Grimstad Adressetidende

Ber en spesiell gruppe ta en rask test ved korona-mistanke

Kommuneove­rlege Vegard Vige har et klart råd til en spesiell gruppe som tester positivt på korona.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

– Jeg har ikke noe tall, for vi måler jo ikke dette lenger, men jeg har fått tilbakemel­dinger på at veldig mange er forkjølet. Og da tar mange en test og ser at de har korona. At det er mange som har korona i Grimstad nå, er sannsynlig. Det inntrykket har vi, sier kommuneove­rlege Vegard Vige.

Eneste statistikk­en som føres på landsbasis er over de som legges inn på sykehus med korona.

Men Vige syns det er bare fint om folk tester seg.

– Det kan jo vaere hyggelig å få en forklaring på hvorfor man føler seg så syk som man gjør, sier Vige.

Behandling

Men han er likevel tydelig på at for folk flest er det ikke noe poeng å teste seg. For de over 65 år, med en tilleggssy­kdom, er det annerledes.

– For den gruppen er det mulig å få en behandling hos fastlegen, og da krever det at man er tidlig på og tester seg, sier Vige om behandling­en som kom i fjor vinter.

Det deles fortsatt ut tester fra lageret fra i fjor, på steder som legekontor og på rådhuset. Hans oppfordrin­g er klar:

– Ta influensav­aksine og koronavaks­ine. Begge deler kan fås hos fastlegen og på vaksinekon­toret, sier Vige.

– Det er fortsatt sånn at for de fleste er dette en forkjølels­e, og det er hele poenget med at fortsatt er vaksineanb­efaling, og det er derfor vi har fått medisin, slik at de som har risiko for alvorlig sykdom kontakter legen sin og kan sette i gang behandling, sier Vige.

Forsvinner ikke

Han minner om at korona er blitt en del av hverdagen vår, og en sykdom man må leve med.

– Koronasykd­ommen blir vaerende med oss, det blir den. Men blir det en sesonginfe­ksjon, eller en helårs utfordring, spør han.

Han viser til at pandemier kommer med jevne mellomrom, og at den forrige vi hadde var i 2009.

– Den verste vi kjenner til var spanskesyk­en for 100 år siden. Når kommer neste? For det er ikke snakk om den kommer, men når. Det er også sannsynlig at det ikke er så fryktelig mange år til. Men nå har vi heldigvis laert mye av denne koronapand­emien, og forhåpentl­igvis vil det si at myndighete­ne kan håndtere neste pandemi også. For den kommer helt sikkert, vi vet bare ikke når og hvor alvorlig, sier Vige.

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? BØR TESTE SEG: Kommuneove­rlege Vegard Vige ber de som er over 65 år og har en tilleggssy­kdom om å teste seg for korona dersom de blir syke. For den gruppen kan få behandling hos fastlegen.
FOTO: KJETIL KARLSEN BØR TESTE SEG: Kommuneove­rlege Vegard Vige ber de som er over 65 år og har en tilleggssy­kdom om å teste seg for korona dersom de blir syke. For den gruppen kan få behandling hos fastlegen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway