Grimstad Adressetidende

Kan ikke huske å ha sett så m

17. mai er en stor festdag, og litt høytidelig­het hører med. Etter borgertoge­t var det tale for dagen på Torvet, og den ble levert av stortingsr­epresentan­t Svein Harberg.

-

Han talte om viktighete­n av denne dagen, som 17. mai faktisk er, og sa at dagen i dag kanskje blir litt ekstra viktig for oss nå, med tanke på det som skjer i verden rundt oss, da saerlig med tanke på det som skjer i Ukraina.

– Å feire 17. mai med dette som bakteppe synliggjør for oss de verdiene vi bygger vårt samfunn på i frihet og trygghet! Vi må løfte fram og markere de verdiene vi er takknemlig­e for, og som vi vil verne om og beskytte; frihet, selvstendi­ghet og demokrati, sa han blant annet.

Hele talen hans leser du lenger ned i saken.

En aere

Svein Harberg, som jo er Stortinget­s 1. visepresid­ent, og stortingsr­epresentan­t for Aust-Agder, Høyre, var for øvrig svaert takknemlig for at han fikk holde 17. mai-talen på Torvet i år. Det var noe spesielt for han, selv om han har holdt mange taler i sitt liv.

– Det er en stor aere, og jeg satte veldig pris på å bli spurt. Dette er så spesielt, så det var gøy å få denne muligheten, sa han til Adressa etter at han hadde holdt talen. Dagen hadde for øvrig vaert veldig fin.

– Dagen har vaert fantastisk. Det er gøy med så mye folk, og det er mulig jeg husker dårlig, men jeg kan faktisk ikke huske å ha sett så mye folk på 17. mai før, verken langs rutene, eller i togene. Det har vaert veldig gøy å se, og så ble det jo fantastisk­e rammer rundt denne dagen, med det flotte vaeret, sier han.

Fra Ukraina til Grimstad

I tillegg til talen til Svein Harberg ble det allsang på Torvet. Grimstad musikkorps spilte opp, og folk sang med til «Ja vi elsker», «Kongesange­n» og «Gud signe vårt dyre fedreland».

Arrangemen­tet ble for øvrig flott ledet av Heidi Konnestad i 17. mai-komiteen, som også delte ut noen premier.

5. trinn på Jappa skole fikk premien for beste innslag i barnetoget, mens det var Grimstad Trialklubb og Kvalifiser­ingstjenes­ten som fikk premie for beste innslag i borgertoge­t. Sistnevnte vinner var represente­rt ved flere på Torvet, blant andre ved Oksana Ivanyshyn, som kom til Norge som flyktning fra Ukraina i mars. 17. mai ble en spesiell dag for henne.

– Det har vaert en fin dag, selv om det selvsagt er spesielt å vaere her. Men å komme til Grimstad og Norge har vaert fint. Dere er så inkluderen­de her, dere respektere­r alle nasjoner, og det er så flott å se. Dere er snille og veldig inkluderen­de, sa hun.

Å gå i tog syns hun var veldig gøy, og saerlig når det ble seier i konkurrans­en for beste innslag. De sang på norsk, danset og spilte musikk fra flere verdenshjø­rner i toget.

– Det var gøy å vinne, smiler hun.

Kvalifiser­ingstjenes­ten skal bruke pengene på noe hyggelig til alle på skolen.

– Vi må kanskje ha en fest, vi skal i alle fall bruke pengene på noe hyggelig for alle, sa Hilde Weidemann, som tok imot sjekken på Torvet på vegne av Kvalifiser­ingstjenes­ten.

Talen

Det ble en fin avslutning på Torvet, på det som var det offisielle programmet av årets 17. mai i Grimstad. Det er tre år siden Grimstad var samlet på denne måten sist, så dagen har nok betydd litt ekstra for mange, inkludert dagens taler, Svein Harberg.

Nedenfor følger hele talen hans:

«Kjaere alle sammen; gratulerer med dagen!

Det å samles for markering av 17. mai, vår nasjonalda­g, er akkurat like viktig hvert eneste år, men det er ekstra hyggelig i år siden det nå har vaert veldig redusert markering de to siste årene. Det er godt å se dere, og å se Grimstad samlet til fest!

Alle dere barn som er her, dere er sikkert glad i bursdag. Noen har kanskje hatt bursdag i mai, ja kanskje til og med i dag på 17. mai. Det fine for alle, både barn og voksne, er at den dagen vi feirer i dag, det er bursdag for oss alle. Det er gøy! 17. mai er jo landet sin bursdag, og da er det bursdag for alle oss som bor her. Det er derfor vi samles til denne bursdagsfe­iingen i dag. Nok et år er gått, og vi er glade for at vi igjen kan møtes.

Det høres litt rart ut at landet har bursdag, men det er altså sånn det er. Før var det nemlig kongene i noen andre land som bestemte i Norge. Ja, det var faktisk sånn at det var krig mellom flere av nabolanden­e våre om å bestemme over oss.

Det var ikke noe greit. Så var det heldigvis noen som gikk sammen og sa at «nå er det nok, vi vil bestemme selv». Det fikk de til, og det er derfor vi er så glade på 17. mai, på landet sin bursdag!

Vi omtaler ofte 17. mai som barnas dag, og det er både fint og viktig at vi feirer med barna og på barnas premisser. Men vi må ikke glemme at også for oss voksne er det viktig å feire nasjonalda­gen vår. I år har feiringen en ekstra dimensjon, et tungt alvor over seg.

Igjen er det krig i Europa, i Ukraina.

Igjen blir demokratie­t truet med voldsmakt.

Igjen står vi midt i en humanitaer katastrofe. Krigens terror og lidelse rammer sivilbefol­kningen, ja millioner av mennesker! Noen av dem som rammes har kommet hit til Grimstad. Vi skal bry oss og bidra til at de midt i tragedien får en så god hverdag som mulig enten de er her for en liten periode, eller velger å bli her lenge. Det er godt å kunne hjelpe!

Å feire 17. mai med dette som bakteppe synliggjør for oss de verdiene vi bygger vårt samfunn på i frihet og trygghet! Vi må løfte fram og markere de verdiene vi er takknemlig­e for, og som vi vil verne om og beskytte; frihet, selvstendi­ghet og demokrati.

Vi har mange foran oss som har kjempet, noen ble skadet for livet eller ofret livet i krig, andre har stått i tøffe kamper mot urett i fredstid. Vi må også vaere beredt på å stille opp og kjempe, kjempe for fred, for frihet, for selvstendi­ghet og demokrati. «Også vi når det blir krevet. For dets fred, dets fred slår leir.»

Frihet, selvstendi­ghet og demokrati er ikke en gave vi bare får utdelt. Frihet, selvstendi­ghet og demokrati er noe som har blitt kjempet fram og som fortsatt må kjempes for – av modige mennesker.

I dag er det altså 208 år siden

 ?? ?? Folksomt: Selv om det ikke var fullt på Torvet under arrangemen­tet der, så har det vaert mye folk i byen i dag. Svein Harberg
Folksomt: Selv om det ikke var fullt på Torvet under arrangemen­tet der, så har det vaert mye folk i byen i dag. Svein Harberg
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway