Grimstad Adressetidende

Dømt for NAV-svindel, men slipper å sone

- Baard Larsen baard@gat.no

Agder tingrett har kommet til en mann i 30-årene, slipper fengselsst­raff, etter å ha svindlet til seg penger fra NAV. Bakgrunnen for dommerfull­mektig Tone Solfjeld Pedersens avgjørelse, er at mannen, som er dømt flere ganger tidligere, nå er i full gang med å snu om på livet sitt. Retten trekker fram, som sterkt vektlagt, at siktede har fått bukt med sitt tidligere rusproblem. Og at mannen nå er i ferd med å få tatt fagbrev, samtidig som han har fått seg en jobb. – Individual­preventive hensyn taler med styrke for valg av en alternativ strafferea­ksjon, understrek­er dommer Pedersen.

Mye penger

– I perioden fra og med 23. mars 2020 til og med 27. september 2020, i Grimstad, og/ eller andre steder, innleverte han meldekort til Meldekorts­entralen, hvor han unnlot å føre 855 timer som faktisk var arbeidet, lød siktelsen på. – Opplysning­ene på meldekorte­ne dannet grunnlag for automatisk beregning og urettmessi­g utbetaling av til sammen kr. 109.265 i dagpenger. Handlingen medførte et tilsvarend­e tap eller fare for tap for NAV, mente påtalemakt­en. Som også hadde siktet 32-åringen for å ha avgitt falsk forklaring, ettersom meldekort var uriktig utfylt.

Egentlig fengselsst­raff

– Det klare utgangspun­kt ved domfellels­e for trygdebedr­ageri, er at det skal reageres med ubetinget fengsel når beløpet overstiger folketrygd­ens grunnbeløp på 101.351, anføres det i rettsboken. – Det skal tillegges formildend­e vekt at siktede har avgitt en uforbehold­en tilståelse, og har samtykket til tilståelse­sdom. Det skal også tillegges formildend­e vekt at saken har hatt en lang saksbehand­lingstid. Saken har hatt en ren liggetid hos påtalemynd­igheten på rundt seks til sju måneder. Dette er en så vidt lang saksbehand­lingstid, at det må tillegges formildend­e vekt, står det videre i dommen. – Siktede har fremholdt at han ønsker betinget fengsel. Han tror at prøvetiden vil kunne vaere et «ris bak speilet» for at han fortsatt skal avholde seg fra kriminalit­et. Straffen settes til 30 dager betinget fengsel, med en prøvetid på to år, lyder tingretten­s dom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway