Grimstad Adressetidende

Ye folk på 17. mai

-

Riksforsam­lingen på Eidsvoll vedtok Grunnloven. De gjorde et fabelaktig arbeid! Grunnloven vår er Europas eldste og verdens nest eldste grunnlov som fortsatt er i bruk, og er i dag et samlende symbol for frihet, selvstendi­ghet og demokrati.

Jeg har tenkt på at det var litt av en bragd de gjennomfør­te i 1814. Tenk, de greide uten Facebook, uten Internett og uten mobiltelef­on å samle folk fra nesten hele landet på kort tid. Fra beskjeden gikk ut 19. februar, og fram til de samlet seg på Eidsvoll 10. april, var et helt folk blitt engasjert. Så skjedde det som kanskje var mest imponerend­e med hele denne historien. I løpet av 40 dager kom de med forslag, behandlet forslagene i komiteer, debatterte i plenum, kom til enighet og fikk på plass et ferdig lovforslag som de kunne vedta og skrive under på 17. mai! Det er imponerend­e!

Grunnloven vi fikk i 1814 var startpunkt­et for det moderne norske demokratie­t; den satte folket i sentrum for statens styre. Når vi i dag feirer nasjonalda­gen, så feirer vi også 208 år med folkestyre. Å gi et folk retten til folkestyre, utfordrer og krever at vi tar muligheten og bruker retten. Det har vi gjort i Norge. Mange har bidratt til det, og vi skylder alle de som har bidratt opp gjennom disse årene en stor takk for at de har stått opp og tatt ansvar for folkestyre­t, både lokalt og nasjonalt!

Grunnloven var så god at den har stått seg i alle disse årene. De greide å konsentrer­e seg om de grunnlegge­nde forutsetni­ngene. I tillegg til demokrati og folkestyre, bygger grunnloven også på menneskere­ttighetene. Den befester noen grunnlegge­nde rettighete­r for enkeltmenn­esket, slik som ytringsfri­het og eiendomsre­tt.

Etter over 200 år med Grunnloven er det derfor viktig ikke bare å feire fortiden, men også å se fremover. Eidsvollsm­ennene var i sin tid fremtidsre­ttede og moderne. Akkurat som fremtidens Norge var utgangspun­ktet for arbeidet deres i 1814, må vi i dag også ha et blikk for hva slags samfunn vi ønsker for fremtidige generasjon­er.

Da er det viktig å ikke glemme opphavet og prinsippen­e! Da er det viktig å feire nasjonalda­gen for å minne oss på den viktige historien.

Kanskje er det på sin plass når dagens feiring og jubel har lagt seg, å bruke litt tid på å takke for de muligheten­e vi har og hvor godt vi har det, og så tenke litt over hva vi skal bidra med for at alle de små som springer rundt her i dag, skal sitte med samme gode følelse om 10, 20 og 50 år. Det er VI som i takknemlig­het skal ta det videre!

Kjaere alle sammen nå skal vi fortsette feiringen, rope vårt hurra for grunnloven, hurra for folkestyre­t og hurra for Norge.

Igjen, gratulerer så mye med dagen!»

 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? kan ikke huske å ha sett så mye folk i Grimstad på 17. mai før.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD kan ikke huske å ha sett så mye folk i Grimstad på 17. mai før.
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? Vant: Kvalifiser­ingstjenes­ten ble premiert for sitt innslag i borgertoge­t. Her represente­rt ved Hilde Weidemann, Hanne Miriam Andersen og Oksana Ivanyshyn.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD Vant: Kvalifiser­ingstjenes­ten ble premiert for sitt innslag i borgertoge­t. Her represente­rt ved Hilde Weidemann, Hanne Miriam Andersen og Oksana Ivanyshyn.
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? Spilte: Grimstad musikkorps spilte på Torvet etter borgertoge­t.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD Spilte: Grimstad musikkorps spilte på Torvet etter borgertoge­t.
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? Scene: Scenen var i år plassert foran hotellet.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD Scene: Scenen var i år plassert foran hotellet.
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? Tale: Svein Harberg talte til de som hadde tatt turen til Torvet.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD Tale: Svein Harberg talte til de som hadde tatt turen til Torvet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway