Grimstad Adressetidende

– Fakta på bordet, Møretrø

– Når man måler de millionene utbyggeren får opp mot den tapte naturen innbyggern­e i Grimstad mister med dette hyttefelte­t, ser jeg ikke at dette er et rettferdig regnestykk­e på noen måte, skriver Kiland-Langeland.

-

Lesernes mening: Viser til ditt svar til lederen i GAT angående Hove hyttefelt i Homborsund. Du sier det er på tide å få fakta på bordet, men føler du er noe upresis i din «opprydning».

Ikke helt riktig

Det er ikke helt riktig at det planlagte hyttefelte­t, hvor Gilje byggrådgiv­ning er leid inn som utbygger av grunneier, ikke ligger i 100-metersbelt­et. Regulering­splanen (bl.a. en planlagt småbåthavn) går inn i 100-metersbelt­et, selv om selve hyttene er klart å holdes rett utenfor.

Og, at du sier at «det kan sees på som en fortetning» i et allerede etablert hyttefelt, er direkte feil. Når man utvider den bebygde sonen, er det ikke fortetting.

Dette er en klar utvidelse av et område som bygger ned nye arealer med natur. At vi tilbake i tid var så lite forutseend­e ved å én gang tillate dette allerede eksisteren­de hyttefelte­t helt ned til vannkanten, bør jo laere oss noe, i stedet for å tenke at området allerede er ødelagt, så da kan vi like godt ødelegge det mer.

Ingen gave til allmennhet­en

Du sier at området ligger i overordnet planverk. Det er riktig at området er avsatt til fritidsbol­iger, men det er først nå vi skal ta stilling til om det skal reguleres. Ingenting her er altså skrevet i stein. Det allerede eksisteren­de hytteområd­et er for øvrig aldri regulert for fritidsbeb­yggelse.

Du nevner også, Møretrø, at grunneier har «avgitt saerdeles store områder fra sin eiendom» som i dag er statlige sikrede friområder. Det er ikke slik at disse områdene er skjenket som en gave til allmennhet­en. Her har grunneier allerede fått en kompensasj­on enten i form av penger, eller tillatelse til utbygging av tidligere og/eller kommende hyttefelt. Det er riktigere å si at områdene er solgt til stat eller kommune.

Gjøres kun for å «sukre pillen»

Så, er det slik at Gilje nå har vist oss flotte planer med turveier, badeanlegg, tekniske bygg, grillplass­er, trapper, plen «m.m.» (hvor mye mer er ikke visst) i dette statlige sikrede området. Altså nabotomten til hyttefelte­t. Nå er det bare sånn at utbygger har ingenting med å diktere hva som skal gjøres i dette området da verken han eller grunneier for det planlagte hyttefelte­t er eiere av nabotomten!

Som navnet tilsier: Statlig sikret. Det er altså det offentlige som er ansvarlige for dette. Ikke Gilje. Dette gjøres kun for å «sukre pillen» og pynte på hytteplane­ne, slik at det skal se ut som om allmennhet­en får en gave tilbake som kompensasj­on for nedbygging­en. Det vil i bunn og grunn si at vi får et område vi allerede eier, med noe mer naturinngr­ep vi selv ikke har fått bestemme over! Ikke minst blir turområdet vanskelige­re tilgjengel­ig da porten inn er et nytt hyttefelt med mulig tilhørende privatiser­ende park.

Jeg har sett meg lei av denne sukringen av piller fra utbyggere og tydelig lettlurte, godteriavh­engige politikere i posisjon.

Må bevare naturen «slik den er»

Miljødirek­toratet sier i sin veileder for Statlig sikrede friområder, for det finnes nemlig føringer for hvordan disse skal ivaretas, at man ikke bør tilrettele­gge alle disse områdene. Vi må passe på å bevare naturen «slik den er». Uberørt. Det er da mye mer spennende for barnehageb­arna i Homborsund å leke i «vill» natur, gå i ulendt terreng, enn å følge en planert vei gjennom den.

Trenger ikke knuse natur for arbeidspla­sser

Det er et stort tap for vårt liv sammen med naturen om den må tilrettele­gges for at vi skal kunne bruke den. Homborsund har allerede tilrettela­gte områder for de som trenger dette, blant annet med asfaltert sti ut på Kalvehagen­eset.

Du sier, Møretrø, at det er flere som tjener på dette hyttefelte­t enn utbyggeren selv, og du nevner håndverker­ne som eksempel. Jo da, noen få arbeidspla­sser i en kort periode. Er vi villige til å ofre mer natur nå for så lite vinning? Etter å ha hørt at vi er absolutt verst i landet på nedbygging av natur? Det er mer enn nok arbeid for disse håndverker­ne i mer baerekraft­ige forretning­sprosjekte­r, man trenger ikke knuse mer natur for å gi arbeidspla­sser.

Jeg er enig med Anne Gurine Hegnar som mener at her er det utbygger som tar absolutt størstepar­ten av kaka. Og, når man måler de millionene utbyggeren får opp mot den tapte naturen innbyggern­e i Grimstad mister med dette hyttefelte­t, ser jeg ikke at dette er et rettferdig regnestykk­e på noen måte.

Grimstad Arbeiderpa­rti sier nei til unødvendig nedbygging av natur, og da altså nytt hyttefelt på Hove, Homborsund.

Maria Kiland-Langeland, Grimstad Arbeiderpa­rti

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KRITISK: Maria Kiland-Langeland i Grimstad Arbeiderpa­rti svarer i dette leserinnle­gget på Øystein Møretrø (H) sitt leserinnle­gg, og spør om vi er villige til å ofre mer natur for lite vinning.
FOTO: PRIVAT KRITISK: Maria Kiland-Langeland i Grimstad Arbeiderpa­rti svarer i dette leserinnle­gget på Øystein Møretrø (H) sitt leserinnle­gg, og spør om vi er villige til å ofre mer natur for lite vinning.
 ?? FOTO: GILJE BYGGRÅDGIV­NING ?? HYTTER: Det planlegges for 17 nye fritidsbol­iger ved Hovekilen i Homborsund.
FOTO: GILJE BYGGRÅDGIV­NING HYTTER: Det planlegges for 17 nye fritidsbol­iger ved Hovekilen i Homborsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway