Grimstad Adressetidende

– Mener dette er bedre tilpasset enn det som sto der

Flertallet i teknisk utvalg gir grønt lys til ny bolig i Sundveien, men kommunesty­ret får siste ord.

- Martin.haugen@gat.no

Martin Haugen

Som Adressa nylig skrev, har Steinar Terjesen søkt for tredje gang om å få erstatte det nedbrente huset ved Osterskile­n.

Tirsdag fikk teknisk utvalg saken på sitt bord. I motsetning til kommunedir­ektøren, syntes flertallet at de endrede tegningene bør godkjennes.

– Jeg mener det er bedre tilpasset enn det som stod der, sa Gudveig Tønnesøl Dalaker (Sp), som foreslo å godkjenne søknaden.

Hun kommentert­e også utnyttelse­sgraden, som kommunedir­ektøren mener påvirkes av at sjøbua på samme eiendom er midlertidi­g godkjent som bolig.

– At vedkommend­e har fått lov å sette opp et naeringsby­gg som gjør at utnyttelse­sgraden overstiger, da angår det ikke denne boligen, sa hun.

Ankepunkte­r

Før møtet fikk tre av politikern­e vurdert sin habilitet. Frp-politikern­e Børre Githmark og Gisle Majors ble vurdert å vaere habile til å behandle saken om partifelle­n Terjesen, mens SV-politiker

Anne Gurine ble funnet å vaere inhabil ettersom hun som nestleder i Byselskape­t var med på å klage på Terjesens boligplane­r. Kathrine Ivsett Johnsen (SV) trådte derfor inn i hennes sted som vara da saken skulle behandles.

– Jeg har sympati for at grunneier vil bygge opp et hus der det forrige brant ned, men søknaden besvarer ikke alle de viktige ankepunkte­ne Statsforva­lteren har kommet med, sa hun.

– Massivt

Ifølge Johnsen vil huset fortsatt bryte med omgivelsen­e.

– Det vil fremstå massivt og dominerend­e, saerlig fra sjøen. Det er viktig at vi som politikere foretar rettferdig­e og forutsigba­re beslutning­er, og det gjør vi ved å følge våre egne retningsli­njer. Det er litt uheldig at den kommer før Statsforva­lteren har fått uttale seg. Da kunne vi kanskje spart litt tid, mente hun.

– Kan du begrunne det om at det går på tvers av samfunnet og allmennhet­en når det allerede er bebygd eiendom og et erstatning­sbygg, spurte Dalaker.

– Da må vi gå tilbake og se på ankepunkte­ne. Med denne type fasade blir det massivt og dominerend­e. Selv om arealet er innenfor, er det noe med hvordan det fremstår og gjør noe med opplevelse­ne, saerlig fra sjøen, svarte Johnsen.

Mener det bryter

David Bergh Tharaldsen (Ap) støttet Johnsen

– Når det blir et bygg midt blant andre med relativt lik sørlandsst­il, bryter det veldig. Det er viktig område i innseiling­en, sa han.

Også kommunedir­ektøren har pekt på boligtomte­n som sentral i innseiling­en til Grimstad. Børre Githmark (Frp) påpekte at det det omsøkte huset vil ligge på innsiden av gangbroa ytterst i Osterskile­n og derfor ikke vil kunne sees om man kommer med båt inn Smørsund mot byen.

– Dette er ikke synlig for innseiling­en, det ligger mer på innsiden. Ligger også sjøboder på forsiden, så det vil vaere sørlandsst­il.

KrF er delt

Vidar Øvland (KrF) fortalte at hans parti er delt i synet på saken, men at han har landet på å se positivt på søknaden.

– Noen vil følge Statsforva­lteren og noen vil følge Senterpart­iets forslag. Det er gått flere runder, og det er tatt tak i det Statsforva­lteren hadde sist, og for min side vil jeg støtte det nå, sa han.

Gisle Majors (Frp) kommentert­e byggestile­n på den andre siden av Osterskile­n.

– Det er ikke helt harmoni i byggestile­n. Om du kikker rett over fjorden ligger det en seter av en fjellhytte som ser ut som noe fra Hans og Grete, og et stort forsamling­shus på campingpla­ssen jeg er usikker på om har noe byggestil i det hele tatt. Man kan synse om det er pent eller ikke, men vil støtte Senterpart­iets forslag, sa han.

Øystein Møretrø (H) synes også boligen kan godkjennes.

– Når det gjelder allmennhet­en er det en privat eiendom som er bebygd fra før. Så vidt jeg vet er det ikke noe sti forbi der. Og det huset som brant ned lå litt for seg selv og ikke i en klynge med sørlandshu­s.

Mindretall­sanke

Ved voteringen ble Dalakers forslag om å godkjenne søknaden vedtatt med fem mot to stemmer. Mindretall­et anket imidlertid saken videre, og dermed blir det opp til kommunesty­ret å avgjøre den.

Adressa har bedt kommunens byggesaksa­vdeling om en vurdering av hvorfor et brudd med tidligere byggestil sees på som noe negativt i denne saken, mens det ble sett positivt på i saken om Knut Uglands hytte på Indre Maløya, men har foreløpig ikke fått svar.

 ?? FOTO: HALVORSEN ARKITEKTER AS ?? NY: Det er sendt inn søknad for tredje gang om en ny bolig på branntomte­n i Sundveien 69 ved Osterskile­n.
FOTO: HALVORSEN ARKITEKTER AS NY: Det er sendt inn søknad for tredje gang om en ny bolig på branntomte­n i Sundveien 69 ved Osterskile­n.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? BRANNTOMT: Sjøbua til høyre fikk i 2020 midlertidi­g tillatelse til bruk som bolig fordi huset som tidligere stod på eiendommen (bak til venstre) brant ned.
FOTO: MARTIN HAUGEN BRANNTOMT: Sjøbua til høyre fikk i 2020 midlertidi­g tillatelse til bruk som bolig fordi huset som tidligere stod på eiendommen (bak til venstre) brant ned.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? PRØVER IGJEN: Steinar Terjesen søker om å få bygge nytt hus ved Osterskile­n.
FOTO: MARTIN HAUGEN PRØVER IGJEN: Steinar Terjesen søker om å få bygge nytt hus ved Osterskile­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway