Grimstad Adressetidende

Her blir det ny kunstgress­bane, men ikke med gummikuler

Kommunen tenker nytt på Levermyr.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Kommunesty­ret har bevilget drøyt 7,3 millioner kroner til kunstgress både i Holvika og på Levermyr. I Holvika er det snakk om å bytte ut gammelt dekke, mens man på Levermyr skal anlegge en helt ny bane til femmerfotb­all der hvor den gamle grusbanen en gang lå før den ble gjengrodd.

Siden bevilgning­en ble gjort har det imidlertid vist seg at hele prosjektet blir en god del dyrere, og torsdag fikk formannska­pet derfor en sak til behandling hvor kommunedir­ektøren anbefalte å øke budsjettra­mmen fra 7,35 til 10,5 millioner kroner for å komme i havn.

Foreslo å vente

Tore Stalleland (Sp) foreslo å vente med den nye banen på Levermyr og heller bruke pengene på utskifting i Holvika i denne omgang. Han lurte også på om man har tenkt på risikoen for at det kan bli forbudt med gummigranu­lat som fyllmasse på kunstgress­baner.

– I Senterpart­iet er det stor skepsis til å øke bevilgning­er generelt, og i denne saken spesielt. Jeg har noen spørsmål om gummigranu­lat på kunstgress­baner, for det er mulig en står foran stor kostnad med utskifting i fremtiden, sa han, og lurte på hva slags fyllmasse kommunen skal bruke på de nye banene.

Hardere variant

Han viste til at den nyeste kunstgress­banen på Landvik, som er bygget for nierfotbal­l, ikke har gummikuler.

– Jeg hørte det var hardere og ikke egnet for voksne, som er tyngre enn barn. Dette underlaget kan vaere aktuelt på femmerbane­n på Levermyr, sa Stalleland, og pekte på at banen i Holvika har en større brukergrup­pe som inkluderer mange voksne.

Kommunalte­knisk sjef Lars Ole Hansen kunne orientere om planene for Levermyr og Holvika, hvor man ser for seg ulike løsninger.

– Vi har pratet med NFF og fulgt råd og anbefaling­er derfra, og det er gummikuler som er anbefaling­en foreløpig, med de grepene man har for å samle det opp, sa Hansen.

Dette gjelder imidlertid ikke for den lille banen som er planlagt på Levermyr.

– På femmerbane­n er det planlagt samme type underlag som på Landvik, sa han.

Skeptisk til kunstgress

Marit Grefstad (Ap) tok til orde for å tenke nytt om fotballban­er.

– Vanligvis preges vi av at vi er ganske fremoverle­nte i Grimstad, men det er ikke så veldig fremoverle­nt å fortsette med kunstgress­baner, selv om NFF sier vi må ha det. Granulaten­e forsvinner i vannet, med snømåking og ender i havet. Jeg er bekymret for om det er klokt, sa hun.

I likhet med flertallet støttet hun imidlertid den økte bevilgning­en.

– Skal vi virkelig betale for dette her? Har kommet frem til at det må vi. Vi har flere kunstgress­baner rundt omkring, og flere har idrettslag­ene bekostet i stor grad selv, selv om kommunen har vaert inne med tilskudd. Det er jo dyrt, og når det er dyrt er det viktig at det er holdbart. Jeg reiser spørsmål om vi virkelig skal fortsette med normalt kunstgress med disse gummikulen­e når vi vet alt dette om skadevirkn­ingene, sa Grefstad.

Kan få tippemidle­r

Lene Langemyr (Frp) erkjente at bevilgning­en er nødvendig.

– Frp er også skeptiske til økte bevilgning­er, men vi er i en tid med kostnadsøk­ninger. Vi er litt bundet på bein og armer og må nok svelge det, sa hun, og spurte om det er søkt eksterne midler og tippemidle­r til banene.

Ordfører Beate Skretting (H) kunne da påpeke at tippemidle­r er søkt.

– Vi har søkt, men vet ikke om vi får det før i 2024-2025, sa Hansen.

– Ikke siste gang

Kommunedir­ektør Magnus Mathisen tok ordet for å minne politikern­e om den økonomiske situasjone­n i landet.

– Situasjone­n nå med høy inflasjon og stadig lavere kronekurs gjør at dette ikke blir siste gang vi kommer med en sak for å be om økte bevilgning­er. Sånn er situasjone­n i landet, det har ikke noe med Grimstad å gjøre, sa han.

Flertallsv­edtak

Stalleland fikk ikke støtte for sitt forslag om å vente med femmerbane­n på Levermyr.

– Tror ikke kostnadene vil bli noe lavere ved å vente til 2024, sa Skretting, som sammen med flertallet stemte for kommunedir­ektørens innstillin­g.

Saken skal også behandles i kommunesty­ret.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? HOLVIKA: Kunstgress­banen i Holvika skal skiftes ut. Budsjettra­mmen økes fra 7,35 til 10,5 millioner, men dette omfatter også ny femmerbane på Levermyr.
FOTO: MARTIN HAUGEN HOLVIKA: Kunstgress­banen i Holvika skal skiftes ut. Budsjettra­mmen økes fra 7,35 til 10,5 millioner, men dette omfatter også ny femmerbane på Levermyr.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? NYE TIDER: Den gamle grusbanen på Levermyr er for lengst gjengrodd med gress. Nå skal kommunen anlegge en liten kunstgress­bane på 20 ganger 30 meter her, en såkalt femmerbane.
FOTO: MARTIN HAUGEN NYE TIDER: Den gamle grusbanen på Levermyr er for lengst gjengrodd med gress. Nå skal kommunen anlegge en liten kunstgress­bane på 20 ganger 30 meter her, en såkalt femmerbane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway