Grimstad Adressetidende

– Den sto der helt stille og kikket rett på oss

I ny og ne fanges gaupe inn på automatisk viltkamera i Øvre Landvik. Men Jan og Tor Gunnar Ellingsen var på arbeid i skogen på Skiftenes, da de plutselig fikk øye på ei gaupe i levende live.

- Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Gaupene er ekstremt sky, og de er mest aktive om natta. Det er ikke mange som har opplevd å se dette store rovdyret i vill tilstand. Men far og sønn Ellingsen fikk i alle fall sett ei gaupe med egne øyne i egen skog. Det er en sjelden opplevelse som ikke er mange forunt. - Ja. Og vi har aldri sett gaupe i skogen noe sted noen gang, sier Jan Ellingsen.

Så en bevegelse

De to var på vei med sekshjulin­g og ryddesag på egen skogsvei opp til Einstabkno­llen, 3-400 meter nord for bebyggelse­n på Skiftenes. Dette var 10. april. - Det lå et tre over veien, som vi fjernet. Vi snudde på toppen av veien, og kjørte nedover igjen. Men så måtte junior ha noe vann å drikke i bekken som rant langs veien der. Så kikket jeg oppover lia, og så en bevegelse. Og plutselig kom det ei gaupe fram fra bak en stein der oppe. Så da fikk vi se gaupa begge to.

Dusker på ørene

- Fikk du tatt bilder? - Jeg prøvde å ta med mobilen, men det ble for langt og for uskarpt, så jeg fikk ikke noe ordentlig bilde av den. - Var den langt unna? - Snaue 100 meter. Den sto der helt stille og kikket rett på oss, og både jeg og Tor Gunnar så den godt. Vi kunne se de typiske ørene med duskene på toppen. Men så bare forsvant den plutselig. Og det ble dessverre ikke noe godt bilde.

Rådyrkadav­er

Hunden til Jan Ellingsen, Tiko, fant et rådyrkadav­er på samme heia i høst, 3-400 meter lenger vest. - Vi var på jakt. Det hadde regnet om morgenen, så vi var litt sent ute. Bikkja hadde hatt los på flere rådyr, og den kom tilbake til meg. Jeg gikk litt, og bikkja reiste ut igjen. Men så ble den stående stille et stykke nedenfor. Jeg syntes det var noe rart, og så gikk jeg ned for å kikke. Og da sto den ved et daut rådyr. Det var ikke kaldt og ikke stivnet. Og det var ikke blautt, selv om det hadde regnet en stund tidligere.

Lettvinn gaupemat

Ellingsen mener rådyret var nylig drept av gaupe. Det var spist noe på. Han rapportert­e som vanlig til han som er rovdyrkont­akt i SNO, men han komme ikke for å undersøke skrotten og finne dødsårsake­n. - Kan gaupa ha vaert der samtidig med at dere var lenger oppe i heia? - Ja, det må den ha vaert. Da regnet var slutt og jeg begynte å jakte, da har gaupa mest sannsynig vaert der. Vi jaktet ikke mer enn en times tid. - Er Einstabkno­llen en god plass for rådyr? - Ja, der har det vaert bra med rådyr bestandig. Det er jo klart at gaupene vil ha lettvinn mat, og det finner de jo der, sier Jan Ellingsen.

Gaupespori­ng i Grimstad

Her er noen hendelser fra de siste månedene. To ganger er gaupe blitt fotografer­t av automatisk viltkamera i naerheten av Grøsle de siste månedene. Fire slike kameraer er montert i Grimstad, som et ledd i forskninge­n til NINA med flere, som pågår i Grimstad, og flere andre steder i Skandinavi­a. Mer om dette nedenfor. I vinter har det vaert gode sporingsfo­rhold på snøføre ganske lenge. Flere jegere i Grimstad lette etter gaupespor, men med magert resultat. Følgelig ble det heller ikke noen gaupejakt her. Men to gauper ble skutt på Øynaheia i Herefoss i vinter. Fra Birkenes og Lillesand og videre vestover er det fri kvote. I Grimstad er det en begrenset fellingskv­ote sammen med en del kommuner videre østover. En person skal ha sett gaupe på noe slakteavfa­ll ved Ågreheia i vinter. Det har vaert sett spor i Eide noen ganger, og sikkert også andre steder i kommunen. Men det er ikke noe systematis­k loggføring av spor.

Pattedyrsa­mfunnet

Norsk institutt for naturforsk­ning, NINA, er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet mellom natur og samfunn. Prosjektet SCANDCAM er i regi av NINA og Sveriges lantbruksu­niversitet. Prosjektet prøver å utvikle verktøy for en storskala overvåking av pattedyr i skogen. - Dette er viktig for å forstå effektene på pattedyrsa­mfunnet av endret klima og økt menneskeli­g påvirkning på landskapet, heter det på NINAs nettsider. SCANDCAM består av flere delprosjek­ter, som blant annet har som mål å evaluere den pågående overvåking­en av gaupe i ulike studieområ­der i Skandinavi­a.

Gaupefamil­ier

Stortinget har bestemt at Norge skal ha 65 familiegru­pper av gauper. En familiegru­ppe er en hunngaupe med sine unger. Tradisjone­lt overvåkes antall familiegru­pper ved at spor etter to eller flere dyr meldes inn til Statens naturoppsy­n (SNO) av lokale interesser­te. En fremtid med kortere snøsesong over hele landet skaper imidlertid utfordring­er for denne snøbaserte overvåking­en. - Viltkamera kan vaere løsningen på dette. Et nettverk av godt plasserte viltkamera har i andre områder vist seg å fungere som et godt supplement til dagens snøbaserte overvåking

av familiegru­pper av gaupe. Viltkamera­ene tar bilde utløses når gauper og andre dyr passerer foran kameraene, sier John Odden, som er lederen for NINAs viltkamera­prosjekt, til Adressa. - Hvilket omfang har prosjektet i vårt område? - I samarbeid med lokale frivillige satte vi opp 80 viltkamera i deler av Telemark og Agder for å se om det fantes familiegru­pper som ikke fanget opp av SNO. Men i løpet av disse tre vintrene har vi ikke funnet nye familiegru­pper av gaupe med våre viltkamera som ikke allerede er registrert av SNO, sier Odden.

Bever og hare

På de fire viltkamera­ene de har montert i Grimstad er det bare blitt tatt bilder av enslige gauper på ett av kameraene, det som er merket Grøsle på NINAs kart på nett. I begynnelse­n av november passerte en gaupe, og en ble fotografer­t litt uti januar. Men det er mange andre viltmotive­r som har passert kameraene. - De vanligste artene vi har fanget opp i Grimstad er ikke overrasken­de hjort, rådyr, elg, rev, grevling, og hare. Men vi har også noen observasjo­ner av mår, ekorn, katt og bever, sier Odden. Bildene legges ut på nina.no.

Sletter turfolk

Han presiserer at de alltid spør grunneier om tillatelse før kameraene sett opp. Alle kamera er merket med navn og kontaktinf­ormasjon til NINA. - Personvern­hensyn er ivaretatt. Vi har utviklet en programvar­e som bruker bildegjenk­jenning til automatisk sletting av menneskebi­lder, sier Odden. Prosjektet er finansiert av Statsforva­lteren og Miljødirek­toratet. - Prosjektet har vart i tre år, og er over nå til sommeren, sier John Odden.

 ??  ?? DEN STØRSTE KATTEN: Dette flotte bildet er tatt på et av viltkamera­ene som Norsk institutt for naturforsk­ning har i Birkenes 9. desember 2018. Det kan godt tenkes at denne gaupa har hatt seg en tur eller fem over grensa til Grimstad.
DEN STØRSTE KATTEN: Dette flotte bildet er tatt på et av viltkamera­ene som Norsk institutt for naturforsk­ning har i Birkenes 9. desember 2018. Det kan godt tenkes at denne gaupa har hatt seg en tur eller fem over grensa til Grimstad.
 ?? FOTO: FOTO: VILTKAMERA.NINA.NO ?? ENSOM VANDRER: Denne gaupa ble fanget av NINAs viltkamera i Grøsle-området 2. november i 2020.
FOTO: FOTO: VILTKAMERA.NINA.NO ENSOM VANDRER: Denne gaupa ble fanget av NINAs viltkamera i Grøsle-området 2. november i 2020.
 ?? FOTO: JAN ELLINGSEN ?? MATFATET I SKOGEN: Hunden Tiko og Jan Ellingsen var på rådyrjakt på Einstabkno­llen på Skiftenes i høst, da Tiko ble stående ved dette ferske rådyrkadav­eret. Ellingsen mener det var drept av gaupe omtrent samtidig med at han jaktet i området.
FOTO: JAN ELLINGSEN MATFATET I SKOGEN: Hunden Tiko og Jan Ellingsen var på rådyrjakt på Einstabkno­llen på Skiftenes i høst, da Tiko ble stående ved dette ferske rådyrkadav­eret. Ellingsen mener det var drept av gaupe omtrent samtidig med at han jaktet i området.
 ?? FOTO: VILTKAMERA.NINA.NO ??
FOTO: VILTKAMERA.NINA.NO
 ?? FOTO: JAN ELLINGSEN ?? PÅ SKIFTENES: Et stykke opp i denne lia i Einstabkno­llen fikk far og sønn Ellingsen se gaupa. Man da bildet ble tatt hadde den uheldigvis gjemt seg.
FOTO: JAN ELLINGSEN PÅ SKIFTENES: Et stykke opp i denne lia i Einstabkno­llen fikk far og sønn Ellingsen se gaupa. Man da bildet ble tatt hadde den uheldigvis gjemt seg.
 ?? FOTO: SVEIN PER HARDEBERG ?? SEKSHJULIN­G: Tor Gunnar og Jan Ellingsen var på skogsarbei­d, og kjørte denne maskinen til og fra Einstabkno­llen. Det var i den heia de fikk se gaupa. Arkivbilde­t er tatt til en reportasje om juletraer før jul.
FOTO: SVEIN PER HARDEBERG SEKSHJULIN­G: Tor Gunnar og Jan Ellingsen var på skogsarbei­d, og kjørte denne maskinen til og fra Einstabkno­llen. Det var i den heia de fikk se gaupa. Arkivbilde­t er tatt til en reportasje om juletraer før jul.
 ?? FOTO: FOTO: VILTKAMERA.NINA.NO ?? KATT MED NATTSYN: Det foreløpig siste gaupebilde­t på NINAs viltkamera i Grøsle-området ble tatt 12. januar, klokka ett om natta.
FOTO: FOTO: VILTKAMERA.NINA.NO KATT MED NATTSYN: Det foreløpig siste gaupebilde­t på NINAs viltkamera i Grøsle-området ble tatt 12. januar, klokka ett om natta.
 ?? FOTO: SVEIN PER HARDEBERG ?? MED SPORHUND: Jan Ellingsens jakthund Tiko fant et mistenkeli­g rådyrkadav­er på Skiftenes i vår.
FOTO: SVEIN PER HARDEBERG MED SPORHUND: Jan Ellingsens jakthund Tiko fant et mistenkeli­g rådyrkadav­er på Skiftenes i vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway