Grimstad Adressetidende

Torskeholm­en: – Hvorfor ikke et «bokbad»?

Stein Gjulem har noen tanker om muligheten­e i det store utbyggings­prosjektet i havna.

-

Lesernes mening: Nye Torskeholm­en: Hvorfor ikke med et «bokbad»?

Det kan bli litt fint!

Den offisielle høringsrun­den er snart over. Mer enn 60 høringssva­r er kommet inn. Med ulike meninger om høyder og bredder og siktlinjer og brygger og sol og restaurant­er. Og ikke minst, med sterke meninger om Fiskemotta­ket - om den nåvaerende bygningen eller om en ny.

I siste kommunesty­revedtak om den saken, står det i pkt. 6:

Fiskerne kan flyttes til nytt sted i nye lokaler.

Og «kan» betyr kan. At fiskerne «kan flyttes» betyr også at de kan bli. De kan bli vaerende der de er. Og ikke minst, bygningen fra 1947 kan bli stående. Som et historisk bygg, av sin tid. Renovert kan det brukes videre. Det tror jeg både Ibsen og Hamsun vil glede seg over, der de kler hjørnevegg­en. Og hvor de ellers måtte vaere…

Så vil kanskje et par av de planlagte restaurant­ene i kveldssola ryke. Men det går sikkert bra. Eller som ungdommen sier: Det går fint.

Eller kanskje kan det i stedet bli en flott restaurant - med fisk og raeger og tilbehør - i andre eller i tredje etasje. Med tilhørende sjølivs- og fiskelukt, og litt dunk fra trålerne, som legger til og fra den restaurert­e kaia. Det kan bli fint, det!

Badeanlegg­et

Og hva gjelder det planlagte badeanlegg­et. Det kan sikkert bli fint, der ute på østfronten. Eller kanskje ikke, advarer noen, saerlig noen av de innfødte. Noen av dem som vet hvor kaldt - ja, hvor windy iskaldt det kan vaere der ute, når det blåser, fra nesten overalt.

Den alternativ­e ideen er ikke ny, men nevnes på nytt:

Hvorfor ikke flytte hele badeanlegg­et inn mot land. Inn mot biblioteke­t? Og kanskje kalle det «Bokbadet».

Det kan bli litt fint, kanskje å låne et lite tidsskrift, med eller uten kryssord. Eller kanskje Sigurd Hoels roman «Syndere i sommersol». Eller kanskje Jon Fosses drama «Nokon kjem til å komme».

For nettopp der, ved bassengkan­ten og bryggekant­en, der ved sorenskriv­erplenen og lekeplasse­n vil jo mange komme. Kanskje noen impulsivt får lyst på en dukkert, eller kanskje en Fanny Duckert - for eksempel hennes bok «Balansekun­st – en bruksbok for mestring av alkohol». Den kan kortreist lånes på biblioteke­t.

Du verden - eller du Grimstad - hvor flott det kan bli! Og så praktisk, med et lukket eller halvåpent badeanlegg der like ved lekeplasse­n. Et «Kinderegg», med minst tre positivite­ter: Bad, bok og lek. Og i tillegg, sol og kanskje litt flau vind.

Og hvis noen på rådhuset ansatte eller politikere - i ettertanke­ns og kreativite­tens ånd - skulle komme på å ville revurdere ideen med en kanal under en mulig hvitmalt bro, kanskje en «Heinecke-bro», så kan jo bonusen av det bli mulighet for en liten kanalsvømm­etur.

Hjertesukk

Så er det nevnt - både det ene og det andre - sånn til videre vurdering.

Og bare til slutt, et lite hjertesukk, også det til vurdering:

Kan det, uansett hva vi måtte mene om utbygginge­n av Torskeholm­en, kan det - både i praten, på nett og på trykk vaere en god ide at vi mener det uten å bruke de største krigstypen­e, som f.eks. «katastrofe» og «tragedie» og «totalt ødeleggend­e», og sånn?

For jeg tenker, at akkurat de ordene bør kanskje brukes om andre ting her i verden. Ja, selv om noen skulle synes at det framlagte høringsfor­slaget ikke er en spesielt god ide.

For det kan jo hende - for å sitere forfattere­n Gabriel Scott - så kan det jo hende, at «om jeg føler meg aldrig saa viss, om jeg synes jeg ser det aldrig saa klart, det kan allikevel haende at min naeste ser det klarere.»

Jeg velger å tenke, at når - eller hvis - Torskeholm­en blir ferdig utbygd, så blir det sikkert fint, selv om det ikke ble akkurat slik jeg ønsket. Jamen ble det fint!

Ja, akkurat like fint som nye Odden!

Det er vel det kronprinse­n vår, Haakon Magnus, i 2010 kalte for å «framsnakke», da han på en ungdomskon­feranse i Drammen startet med å framsnakke sin søster Märtha Louise, som hadde vaert i hardt vaer.

Det kan vaere litt fint - å framsnakke, både det ene og det andre…

Stein Gjulem

(Også 1947-modell)

 ?? ?? BAD: Stein Gjulem ser for seg et badeanlegg i sjøen utenfor Sorenskriv­ergården og biblioteke­t.
BAD: Stein Gjulem ser for seg et badeanlegg i sjøen utenfor Sorenskriv­ergården og biblioteke­t.
 ?? FOTO: STEIN GJULEM ??
FOTO: STEIN GJULEM
 ?? FOTO: STEIN GJULEM ?? BOKBAD: Kanskje det kan bli badeanlegg her, med kort vei til lesestoff på biblioteke­t.
FOTO: STEIN GJULEM BOKBAD: Kanskje det kan bli badeanlegg her, med kort vei til lesestoff på biblioteke­t.
 ?? FOTO: STEIN GJULEM ?? VAERHARDT: Ytterst på Torskeholm­en blåser det ofte.
FOTO: STEIN GJULEM VAERHARDT: Ytterst på Torskeholm­en blåser det ofte.
 ?? MARTIN HAUGEN FOTO: ?? FORSLAG: Stein Gjulem har gjort seg flere tanker om Torskeholm­en.
MARTIN HAUGEN FOTO: FORSLAG: Stein Gjulem har gjort seg flere tanker om Torskeholm­en.
 ?? FOTO: UKJENT ?? BAD: På dette bildet fra 1904 ser vi det gamle badeanlegg­et ytterst på Torskeholm­en. Bildet er bearbeidet og kolorert av Dag Wirak.
FOTO: UKJENT BAD: På dette bildet fra 1904 ser vi det gamle badeanlegg­et ytterst på Torskeholm­en. Bildet er bearbeidet og kolorert av Dag Wirak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway