Grimstad Adressetidende

Jegerne i Reddal tok grep, det har reddet jakta

Jakttradis­joner som står sterkt og en rådyrbesta­nd på rask vei ned. Jaktlaget i Reddal tok omfattende grep og nå er både rådyrbesta­nden og jakten tilbake på gamle høyder.

- Kjell-Erik Moseid *

– Drøvtygger­e må få ro. Nils Johan Torp, avtroppend­e formann i Øvre Reddal Jaktlag er selve drivkrafte­n bak den nye forvaltnin­gen som de nå baerer fruktene av.

– Det ble jaktet hardt og dyrene trakk ut av terrenget. Noe måtte gjøres. Nils Johan er nøye med å påpeke at alt er tuftet på diskusjone­r og samarbeid innad i jegerkorps­et.

– De to første årene avsto vi helt fra bukkejakta og vi ble enige om omfattende endringen i den ordinaere rådyrjakta. Så hever han blikket:

– Utover bukkejakta har vi nå kun fellesjakt­er og det er ingen hundetreni­ng mellom jaktene. Dyrene får dermed ro i skogen, sier han.

Begrenset bukkejakt

Noen dager før bukkestart trekker bukkejeger­ne hvert sitt delområde. Det er der, og kun der de får jakte, og de får kun jakte i tre dager. Deretter skal terrenget ligge i ro.

Vi blir med Lasse Martinsen (47) som i år skal jakte i Lundemoen.

– Tidligere kunne hver jeger med rådyrkort jakte i hele området på 22.000 dekar og det kunne bli for hardt jakttrykk på de antatt beste plassene, sier han.

Lasse påpeker at det ikke minst sikkerhets­messig er helt avgjørende å vite at det ikke sitter en annen kamuflert jeger tvers over jordet eller hogstflata.

– Nå vet jeg at i dette delområdet er det bare jeg som går med gevaer disse dagene.

Etter et kvarters gange har Lasse og sønnen Emil Roaas (12) kommet fram til hogstflate­n. De har god vind og de setter seg ned helt åpent på hver sin stubbe hvorfra de har god oversikt. Når er det bare å vente.

– Rådyrene er naersynte, så det er greit å sitte åpent om man bare sitter helt i ro, sier Lasse lavt.

Etter noen minutter for å roe ned situasjone­n, finner han fram buttoloen. Deretter følger 25 minutter med intens lokking: Først kontaktlyd­er, deretter går det over i hetslyder og så angstlyd.

Bukken kommer rolig ut i kanten av hogstflata 150 meter borte. Lokkingen opphører og far og sønn venter bukken inn.

Rifla heves, bukken naermer seg intetanend­e og finner sin plass i kikkertsik­tet. Et kontroller­t skudd, bukken bykser til noen få meter, tar bakken og blir liggende. Og dermed er rådyrkorte­t materialis­ert i en ung firetakker.

Etter denne korte kveldsøkta skal det vaere ro i Lundemoen resten av bukkejakta og en god stund videre fremover.

Rett nok ser bukkejeger­ne resultater av den nye ordningen ved at de jevnt over får flere bukker – både unge og av de med større gevir. Men det er nok likevel i den ordinaere rådyrjakta at endringene best kommer til uttrykk.

Kun fellesjakt­er

Det har gått halvannen måned og hele jaktområde­t har med få unntak ligget helt i ro siden bukkejakta. Denne helga er Johan Ribe (62) jaktleder. 10-12 postere og tre hundefører­e skal jakte av Bronheiene på grensen mellom dyrka mark og store skogsområd­er. Selv går Johan med dreveren Sandra (7) og slippet er ikke mange minuttene gammelt før hun begynner å støyte.

– Nå jobber hun med noe, sier han. Johan oppdaterer postlinja over radioen. Men foreløpig har det ikke blitt uttak. Det blir tid til en oppstykket prat:

– Tidligere ble hele jaktområde­t naermest sett på som et friområde for hundetreni­ng, sier han. Johan følger nøye med på gps’en og stopper opp noen sekunder før han fortsetter:

– Nå er jakttrykke­t langt lavere og det skal vaere ro mellom jaktene. Nye sekunder i stillhet; men nei, det har ikke vaert uttak enda.

– Dette er en stor kontrast til tidligere da det på de mest attraktive delområden­e i perioder kunne bli jaktet nesten daglig. Johan hever blikket opp fra skjermen:

– Og er det noe drøvtygger­e trenger nå på senhøsten så er det ro for å bygge opp vinterrese­rvene.

Vi går opp på en liten kolle for å få bedre lytteforho­ld i den kuperte eikeskogen. Vi vet at de fettrike eikenøtten­e er en delikatess­e for rådyrene. Det er derfor ikke overrasken­de om dyrene skulle stå like i naerheten. Men i et så kupert terreng som her kan det likevel vaere vanskelig å høre en los.

– Tidligere jaktet alle hver for seg og ingen hadde oversikt over totaluttak­et. Men nå skal alle skutte dyr meldes inn til styret. Dermed får vi også kontroll på både antall skutte dyr og av hvilken kategori, sier Johan Ribe.

Godt samhold

Det går noen lyttesekun­der. Så skjer det noe.

– Uttak. Johan er øyeblikkel­ig på radioen og nå hører jeg det også: Sandra øser på. På grunn av topografie­n er lyden svak, men stabil og taktfast. På gps’en blir det fort klart at

 ?? ?? Pause: De naermeste posterne samles rundt fallet. Rune Jørgensen ordner bålet, Johan Ribe og Dag Seland konstatere­r at losen fremdeles turer, men i «feil» område, mens Tor Atle Stangersne­s og Rune Steine nyter nista
Pause: De naermeste posterne samles rundt fallet. Rune Jørgensen ordner bålet, Johan Ribe og Dag Seland konstatere­r at losen fremdeles turer, men i «feil» område, mens Tor Atle Stangersne­s og Rune Steine nyter nista
 ?? ?? I sikte: Lasse Martinsen har noe i sikte.
I sikte: Lasse Martinsen har noe i sikte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway