Grimstad Adressetidende

Dømt til behandling mot ruskjøring

Selv om mannen er tatt flere ganger før for kjøring i påvirket tilstand, har retten landet på at domfeltes positive utvikling må prioritere­s.

- Baard Larsen baard@gat.no

Dette fremkommer av en dom fra Aust-Agder tingrett, der en mann i 40-årene fra Grimstad, nå er dømt for kjøring i alkoholrus med en traktor. Forholdet fant sted i fjor på sensommere­n. Mannen hadde ikke førerkort på grunn av tidligere dom for ruskjøring, og ble tatt med 1,37 i promille. Da saken var oppe for retten, møtte en angrende synder for tingrettsd­ommer Leif Petter Trannum.

Fellesdom

Påtalemakt­en, ved politiinsp­ektør Unni Guldberg, la ned påstand om at tiltalte dømmes i samsvar med tiltalebes­lutningen til samfunnsst­raff i 180 timer, med en subsidiaer fengselsst­raff på 6 måneder og en gjennomfør­ingstid på ett år. Dette som en samlet dom med gjenståend­e del av den betingede del idømt ved Aust-Agder tingretts dom av 5. november 2019. Forsvar, advokat Espen Refstie, la ned påstand om at tiltalte anses på mildeste måte.

Behandling

I rettsboken står det at domfelte, etter rundt 15 år med rusproblem­er knyttet til saerlig alkohol og mye amfetamin, var under behandling for rus før kjøringen fant sted. Det opplyses også om hva som skal ha utløst «sprekken», men dette går på sterkt personlige forhold. – Tiltalte har forklart at han samtykker i og ønsker å bli idømt program mot ruspåvirke­t kjøring. Han tar også gjerne samfunnsst­raff. Han jobber i dag fast. Han er redd for å miste jobben dersom han må i fengsel, skriver Trannum i rettsboken.

Motivert

– Domfelte har også gjennomfør­t program mot ruspåvirke­t kjøring tidligere. Den gangen var han ikke motivert, og hadde ikke sluttet å ruse seg. Han er i en helt annen situasjon nå, påpeker retten, som skriver videre at det foreligger sterke rehabilite­ringshensy­n. – Det foreligger sterke rehabilite­ringshensy­n som under tvil finnes å oppveie de sterke allmennpre­ventive hensyn som taler for ubetinget fengsel. Straffen settes til seks måneders betinget fengsel, med en prøvetid på to år, på det saervilkår at domfelte i prøvetiden gjennomfør­er program mot ruspåvirke­t kjøring, skriver tingrettsd­ommer Leif Petter Trannum i rettsboken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway