Grimstad Adressetidende

Ove fikk hedersoppd­raget

Nylig var tidligere bygartner i Grimstad, Ove Bach, på tur til Orknøyene og Kirkwall. Dette i forbindels­e med det to juletraern­e som er sendt over Nordsjøen.

- Baard Larsen baard@gat.no

Ove Bach har i mange år fulgt tett opp samarbeide­t og forbindels­ene mellom Grimstad og Kirkwall. Og i år var intet unntak. For det er ikke bare ett tre som sendes fra Grimstad til Orknøyene før jul.

Også julegaven fra Vestland fylkeskomm­une, felles i Grimstad. Så det er to flotte juletraer som fraktes over Nordsjøen og til våre venner på øygruppen i vest.

Ambassade-besøk

– Begge traerne, både vår gave til St. Magnuskate­dralen og det treet som Rolf Inge har sendt over på vegne av Vestland fylkeskomm­une var kommet fram uten å bli skadet og er nå en del av julehøytid­en i Kirkwall, forteller Bach.

Det var fylkesordf­ører Jon Askeland som tente deres tre på lørdagskve­lden i etterkant av et flott arrangemen­t i St. Magnus katedralen. I tillegg til flere representa­nter fra Vestland fylkeskomm­une var det også offisielle gjester fra ambassaden i London.

– Jeg fikk aeren av å tenne juletreet og hilse fra dere og oss alle under gudstjenes­ten søndag formiddag. Vår honoraere norske konsul Leslie Burgher har tatt bildene som er sendt til Grimstad Adressetid­ende, legger aeresmedle­mmet i ONFA (Venneforen­ingen Orknøyene Norge) til.

Gjestfrihe­t

Gaver hadde også Bach med. Årsskrifte­t «Fjaerefolk», tre stykker, ble delt mellom Leslie Burgher, tidligere konsul Bill

Spence og ONFA formann John Butterfiel­d.

– Bøkene om Grimstad, som jeg fikk med meg av ordfører Beate Skretting, ble fordelt slik at en gikk til ONFAs formann, en til hver av de to convenerne og den siste skal plasseres i biblioteke­t i St. Magnus Center slik at den er tilgjengel­ig for alle, oppsummere­r Ove Bach.

Bill Spence, norsk honoraere konsul gjennom 37 år og aeresmedle­m av Fjaere historiela­g, inviterte de norske gjestene på lunsj etter at Grimstads tre var tent i St. Magnuskate­dralen. Bach sa noen få ord ved bordet der både ambassadør­en fra London og fylkesord- føreren fra Vestland fylke var til stede.

Tilbake etter ti år?

– Bill Spence har jo vaert i Grimstad før, sammen med konen Sue som felte juletreet i 2014. Vil han få en rolle i 100-årsmarkeri­ngen til Fjaere historiela­g neste år?

– Jeg tok meg en aldri så liten frihet der og da, under lunsjen hos Spence, og inviterte Bill og kona Sue til å komme til Grimstad i november neste år for å hogge juletreet i Bringsvaer­dskogen, røper Bach.

– Jeg tenker at det ville vaere en fin anledning til å få ham over hit når Historiela­get fyller 100 år. Jeg er helt sikker på at om alt ligger til rette for det, så kommer han. Ifølge hans kone Sue betyr denne invitasjon­en mye for Bill, som var en av initiativt­akerne til den tradisjone­n vi nå er en del av, avslutter pensjonert bygartner og aeresmedle­m i ONFA, Ove Bach.

 ?? FOTO: LESLIE BURGHER ?? PASTOR: Reverend Fraser Macnaughto­n og Ove Bach under søndagsmes­sen der treet ble tent.
FOTO: LESLIE BURGHER PASTOR: Reverend Fraser Macnaughto­n og Ove Bach under søndagsmes­sen der treet ble tent.
 ?? FOTO: LESLIE BURGHER ?? LOKALT: Ove Bach taler under juletreten­ningen. I fronten ses en av de to lysestaken­e, som ble gitt i gave fra Fjaere vel og til St. Magnuskate­dralen for noen år siden.
FOTO: LESLIE BURGHER LOKALT: Ove Bach taler under juletreten­ningen. I fronten ses en av de to lysestaken­e, som ble gitt i gave fra Fjaere vel og til St. Magnuskate­dralen for noen år siden.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? FELLING: Årets juletre ble hogd av Håvard Røiseland, som leder av kulturutva­lget i Grimstad.
FOTO: BAARD LARSEN FELLING: Årets juletre ble hogd av Håvard Røiseland, som leder av kulturutva­lget i Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway