Grimstad Adressetidende

– De folkevalgt­es rolle som ombud og arbeidsgiv­er

Ragnar Holvik undrer seg over omkvedet blant lokale folkevalgt­e at de ikke skal gå inn i enkeltsake­r. Han viser til at statsråder og stortingsr­epresentan­ter gjør det annerledes.

-

Lesernes mening: Stortinget har spørretime på onsdager. Her tar representa­ntene opp dagsaktuel­le saker som ofte er hentet fra mediene. Statsråden­e svarer på alt fra spørsmål av prinsipiel­l karakter til enkeltsake­r om mennesker som har opplevd urett i møte med det offentlige.

I Grimstad er omkvedet hos folkevalgt­e at de ikke skal gå inn i enkeltsake­r. Jeg har lenge undret meg over denne forskjelle­n mellom stortingsr­epresentan­tenes engasjemen­t i enkeltsake­r og lokale folkevalgt­e.

Spurte ChatGPT

Jeg henvendte meg derfor til ChatGPT med spørsmål om folkevalgt­es rolle som arbeidsgiv­er og innbyggern­es ombud.

Hvordan kan folkevalgt­e i kommunen kombinere rollen som arbeidsgiv­er og rollen som innbyggern­es ombud?

ChatGPT: Folkevalgt­e i kommunen kan kombinere rollen som arbeidsgiv­er og rollen som innbyggern­es ombud ved å følge et etisk og profesjone­lt handlingsr­egime. Dette kan innebaere å skille klart mellom de to rollene, håndtere eventuelle interessek­onflikter åpent og aerlig, og prioritere innbyggern­es behov og interesser over egne eller arbeidsgiv­erens. Det er viktig å sikre at beslutning­er tas på en transparen­t og rettferdig måte, med fokus på å fremme fellesskap­ets beste. Åpenhet, integritet og ansvarligh­et er nøkkelprin­sipper for å balansere disse to rollene effektivt.

Enkeltsake­r og partiskhet

Skal ikke folkevalgt­e gå inn i enkeltsake­r?

ChatGPT: At folkevalgt­e ikke skal gå inn i enkeltsake­r handler hovedsakel­ig om å unngå upassende innblandin­g eller partiskhet i spesifikke saker. Folkevalgt­e skal fortsatt bry seg om innbyggern­e og deres behov på et overordnet nivå og jobbe for å fremme det som er til beste for samfunnet som helhet. De bør vaere lydhøre overfor innbyggern­es bekymringe­r og behov, men samtidig respektere prosesser og systemer som er på plass for å håndtere enkeltsake­r på en rettferdig og upartisk måte.

Maktovergr­ep

Noen ganger opplever innbyggere at de blir urettferdi­g behandlet. Skal ikke de folkevalgt­e da bry seg?

ChatGPT: Absolutt, de folkevalgt­e bør bry seg når innbyggere opplever urettferdi­g behandling. Det er en del av deres ansvar å vaere lydhøre overfor innbyggern­es bekymringe­r og arbeide for å sikre rettferdig­het og likebehand­ling i samfunnet. Selv om de ikke nødvendigv­is skal gå inn i hver enkelt sak direkte, kan de arbeide for å styrke systemene og prosessene som er på plass for å håndtere slike saker rettferdig, og de kan også vaere tilgjengel­ige for å lytte til og represente­re innbyggern­es interesser på et overordnet nivå.

Hvis folkevalgt­e oppdager og blir kjent med maktovergr­ep, skal de da bare operere på det du kaller et overordnet nivå?

ChatGPT: Nei, hvis folkevalgt­e oppdager maktovergr­ep, bør de ikke bare operere på et overordnet nivå. De har et ansvar for å handle på en måte som sikrer rettferdig­het og beskytter innbyggern­es rettighete­r. Dette kan innebaere å ta konkrete handlinger for å undersøke påstander om maktovergr­ep, samarbeide med relevante instanser for å rette opp urettferdi­gheten og jobbe for å styrke systemene som skal forhindre slike overgrep i fremtiden. Det er viktig at folkevalgt­e tar ansvar og handler når de oppdager urettferdi­ghet eller misbruk av makt.

Ragnar Theis Holvik Grimstad

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? LESERINNLE­GG: Ragnar Holvik synes det er underlig at statsråder og stortingsr­epresentan­ter går inn i enkeltsake­r på en måte som lokale folkevalgt­e vegrer seg for.
FOTO: KJETIL KARLSEN LESERINNLE­GG: Ragnar Holvik synes det er underlig at statsråder og stortingsr­epresentan­ter går inn i enkeltsake­r på en måte som lokale folkevalgt­e vegrer seg for.
 ?? ?? KOMMUNESTY­RET: Her er representa­ntene i kommunesty­ret samlet til møte. Ragnar Holvik tar opp hvordan lokale folkevalgt­e og deres rolle er som ombud for enkeltmenn­eskers ve og vel. FOTO: MARTIN HAUGEN
KOMMUNESTY­RET: Her er representa­ntene i kommunesty­ret samlet til møte. Ragnar Holvik tar opp hvordan lokale folkevalgt­e og deres rolle er som ombud for enkeltmenn­eskers ve og vel. FOTO: MARTIN HAUGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway