette gamle bruddet, som sist var i drift for omkring 30 år siden. Han tror også det kan la seg gjøre å hente ut granitt der i dag.

– Jeg tror ikke det var noen umulighet for vår del å ta ut, men om det er egnet til det, vet jeg ikke noen ting om, sier Øyslebø, som understrek­er at man må ha de rette tillatelse­r i orden om man eventuelt skal ta ut stein.

– Ikke lønnsomt

Adressa har spurt kommunens saksbehand­ler Maria Lauvdal om hvordan kommunen har vurdert tilgangen på fjaeregran­itt.

– Tilgangen på fjaeregran­itt vurderes å ikke vaere tilgjengel­ig for dette prosjektet. Det vil ikke vaere lønnsomt med nye uttak med mindre det kommer store prosjekter. Størrelsen på nye prosjekter for at nye uttak skal vaere lønnsomt er såpass store at man ikke kan se at dette vil gjøre seg gjeldende, skriver Lauvdal i en e-post.

Avhengig av å finne ferdig stein

D eter landskapsa­rkitekt Camilla G refstad Wiig i Rambøll som har jobbet med illustrasj­ons planen for Torvet. Hun forklarer at ønsket er å bruke lokal stein så langt det er mulig. I arbeidet med planen har hun rådført seg med Fevik steinindus­tri om tilgangen på fjaeregran­itt. Konklusjon­en er at fjaeregran­itt kan brukes, men det anses ikke som realistisk å ta ut ny stein. Det er ingen aktive brudd hvor det tas ut fjaeregran­itt i dag.

– Kommer en over fjaeregran­itt en kan bruke, er det det beste, men vi kan ikke beskrive det slik i planen. Skriver vi «norsk rød granitt», kan vi hente det fra Drammen. Skifer kan også vaere norsk stein, sier Wiig.

Hun minner om at planen som nå kommer til behandling er en regulering­splan.

– Når en kommer på bygningspl­an, kan en jobbe mer med å få tak i fjaeregran­itt. En regulering­splan skal regulere formålene, og der kan vi for eksempel si noe om at det skal vaere stein av norsk kvalitet. Kommer en over et stort parti med fjaeregran­itt, er det helt supert, men da må det vaere ferdig brutt opp. En tar aldri ut bare det en skal ha, sier Wiig.

Landskapsa­rkitekt Wiig får støtte fra Espen Hjelmaas hos Fevik Steinindus­tri. Han sier det vil vaere mulig å skaffe noe fjaeregran­itt til Torvet, men neppe nok til å bygge hele amfiet og forstøtnin­gsmurene som skal vaere i rød granitt.

– Vi har litt vi finner her og der, men det er litt tilfeldig, for det er omfattende å åpne et nytt brudd. Det er ganske mye stein som trengs. Vi er vel innforståt­t med at Drammen er det mest realistisk­e. Der er det god tilgang, sier Hjelmaas når Adressa ringer for å høre om tilgangen på fjaeregran­itt i forbindels­e med byggingen av amfi på Torvet.

– Er drammensgr­anitt veldig lik fjaeregran­itt?

– Ja, men alle ser forskjell når de ser det ved siden av hverandre. Vi skal ikke lure noen, heller. Det er mye fokus på kort

reist stein, og i den grad en kan få det fra Norge, er det kortreist å kunne få det fra Drammen, sier han.

Mulig, men krevende

Hjelmaas er ikke avvisende til at det kan vaere mulig å hente ut mer fjaeregran­itt fra gamle steinbrudd hypotetisk sett, men peker på flere årsaker til hvorfor det ikke anses som realistisk.

– Det er sikkert mulig, men en vet ikke hvordan kvaliteten blir. Det blir også en veldig kostnad å sette det i gang. Jeg kunne ønske jeg hadde hatt tid og mulighet, men det er mye søknader og en stor papirmølle, sier han.

For å starte masseuttak i Norge trenger man konsesjon fra Direktorat­et for mineralfor­valtning med Bergmester­en for Svalbard.

– Det vi leverer av fjaeregran­itt nå er løs masse som ligger i forbindels­e med tidligere brudd, eller noe som løsner av seg selv, forklarer Hjelmaas.

Han peker på at en trolig må ta ut store mengder om man skal få nok stein av god nok kvalitet.

– I Larvik, hvor de driver stort med steinuttak, er 3-5 prosent av alt de tar ut i tipp topp kvalitet. Folk tror stein er stein når du får det ut av fjellet, men fjellet her er veldig porøst, sier Hjelmaas.

Gjennomarb­eidet plan

Planforsla­get for Torvet kommer til behandling i teknisk utvalg 2. mars. Landskapsa­rkitekt Wiig forteller om en konstrukti­v prosess med å komme frem til den ferdige planen. Blant annet har man samarbeide­t tett med Gårdeierfo­reningen, Grimstad min by og kulturvern­avdelingen i fylkeskomm­unen.

– Hele prosessen har tatt tid, for en må få jobbe frem ideene og ivareta ulike interesser. Det har vaert veldig konstrukti­vt og et godt samarbeid. Planen er veldig solid og god, og kan fungere for flere, sier Wiig.

– Vannarrang­ement er attraktivt for barnefamil­ier, og det kan veldig lett slås av ved festivaler og arrangemen­ter, for vi har vaert opptatt av å legge til rette for dagligbruk­en av Torvet også. Det skal også fungere for hotellet, og vi har også lagt inn noe korttidspa­rkering, sier hun.

Dagens parkerings­plasser midt på Torvet er foreslått fjernet, men det er altså lagt inn en lomme for korttidspa­rkering, vareleveri­ng og henting/levering til hoteller. Denne lommen er lagt langs det som kalles Torvgaten, og som er tenkt tydelig markert på det nye Torvet.

 ??  ?? TORVET: Denne illustrasj­onen viser hvordan Torvet kan bli ferdig rustet opp med nytt steindekke, amfi, fontene, beplantnin­g og belysning.
TORVET: Denne illustrasj­onen viser hvordan Torvet kan bli ferdig rustet opp med nytt steindekke, amfi, fontene, beplantnin­g og belysning.
 ?? FOTO: RAMBØLL ??
FOTO: RAMBØLL
 ?? FOTO: ARKIV ?? STEINHOGGE­R: Espen Hjelmaas på Fevik steinindus­tri sier de kan skaffe noe fjaeregran­itt, men neppe nok til hele amfiet og murene på Torvet.
FOTO: ARKIV STEINHOGGE­R: Espen Hjelmaas på Fevik steinindus­tri sier de kan skaffe noe fjaeregran­itt, men neppe nok til hele amfiet og murene på Torvet.
 ?? FOTO: TROND AUDUN BERG ?? KJENT: Fjaeregran­itt er et kjent innslag i bybildet, for eksempel i muren under Pharos vei mellom lyskrysset og Odden.
FOTO: TROND AUDUN BERG KJENT: Fjaeregran­itt er et kjent innslag i bybildet, for eksempel i muren under Pharos vei mellom lyskrysset og Odden.
 ?? FOTO: PEER ANDREASSEN ?? I DAG: Slik ser Torvet ut i dag.
FOTO: PEER ANDREASSEN I DAG: Slik ser Torvet ut i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway