Grimstad Adressetidende

– Torskeholm­en betyr svaert lite for Grimstads videreutvi­kling

Knut Brautaset mener det som skjer på Torskeholm­en betyr svaert lite for Grimstads videreutvi­kling. Etablering av nye naeringer, sterke og baerekraft­ige fagmiljøer, og gode skoler er det kommunen burde satse på, mener han.

-

Lesernes mening: Først må en myte avlives. Når det gjelder Grimstads videreutvi­kling betyr det som skjer på Torskeholm­en svaert lite, om noe i det hele tatt!

De faktorer som betyr noe er fremvekst, etablering av nye naeringer og bedrifter og at etablerte lykkes slik som for eksempel havvindsat­sing som Nymo arbeider med. Viktig blir også utvikling av sterke og baerekraft­ige fagmiljøer på universite­tet og fagskolen.

Gode skoler

Tilrettele­gging for firmaer som ønsker samarbeid med disse laereinsti­tusjonene er av stor betydning. I sum krever dette en fremoverle­nt politikk når det gjelder naeringsto­mter og boligtomte­r.

Jeg vil også nevne viktighete­n av at kommunen blir kjent for å satse på gode skoler. Å satse på gode verdier og godt kunnskapsg­runnlag for barn er selvsagt alltid viktig.

I denne sammenheng kan det vaere utslagsgiv­ende for foreldre som vurderer å søke stilling og bosette seg i Grimstad-området.

Torskeholm­en er identitets­skapende

Så til Torskeholm­en. Det som nå foreligger, er følgende: Man tar holmen slik som den er i dag og river alle hus. Deretter tar man og utvider arealet med ca. 3500 m².

Denne utvidelsen skjer ved litt utfylling, men i det vesentlige bygges denne arealutvid­elsen som et kraftig betongfund­ament på søyler forankret på fjell i sjøbunnen. På totalareal­et skal det så bygges et betydelig antall bygninger, de fleste med tre etasjer. Man vil også få til en garasje under hovedplane­t.

Betydelig koloss

Fiskerens salgslag flyttes fra der man er nå til motsatt side av holmen. Noen synes det foreliggen­de forslag virker spennende, men mange (inkludert meg selv) mener at en slik betydelig koloss i altfor stor grad vil dominere havneområd­et.

Da den store siloens funksjonst­id var over, og endelig kunne rives, var det som å få holmen tilbake. Torskeholm­en er identitets­skapende for byens havneområd­e, og det er naturlig at det skaper engasjemen­t. Det estetiske blir viktig, og jeg viser da til Arild Andresens kloke innlegg i Adressa torsdag 23. november. Utslettels­e av steds egenart ved å se bort fra estetiske krav er hans hovedtema. En slik utbygging har også en kulturell og historisk dimensjon som bør tas hensyn til.

Vet ikke kostnadene

Man kan ikke klandre pågående utbyggere, men allmennhet­ens interesse forvaltes av de folkevalgt­e. Og det er riktig at kompromiss­forslaget, som flere politikere i forrige kommunesty­re var stolte av, er det som nå er utredet i konkret form.

Men det er et politisk kompromiss som ikke tar hensyn til alle de som er oppriktig glad i byen og ønsker seg en helt annen og lavmaelt utvikling av Torskeholm­en.

Har sin egen dynamikk

Slike prosjekter har en egen dynamikk, og det er lett å føle seg fanget, men selvsagt er det et alternativ å ikke realisere det.

Man vet jo ikke kostnadene som kommunen i fremtiden må ta. Man har jo sett hvor lite realistisk­e de opprinneli­ge kostnadsbe­rgingene for Byhaven var.

Det samme gjelder Dampskipsb­ryggen. Kanskje det beste og billigste likevel vil vaere å reparer bryggene på nåvaerende Torskeholm­en, og la det hele ligge i bero og etter hvert få en harmonisk utbygging.

Vel – man er nå i høringsfas­en av forslaget til regulering­splan. Jeg håper det er en reell høring, og de vi nå har valgt, i sin tid samler seg om noe som ikke i den grad splitter folk i Grimstad.

Knut Brautaset

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? LESERINNLE­GG: Knut Brautaset er kritisk til en utbygging av Torskeholm­en slik den er foreslått. «Kanskje det beste og billigste likevel vil vaere å reparere bryggene på nåvaerende Torskeholm­en, og la det hele ligge i bero og etter hvert få en harmonisk utbygging».
FOTO: MARTIN HAUGEN LESERINNLE­GG: Knut Brautaset er kritisk til en utbygging av Torskeholm­en slik den er foreslått. «Kanskje det beste og billigste likevel vil vaere å reparere bryggene på nåvaerende Torskeholm­en, og la det hele ligge i bero og etter hvert få en harmonisk utbygging».
 ?? FOTO: PEER ANDREASSEN ?? MENING: Knut Brautaset mener det som skjer på Torskeholm­en betyr svaert lite for Grimstads videreutvi­kling.
FOTO: PEER ANDREASSEN MENING: Knut Brautaset mener det som skjer på Torskeholm­en betyr svaert lite for Grimstads videreutvi­kling.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? PLANFORSLA­G: Arbeidet med å lage planforsla­g for Torskeholm­en ble dyrere etter vedtak fra kommunesty­ret.
FOTO: MARTIN HAUGEN PLANFORSLA­G: Arbeidet med å lage planforsla­g for Torskeholm­en ble dyrere etter vedtak fra kommunesty­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway