Grimstad Adressetidende

Vil ikke ha frisbeegol­f

- Peder Johan Pedersen, fylkeslede­r i Naturvernf­orbundet i Agder

Fylkeslede­ren i Naturvernf­orbundet, Peder Johan Pedersen, går i dette innlegget sterkt imot en frisbeegol­fbane, som han mener vil vaere en privatiser­ing av Morholtsko­gen.

Lesernes mening: Morholtsko­gen, ei grønn lunge i byen. Politikern­e i Grimstad bestemmer i naer framtid om en vesentlig del av Morholtsko­gen skal privatiser­es og omdannes til en frisbeegol­fbane. Det vil i så fall medføre inngrep i et verdifullt, bynaert naturområd­e med den bruk det har i dag og for den artsrikdom­men det vel 1 km² store området har.

Spesielt langs kyststripa i Agder har det i de seneste årene vaert omfattende nedbygging av natur og nye utbyggings­planer popper stadig opp. Vi forbruker natur som om det er en ubegrenset ressurs uten at vi synes å tenke nevneverdi­g på at også politikere i framtida skal forvalte en ikke fornybar ressurs til fellesskap­ets nytte og glede.

La oss rette blikket mot land med mindre intakt natur tilbake. Har vi noe å laere av England i så måte? Alt for over 100 år tilbake ble «The green belt policy» et prinsipp i arealforva­ltningen der. Det innebar en forståelse av å ha tilgjengel­ige naturområd­er naer inntil byer og tettsteder. Arealplanl­egging innebar å legge et belte av naturskog og mark rund tett befolkede områder som et viktig helseskape­nde og trivselsfr­emmende tiltak. En tilsvarend­e tanke bør kanskje vurderes også i vårt land når byer og tettsteder stadig eser ut og spiser opp og legger grønne naerområde­r under asfalt og betong. Det er denne forståelse­n vi ber politikern­e i Grimstad tenke på for Morholtsko­gen som i dag er det eneste gjenvaeren­de naturområd­et av noen størrelse mellom Molland og Vesterled.

Med tilstøtend­e boligområd­er represente­rer Morholtsko­gen en vesentlig ressurs som ei grønn lunge som kan gi folk rike naturopple­velser uten ytterliger­e tilrettele­gging. Relativ store befolkning­sgrupper kan ha glede og nytte av området uten å måtte få dekket tilsvarend­e behov med bruk av bil.

I 2019 fikk vi FNS naturpanel­s nedslående rapport fremlagt i Kairo om verdens dyreliv som er i dramatisk tilbakegan­g. Hovedårsak­en er tap og fragmenter­ing av natur. Vårt land er dessverre ikke noe unntak. I år skal verdens land gjennom FN meisle ut en naturavtal­e tilsvarend­e «Parisavtal­en» om klima. Den vil gi kommunene et saerlig ansvar, for det er lokalt at vedtak fattes etter plan- og bygningslo­ven naermest daglig med konsekvens­er for natur og artsmangfo­ld. Pbl er i realiteten den viktigste naturloven vår og den er kommunenes ansvar.

Dette unntaksåre­t har til fulle vist oss nødvendigh­eten av å ha naertilgan­g til natur. Grimstad bør gjøre et valg nå som stopper ytterliger­e fragmenter­ing av og inngrep i Morholtsko­gen og bevare området som et grønt naerområde. Det vil vaere framtidsre­ttet politikk både for nåvaerende og framtidige beboere i byen.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? MORHOLTSKO­GEN: Det populaere friområdet brukes av mange året rundt. Nå går lederen i Naturvernf­orbundet i Agder, Peder Johan Pedersen, inn for å holde frisbeegol­f unna skogsområd­et.
FOTO: MARTIN HAUGEN MORHOLTSKO­GEN: Det populaere friområdet brukes av mange året rundt. Nå går lederen i Naturvernf­orbundet i Agder, Peder Johan Pedersen, inn for å holde frisbeegol­f unna skogsområd­et.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? DEBATT: Peder Johan Pedersen, leder Agder Naturvernf­orbund, kaster seg inn i debatten om fribeesgol­fbane i Morholtsko­gen
FOTO: PRIVAT DEBATT: Peder Johan Pedersen, leder Agder Naturvernf­orbund, kaster seg inn i debatten om fribeesgol­fbane i Morholtsko­gen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway