Grimstad Adressetidende

Mobilisere­r for å redde senteret

19. april skal det avgjøres hvilket Sammensent­er som må stenges. Per nå er det Grimstad som ligger dårligst an.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

– Dette formildet vi til ordfører like før påske. Vi spurte etter midler, men fikk til svar at det ikke var noe å hente ut. Dette er alvor for ganske mange. Og ikke bare for dem som bruker senteret, men det er også en trygghet for familiene deres, sier daglig leder på Sammensent­eret, Cecilie Hauge.

Det er fire Sammensent­ere som kjemper for å overleve. 19. april skal det avgjøres.

– Vi har satt opp en Spleis, for å få inn penger. Vi trenger 500.000 kroner for å drive og fortsette driften, sier Hauge.

Men en større kommunal støtte tror Hauge det hadde vaert lettere å drifte senteret videre.

– En større støtte slik de tre andre sentrene har. For vi trenger en halv million kroner. Og de mangler vi hvert år. Vi har noen tidligere år fått 25.000 kroner av kommunen. Men mange år har vi ikke fått noe. Jeg skjønner at det andre frivillige organisasj­oner i byen, men her er det bare fordeler for Grimstad kommune. Dette tilbudet er unikt. Det er ikke bare å komme innom å få mat. Vi setter brukerne i gang. Så det er så mange dette går utover. Det svikter litt, når vi må stå for alt, sier Hauge.

Åpen dag

Nå har de et klart mål:

– Vi må få inn de 500.000 kronene før 19. april. Vi mangler i hvert fall 400.000. Vi har også inne en søknad hos kommunen på 50.000 kroner. Det er maks av det vi kan søke om. Men vi har ikke fått svar enda, sier Hauge.

Lørdag skal det vaere vårmarked i sentrum. Da inviteres folk innom senteret.

– Vi skal selge vafler og folk kan innom senteret og se. Pengene går til å redde det, sier hun.

Bruker kontaktene

Ordfører Beate Skretting bekrefter at hun jobber med saken.

– Vi syns dette er veldig uheldig og krevende, for det er et viktig tilbud. Vi jobber politisk for å se om det er noe vi kan gjøre opp mot departemen­tet som har foretatt dette kuttet. Vi bruker kontaktene vi har. Senest i dag har jeg hatt et møte med ordfører i Kristiansa­nd, som har et Sammensent­er som er i samme situasjon, sier Skretting.

Sendte inn spørsmål

Bård Hoksrud (FrP) sendte spørsmål til helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkhol. Nå har han fått svar.

– Hvilke tiltak vil regjeringe­n iverksette for å sikre at disse viktige lavterskel­tilbudene for rus- og psykiatri kan oppretthol­des og fortsette å tilby nødvendige tjenester til de mange som er avhengige av dem, og/eller om regjeringe­n vil sørge for at kuttet reverseres, var spørsmålet fra Hoksrud.

Bakgrunn for spørsmålet var kunngjørin­gen fra Helsedirek­toratet om reduksjon av finansiell støtte til Sammensent­eret i Grimstad, Haugesund, Bergen og Kristiansa­nd med 1,7 millioner kroner, samt nedgang i merverdiav­giftskompe­nsasjon med 300.000 kroner.

Dette er svaret fra statsråden

Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkhol viste i sitt svar at Sammensent­rene driftes av IOGT i Norge, som mottar tilskudd over en ordning, som forvaltes av Helsedirek­toratet. Helse- og omsorgsdep­artementet er klageinsta­ns for tilskuddso­rdningen.

«Jeg kan derfor ikke kommentere denne saken konkret. IOGT i Norge kan benytte seg av sin klageadgan­g på lik linje som andre tilskuddss­økere. Det følger av lov om kommunale helse- og omsorgstje­nester at kommunen skal sikre at den enkelte har mulighet til å ha en aktiv og meningsfyl­t tilvaerels­e i fellesskap med andre, og iverksette velferds- og aktivitets­tiltak for barn, eldre og funksjonsh­emmede og andre som har behov for det», sier statsråden i svaret.

«Det er viktig at virkemidle­r, som for eksempel tilskuddso­rdninger rettet mot ideell og frivillig sektor, bidrar til at det finnes et likeverdig og mangfoldig aktivitets­tilbud til utsatte grupper. Vi vil også utrede fordeler og ulemper med ulike alternativ­er for å bidra til likeverdig­e kommunale lavterskel­tilbud innen psykisk helse og rusmiddelp­roblemer for alle aldersgrup­per. Lovfesting er blant alternativ­ene som skal utredes. Helsedirek­toratet har fått i oppdrag å gjennomfør­e denne utredninge­n», ifølge ministeren.

Ikke konkret

– Jeg forstår at ikke Statsråden kan svare konkret på akkurat denne enkelt da hun selv er klageinsta­ns. Likevel så savner jeg en noe mer proaktiv holdning fra Ap for å ivareta denne gruppen mennesker, sier Lene Langemyr, leder i oppvekst og utdanning.

– Vi ser det på mange områder. Tilskudd og insentiver fratas der det er andre enn det offentlige som drifter gode tilbud for innbyggern­e. Det er trist å se at prinsippen­e blir satt før gode tjenester som ivaretar mennesker som har rus -og psykiatriu­tfordringe­r og håper at departemen­tet tar klagen til følge, sier Langemyr.

 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? VAFLER: Lørdag skal det selges vafler på Sammensent­eret, forteller daglig leder Cecilie Hauge
FOTO: JANICKE YTTERVIK VAFLER: Lørdag skal det selges vafler på Sammensent­eret, forteller daglig leder Cecilie Hauge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway