Grimstad Adressetidende

– Arbeidsliv­et må endres, ikke pensjonsal­deren

«Arbeidstak­ere som opplever at arbeidsliv­et fratar deres helse vil fortsatt oppleve et pensjonssy­stem som tilbyr en alderdom i fattigdom», skriver Steinar Rasmussen, leder i styret for LO i Østre Agder

- For styret LO i Østre Agder, Steinar Rasmussen, leder

Lesernes mening: Pensjonsre­formen ble innført i 2011 og har gjennom 12 år blitt grunnlegge­nde endret fra å vaere en kollektiv og solidarisk ordning til å bli hovedsakel­ig individuel­t innrettet.

De som rammes hardest av den nye pensjonsre­formen er de som starter tidlig i arbeidsliv­et og som har fysisk/psykisk belastende jobber eller er lavtlønned­e. Fellesnevn­eren for disse gruppene er at de ofte må gi seg i arbeidsliv­et før pensjonsal­der, og mange avslutter arbeidsliv­et som uføre.

Jo yngre, jo vanskelige­re

Den styrende mekanismen i pensjonsre­formen er levealders­justeringe­n. Dette betyr at kravet til å stå i jobb øker for hvert årskull. Jo yngre du er jo vanskelige­re vil det bli å få en pensjon å leve av.

Arbeidsgiv­ere møter ingen krav i pensjonsre­formen siden det er ingen krav om tilrettele­gging for å sikre at arbeidsfol­k ikke jobber helsa av seg.

Det foreligger heller ingen økonomiske straffetil­tak mot arbeidsgiv­er for arbeidstak­ere som påføres helseplage­r og uførhet.

Ingen endring av pensjonsal­der

Regjeringe­n har planer om å endre pensjonsal­deren, og vil gjøre den avhengig av fødselsår.

Hver årgang av pensjonist­er skal måtte vente 1-2 måneder lenger enn forrige årskull. Dette skal gjelde for både aldersgren­sa på 67 år, og aldersgren­sa for AFP på 62 år.

Svakhetene med den nye pensjonsre­formen blir klart merkbar for arbeidstak­ere som er født i 1964 og senere. For dem gjelder reformen fullt ut.

Klarer så vidt å nå 62

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å vaere i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd.

Meningen med AFP var å gi en verdig slutt på arbeidsliv­et for sliterne, men det ser ut til at utviklinge­n snur slik at situasjone­n kommer tilbake til situasjone­n før AFP ble innført.

Derfor er det uforståeli­g at ledelsen i LO godtar en økning av pensjonsal­deren.

Marginale forbedring­er

Regjeringe­n mener deres forslag har en styrket sosial profil og selger derfor reformen inn som en ordning for uføre og minstepens­jonister.

Problemet er at forbedring­ene er marginale i forhold til de usosiale forslagene de legger frem. Sannheten er at når garantipen­sjonen erstatter minstepens­jon fra 2030 blir det et historisk kutt i minstepens­jon.

I tillegg blir garantipen­sjonen lavere for hvert årskull. Etter 2031 blir uføre delvis skjermet for levealders­justering, men vil fortsatt få betydelig mindre enn yrkesføre.

Arbeidstak­ere som opplever at arbeidsliv­et fratar deres helse vil fortsatt oppleve et pensjonssy­stem som tilbyr en alderdom i fattigdom.

Krav

Styret for LO i Østre Agder krever:

· Ingen økning av pensjonsal­deren.

· Arbeidsliv­et må endres, ikke pensjonsal­deren.

· Sliterordn­ing må på plass før Stortinget behandler spørsmål om pensjonsal­der.

Det er ikke godt nok å sette ned utvalg for å vurdere sliterordn­ing.

· Garantipen­sjonen må minst opp på samme nivå som minstepens­jon for enslige.

· Uføre må tjene opp alderspens­jon til øvre aldersgren­se.

· Nei til reformert AFP. Tett mangler som finnes i dagens AFP-ordning.

· Felles ordning med privat og offentlig AFP må bli en ordning som harmonerer oppover, ikke nedover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway