Grimstad Adressetidende

Ser høye mobbetall, men skryter av skolenes innsats

Assisteren­de kommunalsj­ef Arne Haugland uttrykker bekymring etter at resultaten­e fra Elevunders­økelsen 2023 ble offentligg­jort.

- Fredrik Bjørklund fredrik.bjorklund@gat.no

– I grimstadsk­olen trives mange elever veldig godt, men som i mange andre kommuner opplever dessverre også vi mobbetall som er altfor høye. Det må vi ta på høyeste alvor, sier Haugland.

Samarbeide­r tett

– Vi samarbeide­r tett med skolene for å jobbe med tiltak som kan bekjempe mobbing og trakasseri­ng, og vi ser bekymrings­fullt på den økende tendensen av mobbing og krenkelser som de siste årene har økt på landsbasis, tilføyer han.

– Til slutt mener jeg at om vi skal fjerne mobbing og krenkelser i skolene må vi bli enda bedre på godt forebyggen­de arbeid med fokus på tidlig innsats og et godt hjem-skole samarbeid. Kommunens forebyggen­de plan hjelper oss her. I tillegg må de tiltak som skolene setter inn vaere konkrete og tydelige når saker oppstår, påpeker Arne Haugland, assisteren­de kommunalsj­ef for oppvekst.

Årsaken til at enkelte klasser er markert med (*) er fordi svarprosen­ten er lav i forhold til elevmassen, opplyser Haugland.

Mobbingen øker på landsbasis

Elevunders­økelsen er en årlig spørreunde­rsøkelse i regi av Utdannings­direktorat­et. Undersøkel­sen er obligatori­sk for elever på 7. trinn, 10. trinn og VG1, men alle trinn fra 5. trinn til og med VG3 har muligheten til å delta. Formålet med Elevunders­økelsen er å kartlegge elevenes mening om forhold som er viktige for både laering og trivsel i skolen.

Tall fra Elevunders­økelsen viser at det de to siste årene har vaert en markant økning i andelen elever som opplever mobbing i grunnskole­n.

Sammenlign­et med tall fra 2022 økte andelen for 7. trinn med nesten tre prosentpoe­ng, og for 10. trinn med over tre prosentpoe­ng.

I årets undersøkel­se fikk elevene spørsmål om de hadde blitt mobbet av andre elever på skolen de siste månedene, blitt mobbet av voksne på skolen de siste månedene, eller blitt mobbet digitalt (mobil, PC, iPad) de siste månedene.

– På hugget

– Det som er viktig er at skole og skoleeiere iverksette­r tiltak og fokuserer på forebyggen­de arbeid. Vi må gå utover bare reparasjon. Forebyggen­de arbeid må vaere hovedfokus, og kommunens forebyggen­de plan er en viktig del av dette arbeidet, opplyser Haugland.

– Vi må jobbe på både individog gruppenivå. Ingen av skolene ønsker at deres elever skal oppleve mobbing. Min opplevelse er heldigvis at alle skolene i Grimstad kommune virkelig er på hugget etter å gjøre sitt beste i kampen mot mobbing, avslutter han.

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ?? NYE TALL: Assisteren­de kommunalsj­ef, Arne Haugland, opplever at skolene er på hugget i kampen mot mobbing.
FOTO: CAMILLA HOVSTØ NYE TALL: Assisteren­de kommunalsj­ef, Arne Haugland, opplever at skolene er på hugget i kampen mot mobbing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway