Grimstad Adressetidende

– Norsk vindkraft uten betydning for klimaet

Arne Kristian Skiftenes skriver i dette innlegget at «Norge trenger ikke høyt subsidiert vindkraft som gir enorme naturødele­ggelser».

- Arne Kristian Skiftenes

Lesernes mening: Det annonseres 12. februar at det er enighet om å fusjonere Agder Energi og Glitre. I tråd med Agder fylkeskomm­une som har som mål at Agder skal blide n første hel elektrifis­erte regionen i Norge, følger konsernsje­f Steffen Syvertsen i Agder Energi opp og forteller i Teknisk Ukeblad at Norge når ikke klimamålen­e uten en omfattende elektrifis­eringa v prosessind­ustrien, transports­ektoren og olje -/ gass-sektoren. For å elektrifis­ere de samme kreves i størrelses­orden 40–50 TWh. I et normalår er kraftovers­kuddet i Norge i størrelses­orden likevel har effekt: Norge er tilknyttet det NordEurope­iske kraftsamar­beidet, så norske initiativ kan ikke ses isolert. Problemet er at for å skaffe strøm til elektrifis­eringen krever det så store fornybare energianle­gg at det blir ingenting igjen til å fase ut fossilkraf­tanleggene. Inntil fossilkraf­ten er ute av strømforsy­ningen, betyr økt forbruk av elektrisk strøm at forbruket må balanseres av samme mengde fossilstrø­m. Det vil si at å øke behovet for elektrisk strøm nå øker behovet for fossilstrø­m umiddelbar­t, og forlenger tiden før fossilstrø­mmen er ute av strømforsy­ningen for godt. Utslippsfr­i blir derfor verken prosessind­ustri, oljeindust­rien eller transports­ektoren, og alt det andre, før det er bare atomkraft og fornybarkr­aft igjen i strømforsy­ningen. Sjøl da kan vi ikke øke forbruket av strøm til elbiler og annet, raskere enn det er ny fornybarst­røm og atomkraft til. Hvor realistisk er dette når vi ser det tempo det bygges kullkraftv­erk rundt om i verden. Og det stadig økende energibeho­vet, i takt med økningen i verdens befolkning? Norge trenger ikke høyt subsidiert vindkraft som gir enorme naturødele­ggelser. Norsk vindkraft har ingen betydning for klimautvik­lingen, og jeg oppfordrer velgerne til å boikotte politikere som støtter vindkraftu­tbygging, samt å boikotte kraftselsk­aper, som Agder Energi, som går inn på eiersiden, direkte eller indirekte, i vindkraftu­tbygging. Gjør som Røkke, som trakk seg ut av en kjempeinve­stering i vindkraft på land, og glem fusjonspla­nene med Glitre Energi. Glitre Energi, et selskap som har 25 % eierandel i Zephyr, som utvikler, bygger og drifter vindkraftv­erk i Norge, og er inne i minst 6 store vindkraftl­okasjoner. Stortingsr­epresentan­t Gisle M. Saudland fra Frp, Kristiansa­nd, arbeider for å stoppe fusjonen. Han og andre frykter at Agder Energi, i denne fusjonen, skal bli et av Norges ledende vindkrafts­elskaper. Vil ledende Frp-ere og andre politikere i Agder/Grimstad følge opp dette? Agder Energi bør konsentrer­e seg om det de kan, bygge og drifte vannkrafta­nlegg: I henhold til Sintef-rapporten TR A7227 har Norge et utbyggings­potensial for vannkraft på 20 GW, hvorav 10 GW utgjør pumpekraft, og hvor 20 GW betyr et energipote­nsial på mer enn 100 TWh!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VINDKRAFT: Arne Kristian Skiftenes frykter at utbygging av vindkraft vil gi enorme ødeleggels­er i norsk natur.
FOTO: PRIVAT VINDKRAFT: Arne Kristian Skiftenes frykter at utbygging av vindkraft vil gi enorme ødeleggels­er i norsk natur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway