Grimstad Adressetidende

Rekordstor pågang: – Behovet større enn noengang

Karin Haugnes og Rubi Seim Amodei ved Rasteplass­en forteller om rekordstor pågang av personer som trenger hjelp i julehøytid­en. – Behovet er større en noen gang, sier de.

- Baard Larsen baard@gat.no

Hverdagen er blitt tøffere og tøffere for folk flest. Og mange enslige og familier går mot en julehøytid der ressursene er nesten brukt opp, før kirkeklokk­ene ringer julen inn. Noe som merkes godt ved Rasteplass­en.

Her kan Rubi Seim Amodei og Karin Haugnes fortelle om en rekordstor pågang av personer som trenger hjelp i det året går mot slutten. Men, takket vaere gode hjelpere, er målet til duoen å hjelpe flest mulig.

– Stort spenn

– Det er veldig mange som trenger hjelp før jul, og vi har hatt et stort spenn i behovene. Mange av de som ønsker hjelp, finner oss. Men så ser vi også at behovet er blitt veldig stort. Større en noen gang, fortelle Amodei og Haugnes.

De to barmhjerti­ge samaritane­ne har i snart 15 år stått på, for å bistå medmennesk­er som trenger en hjelpende hånd. Og i mange år er det spesielt julehøytid­en som duoen har hatt fokus på.

– Nå er det ikke bare mat til julen som flere ønsker. En god del ber også om hjelp til gaver. I snart 15 år har vi drevet med de røde hjertene, der du kjøper en spesifikk gave ut fra mottakers ønske, som butikken du handler i, leverer til oss. Så gir vi det videre til de som ønsker hjelp, sier Rubi Seim Amodei.

Fellesskap

Også i år kommer Rasteplass­en til å holde åpent i julehøytid­en. Blant annet kan de som ønsker å feire julen med andre, komme til Grooseveie­n for å delta i en tradisjons­jul med middag, dessert, kaker, gaver og juletre. Det aller meste av maten er det støttespil­lerne til Rasteplass­en som sørger for.

– Det er flott å se at i Grimstad står vi sammen, og hjelper hverandre med å hjelpe andre. Nå gjør vi som vi pleier med opplegget rundt jul, men i år ser vi at behovet er blitt mye større en tidligere. Både på julegaver, som mat. Per i dag har vi 80 personer som har meldt seg på, enten til å komme på julemiddag, eller med ønske om å få julegaver, kan Haugnes berette.

Plass til flere

– Av erfaring fra tidligere år, vet vi jo at jo naermere jul vi kommer, desto flere melder inn behovet for hjelp. Derfor er det flott om mange bruker hjertet til jul. Både de som ønsker hjelp, og de som vil gi hjelp, kan melde dette inn via «Hjerte te hjertets» side på internett. Eller ta kontakt med oss. En god del gaver er gitt, og flere frivillige har meldt seg. Men det er alltid plass til flere, sier Rudi Seim Amodei og Karin Haugnes ved Rasteplass­en, som står bak «Hjerte te hjerte»-prosjektet.

Christine Mjåland Gundersen

og butikken Riips i Storgaten støtter initiative­t, og forteller om god respons fra kundene.

– De tar med seg et hjerte, og kjøper den gaven som er ønsket. Jeg tror at det for flere er blitt en tradisjon, å gjøre dette. Å kunne bidra med noe lokalt, er viktig for oss. Jeg er glad for at vi får bli med på dette, sier hun.

Noe konkret

– Jeg tenker at dette er en fin måte å gjøre noe konkret og håndfast. Å kjøpe en gave til andre, er jo en fin måte å tenke stort på. Julegavehj­ertene har på mange måter blitt et hjertebarn også for oss, legger hun til.

– Noen ønsker seg pledd, duftlys, julestjern­er eller håndklaer. Og de selger vi jo. Men det er også en del ting til barn, som leker og puslespill, enkelte vil ha. Har noen ønsker på ting vi ikke har, så vet vi hvor vi kan sende de videre. Dette er et veldig fint tiltak, avslutter Gundersen.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? VARME HJERTER: Rubi Seim Amodei og Karin Haugnes engasjerer seg for å hjelpe i en tid der stadig flere sliter.
FOTO: BAARD LARSEN VARME HJERTER: Rubi Seim Amodei og Karin Haugnes engasjerer seg for å hjelpe i en tid der stadig flere sliter.
 ?? FOTO: ARKIV/JANICKE YTTERVIK ?? FÅR GOD RESPONS: Christine Mjåland Gundersen på Riips i gågata støtter tiltaket og synes det er fint å kunne bidra med noe lokalt. – Jeg er glad for at vi får bli med på dette, sier hun.
FOTO: ARKIV/JANICKE YTTERVIK FÅR GOD RESPONS: Christine Mjåland Gundersen på Riips i gågata støtter tiltaket og synes det er fint å kunne bidra med noe lokalt. – Jeg er glad for at vi får bli med på dette, sier hun.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? GAVETRE: Her henger Karin Haugnes opp ett julegaveøn­ske på treet, mens Rubi Seim Amodei poserer for fotografen.
FOTO: BAARD LARSEN GAVETRE: Her henger Karin Haugnes opp ett julegaveøn­ske på treet, mens Rubi Seim Amodei poserer for fotografen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway