Grimstad Adressetidende

Krevde byggestans etter tilsyn

Et anonymt tips gjorde at kommunen oppdaget det de anser som ulovlig bygging på Hesnes.

- Martin.haugen@gat.no

Martin Haugen

– Merkelig at så og si hele huset rives når det gjelder en mindre fasadeendr­ing ...

Dette korte og anonyme tipset tikket inn til Grimstad kommune en dag i mai 2023, og førte til at det noen dager senere ble gjort et uanmeldt tilsyn på en eiendom i Sandumveie­n på Hesnes.

Der var det søkt om og gitt tillatelse til et mindre takoverbyg­g, bytte av plassering av dør og vindu, og å heve taket på et tilbygg. Det var også gitt dispensasj­on fra kommunepla­nens LNF-formål.

Hus fra 1863

På det uanmeldte tilsynet fikk kommunens utsendte imidlertid se at arbeidene på huset var mer omfattende enn som så.

– Tilsyn avdekket at fritidsbol­ig fra 1863 var revet (med unntak av deler av to vegger), og at det er under oppføring en helt ny fritidsbol­ig, uten at det foreligger tillatelse eller søknad [...] Tilsyn på eiendommen avdekket alvorlige brudd på plan- og bygningslo­ven, skriver kommunedir­ektøren i sin vurdering av saken.

Søkte på ny

Etter tilsynet ble det pålagt byggestans.

– Det er vanlig praksis at mottaker av pålegget får mulighet til å søke om å tillatelse til tiltak i ettertid. Ansvarlig søker sendte inn en endringssø­knad om riving av bygningen. Tiltakshav­er ble i brev av 24.08.2023 informert om at tiltakene er så omfattende endringer av opprinneli­g søknad, at det måsendes inn en ny søknad, står det i sakspapire­ne til teknisk utvalg.

Politikern­e i utvalget fikk denne uken saken på sitt bord i form av en klagebehan­dling. Tiltakshav­er har nemlig klaget på vedtaket om byggestans, og derfor ble det befaring på Hesnes tirsdag morgen.

Der kunne byggesaksl­eder Marius Raael opplyse at saken etter kommunens syn er svaert alvorlig, og sågar at den har parallelle­r til den velkjente tennisbane­saken på Hesnes, hvor kommunen og etterhvert også rettsvesen­et slo ned på ulovlig bygging i strandsone­n.

Saken med huset fra 1863 er ifølge Raael alvorlig av flere årsaker.

Sopp og råte

– Vi har ikke kontroll på hva de bygger og hva de gjør. Vi påla derfor stans og har bedt dem søke om arbeidene, sa han.

Fra tiltakshav­ers side ble det orientert om at kraftige soppog råteskader i store deler av konstruksj­onen gjorde det nødvendig å rive mer enn planlagt.

– Ja, vi skulle søkt før vi rev den veggen, men hva skulle vi gjort? Vi klarte ikke å holde det igjen, sa Espen Hansen fra Bare eiendomsut­vikling AS.

Han understrek­et samtidig at bygget slik det står i dag har de samme ytre mål som det opprinneli­ge.

– Er det nå søkt med korrekt søknad, spurte Gisle Majors (Frp), og fikk til svar at det både ble gjort i sommer og igjen dagen før utvalgets møte.

Stusset

Tilbake på rådhuset var politikern­e i utvalget samstemte i at klagen på byggestans­en ikke kunne tas til følge. Utvalgsled­er Øystein Møretrø stusset over fremgangsm­åten.

– Det er veldig rart at de har gjort det på den måten, sa han.

Møretrø stemte sammen med resten av utvalget for å avvise klagen og sende den til Statsforva­lteren i Agder for videre behandling.

Adressa har vaert i kontakt med eieren av huset, men han ønsker ikke å kommentere saken.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? ALVORLIG: Saken om riving og bygging uten tillatelse i Sandumveie­n er meget alvorlig, sa byggesaksl­eder Marius Raael under befaringen med teknisk utvalg. Her med utvalgets nestleder Gudveig Tønnesøl Dalaker (Sp).
FOTO: MARTIN HAUGEN ALVORLIG: Saken om riving og bygging uten tillatelse i Sandumveie­n er meget alvorlig, sa byggesaksl­eder Marius Raael under befaringen med teknisk utvalg. Her med utvalgets nestleder Gudveig Tønnesøl Dalaker (Sp).
 ?? FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE ?? NYTT: Slik så det ut under kommunens tilsyn i mai. Gamle vegger og bjelker var erstattet med en helt ny konstruksj­on.
FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE NYTT: Slik så det ut under kommunens tilsyn i mai. Gamle vegger og bjelker var erstattet med en helt ny konstruksj­on.
 ?? FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE ?? Etter å ha fått et anonymt tips dro Grimstad kommune på tilsyn. Der ble det klart at mesteparte­n av bygget var revet og i ferd med å bli bygget opp på ny.
FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE Etter å ha fått et anonymt tips dro Grimstad kommune på tilsyn. Der ble det klart at mesteparte­n av bygget var revet og i ferd med å bli bygget opp på ny.
 ?? ?? TILSYN:
TILSYN:
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway