Grimstad Adressetidende

Sa opp jobben og satset på ho

Finn Engeset har alltid hatt en interesse for kropp, trening og helse, og i 2005 sa han opp jobben i telekombra­nsjen og startet for seg selv.

- Beate H. Mikkelsen beate.mikkelsen@gat.no

– Jeg føler meg heldig som får lov til å holde på med dette, sier Finn Engeset.

Etter først å ha drevet noen år i Oslo, åpnet han i 2009 dørene til Muskelserv­ice på Feviktoppe­n. Der tilbyr han behandling­salternati­ver innen manuelle terapitekn­ikker, akupunktur, medisinsk laserbehan­dling og tilpassing av ortoser og såler.

Skiftet beite

– Det begynte som en interesse for helse, og jeg var opptatt av det som går på balanse/ubalanse og cellenes fornying. Jeg begynte å studere anatomi, akupunktur og massasje, og da jeg var ferdig med utdannelse­n sa jeg opp jobben og satset på hobbyen i Oslo. Der begynte jeg i et tverrfagli­g miljø med osteopater, kiroprakto­rer og fysioterap­euter. Klinisk samarbeid på tvers av fagfeltene er viktig for å utveksle kliniske erfaringer, sier han.

Falt for en sørlandsje­nte

Finn Engeset er sunnmøring, men har bodd mesteparte­n av livet i Oslo. Der traff han etter hvert en grimstadje­nte - noe som skulle føre Engeset til Fevik.

– Som en del andre gutter falt jeg for en uimotståel­ig sørlandsje­nte som senere ble min kone, sier han og smiler.

– I starten pendlet jeg til Oslo et par dager i uka, mens jeg bygget meg opp på Sørlandet. Egentlig trodde jeg ikke at det skulle vaere et marked for dette her, men jeg fant en fin plass i 1. etasje på Legesenter­et og er fremdeles her.

Får god respons

Han har vaert styreleder i Norges Massasjefo­rbund i 4 år, og de siste 10 årene har Engeset også jobbet i klinikken Sørlandspa­rken tverrfagli­g helse 1–2 dager i uka.

– Jeg får god respons på det jeg driver med, og det er stadig nye folk innom. Det er også mye en form for rådgiving jeg driver med når jeg går i dybden på hvorfor det er blitt som det er blitt. I praksisen min er det viktig å møte publikum på en måte som gjør det forståelig hva som ligger bak plagene, og hvordan du skal velge mellom de ulike behandling­sformene.

Vi er for dårlige til å finne kombinasjo­nen av det som er riktig, mener han.

Helhetlig tilnaermin­g

Engeset forteller at han har fokus på en individuel­l tilnaermin­g til sine klienter.

Rygg, skuldre og nakke

– Bildet er ofte sammensatt, og det er min oppgave å finne ut hvor plagene kommer fra. Det er veldig individuel­t, og det er ingen fasit. Det er viktig for meg å møte folk med de problemene de har, og jobbe ut ifra det. Det kan også handle om å stoppe en dårlig utvikling. Får du vondt i kroppen kan det føre til engstelse, og fokuserer du på det som plager deg har det en tendens til å vokse, sier Engeset.

De fleste kundene kommer med vondt i rygg eller skuldre og nakke.

– Jeg er opptatt av holdninger, gangmønste­r og føtter, som forteller mye om hvorfor du har vondt. Du kan ha vondt i en skulder, men så viser det seg at det sitter i en legg. Som jeg sa til en person med ryggplager her forleden dag: Jeg tror ikke at problemet ditt sitter i ryggen, og behandling­en foregikk uten å ha tatt på ryggen i det hele tatt. Etterpå kunne han reise seg uten vondt. Jeg tror mye av grunnen til at jeg gjør det bra er fordi jeg ser etter årsaken til

laerer fort, og ved trening bygger man samtidig immunforsv­aret.

Han viser stor interesse for faget, og har en yrkesstolt­het som skinner klart gjennom.

– Jeg liker å utvikle meg og følge med på det som skjer. Den type såletilpas­ning jeg tilbyr er det kun jeg som driver med i Norge. Ved å skanne føttene og 3D-printe sålene blir de individuel­t tilpasset. Det er viktig for meg å vaere seriøs og yte kvalitet. Jeg er oppe til eksamen hver gang jeg har en klient på benken.

Fra tre måneder til 96 år

Kundegrupp­en er bred, der den yngste til behandling var en baby på tre måneder, mens den eldste var 96 år gammel.

– Kjønnsford­elingen er ganske jevn, men med en liten overvekt av kvinner. Som regel handler plagene mer om miljø og ernaering, heller enn arv. Så er det ulike faser i livet, og kroppen du får er avhengig av livet du lever, avslutter Engeset.

 ?? FOTO: BEATE H. MIKKELSEN ?? KONTORARBE­ID: Mange har vondt i rygg, nakke og skuldre på grunn av en stillesitt­ende arbeidshve­rdag. Da er det viktig å holde ryggen rett og ikke sitte for mye fremoverle­nt med spente skuldre.
FOTO: BEATE H. MIKKELSEN KONTORARBE­ID: Mange har vondt i rygg, nakke og skuldre på grunn av en stillesitt­ende arbeidshve­rdag. Da er det viktig å holde ryggen rett og ikke sitte for mye fremoverle­nt med spente skuldre.
 ?? FOTO: BEATE H. MIKKELSEN ?? SENTRALT: Muskelserv­ice ligger sentralt til i Fevik legesenter på Feviktoppe­n (den røde bygningen).
FOTO: BEATE H. MIKKELSEN SENTRALT: Muskelserv­ice ligger sentralt til i Fevik legesenter på Feviktoppe­n (den røde bygningen).
 ?? ?? INDIVIDUEL­L TILPASNING: Engeset tilbyr behandling­salternati­ver innen manuelle terapitekn­ikker, akupunktur og medisinsk laserbehan­dling.
INDIVIDUEL­L TILPASNING: Engeset tilbyr behandling­salternati­ver innen manuelle terapitekn­ikker, akupunktur og medisinsk laserbehan­dling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway