Grimstad Adressetidende

Ig å feire 17. mai

-

at i år føltes det intenst viktig å feire 17. mai.

Grelland var i talen sin blant annet inne på krig og demokrati, og Ibsens frihetspro­sjekt. Dette handlet nemlig både om det naere, familiens frihet og friheten til å vaere frie i eget liv. Han viste også til at Ibsen fortsatt er svaert aktuell og har mye å fortelle også til dagens verden.

Etter talen la han ned krans på Ibsens minnesmerk­e.

Talen

Dette er blant annet noe av det Grelland sa i talen sin.

«Så er det morgen, første 17. mai etter koronaen. Vi gleder oss over endelig å kunne feire sammen, vaere sammen fysisk og virkelig, ikke virtuelt og digitalt. Vi feirer i skyggen av en krig, men desto viktigere blir alt det denne dagen handler om, frihet, demokrati og fred. Også vi har minnestede­r som minner oss om at dette har vi måttet kjempe fram og kjempe for. Men like viktig er det å finne gleden og feire. Glede og sorg er ikke motsetning­er, men glede gir oss livsmot og styrke til å ta medansvar for det som skjer i verden.

Mennesket er skapt til frihet, og friheten uttrykker seg i livsutfold­else og kreativite­t. Demokratie­t gir oss en sosial ramme for friheten. Men, mens demokratie­t langsomt ble utviklet i Norge begynte noen å oppdage en annen måte å gjøre oss ufrie på, nemlig gjennom våre individuel­le valg.

Ibsen var en av dem som så dette, og gjennom sine skuespill viser han oss hvordan vi gjennom våre valg og våre handlinger kan gjøre oss selv og andre ufrie. Av ham kan vi laere å leve som frie mennesker. Og friheten er ikke noe som slutter oss inne i et selv, den handler alltid også om vårt forhold til andre. På like fot og i gjensidig respekt og i fred. La oss ta med denne tanken inn i den nye dagen.»

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? 17. mai komiteens.
FOTO: KJETIL KARLSEN 17. mai komiteens.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway