Grimstad Adressetidende

Brennbar energideba­tt

-

➤ Energi er et brennbart politisk tema, og har vaert det siden strømprise­ne skjøt i vaeret høsten 2021. Altså før Russlands invasjon av Ukraina. Energipoli­tikk berører store samfunnssp­ørsmål som økonomi og forsynings­sikkerhet, beredskap, storpoliti­kk, klima og naturvern.

➤ Her i kommunen raser debatten om vindkraftu­tbygging i Øvre Landvik. Tirsdag kveld fylte engasjerte innbyggere biblioteks­alen for å diskutere saken, og ikke minst høre politikern­es syn. Det gikk i all hovedsak i en retning. Nei til vindkraftu­tbygging i Grimstad. Og de som tok ordet blant publikum var ikke mindre kritiske. Det er massiv motstand mot å la vindkraftt­urbinene ødelegge tusenvis av kvadratkil­ometer med norsk natur, her i kommunen og andre steder i landet.

➤ En av utbyggerne har lokket med billig strøm hvis de får bygge ut. Men selv i disse tider med skyhøye strømprise­r, lar ikke folk seg lure. Motstanden er som en vegg.

➤ Det har oppstått en avgrunn mellom folkemenin­gen og kraftbyråk­ratiet. Onsdag la Energikomm­isjonen frem sin innstillin­g. De roper ulv og frykter kraftmange­l. De peker på vindkraft som løsningen. Og det må gå fort - uten hensyn til vanlig saksbehand­ling. Ellers rekker man kanskje ikke klimamålen­e i 2030, lyder omkvedet.

➤ En av landets fremste energi- og økonomijou­rnalister, Jon Hustad i Dag og Tid, skriver: «Eit av dei finaste trekka i norsk kultur var viljen dei med makt og ansvar hadde til å vera aerlege .... Den tida er over, i det minste innanfor klima- og dimed energifelt­et». Og han konkludere­r: «Keisaren er naken, men full av grønmåling».

➤ Det er all grunn til å vaere skeptisk til kjøret for å bygge ut vindkraft. Grimstad kommunesty­re må ikke la seg skremme av kraftlobby­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway