Grimstad Adressetidende

Advarte mot mangler i Omre-planen

Største grunneier i Område industriom­råde mener planen for området inneholder så store feil at kommunen i verste fall kan hindre utvikling i området i lang tid, men får ikke gehør.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

I november 2020 valgte teknisk utvalg enstemmig å avslå en klage fra Arve Eskelund på områdeplan­en for Omre industriom­råde, hvor kommunen ser for seg stor utvikling i årene som kommer. Eskelund represente­rer største grunneier, og anfører i klagen at planen inneholder flere feil og mangler.

– Neppe utvikling på 15-20 år

– Kommunens totaløkono­mi er ikke ivaretatt på en god måte. Aurebekken som kommer fra Penndalen er ikke ivaretatt og mangler brukbare tiltak om ikke fisken skal dø ut. Planens rekkefølge­regler tilsier at det neppe vil kunne skje utvikling i området på 15-20 år ifølge den andre store grunneiere­n TT Anlegg. Er dette virkelig i kommunens interesser på et nytt industriom­råde, spør Eskelund i klagen. Han etterspør konkrete endringer i form av plan for massehåndt­ering og sikring av ørretbekke­n i Penndalen. – Det bør finnes en løsning for deponering av de enorme mengdene overskudds­masse som kommer fra ca. 2000 da. Dette vil kunne spare titalls millioner i transport. Det er vel heller ikke noen godkjente deponier for overskudds­masse i naerheten som kan ta imot så store mengder, skriver Eskelund. Han påpeker at hele planområde­t i overflaten har enorme mengder med trestubber og skrotmasse som må fjernes før utbygging.

Avslår klagen

Ettersom klagen ble avslått av teknisk utvalg, er den nå vurdert av Statsforva­lteren i Agder. I et brev Adressa har fått innsyn i går det frem at Statsforva­lteren avslår klagen fra Eskelund og oppretthol­der kommunens vedtak i saken. Områdeplan­en for Omre blir derfor stående slik den er. Statsforva­lteren har gått grundig gjennom kommunens saksbehand­ling og vurdert den som forsvarlig. Det er heller ikke påvist noen konflikter med de hensyn Statsforva­lteren skal sørge for er ivaretatt, og det er ikke reist innsigelse mot planen. – Store deler av områderegu­leringen skal også etterfølge­s av detaljregu­leringer, der det i planbestem­melsene er krav om at det skal utarbeides massehåndt­eringsplan for hvert delfelt, og hvor det også skal redegjøres for bl.a. hvordan vannmengde­n i Penndalsbe­kken kan holdes mest mulig lik naturlig situasjon samt tiltak for å rense vannet både i anleggsfas­en og permanent fase. Kommunesty­rets regulering­svedtak ble også enstemmig vedtatt, står det i brevet fra Statsvorva­lteren.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN/HOMDAL & LARSEN AS ?? OMRE: Her ser vi området som Reddal Sand AS har pukkverk på ved Omre industriom­råde. Områdeplan­en for industriom­rådet er ifølge største grunneier mangelfull.
FOTO: BAARD LARSEN/HOMDAL & LARSEN AS OMRE: Her ser vi området som Reddal Sand AS har pukkverk på ved Omre industriom­råde. Områdeplan­en for industriom­rådet er ifølge største grunneier mangelfull.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway