Grimstad Adressetidende

Familien reagerer: – Det er et overgrep

Et høyreradik­alt forlag skal utgi «Sult» på lydbok med Knut Hamsuns stemme ved hjelp av kunstig intelligen­s. Det får forfattere­ns barnebarn til å steile.

- Peer Andreassen peer@gat.no

Knut Hamsun bodde på Nørholm fra 1918 til sin død i 1952. På Nørholm hadde han sin egen dikterstue. Hamsun fikk Nobelprise­n i litteratur i 1920.

Under 2. verdenskri­g hadde han sterke sympatier med Nazi-Tyskland. Han var en av få nordmenn som fikk møte Adolf Hitler, og hyllet Hitler i en nekrolog i Aftenposte­n 7. mai 1945, dagen før Norge ble fritt.

Etter krigen ble Hamsun satt under psykiatris­k observasjo­n; det ble slått fast at han hadde «varig svekkede sjelsevner», noe som i ettertid har vaert omdiskuter­t.

I 1947 ble han i Sand herredsret­t i Grimstad dømt til å betale i erstatning etter landsviklo­ven. Blant annet for medlemsska­p i Nasjonal Samling. Høyesteret­t konkludert­e i 1948 med at Hamsun var medlem.

Hamsun bestred konklusjon­en, men ble idømt en erstatning på 325.000 kroner, tilsvarend­e 8,5 millioner kroner etter dagens pengeverdi.

Lydbok på engelsk

Forlaget Legatum Publishing skal innen kort tid gi ut lydboken med en stemme som etterligne­r Knut Hamsun. Lydboken skal vaere på engelsk, skriver Klassekamp­en.

– Vi har tenkt å lage et stort antall slike lydbøker fra et bredt spekter av forfattere, sier forlegger Tore Rasmussen til avisen.

-Det er helt grotesk

Regine Hamsun, forfattere­ns barnebarn, reagerer sterkt på planene.

– Det er helt grotesk – og noe vi i familien selvsagt ikke vil. Det er et overgrep, sier Hamsun, ifølge NTB.

Familien skal snakke sammen og undersøke muligheten­e for å stanse utgivelsen. Det Hamsun reagerer mest på, er at «han blir misbrukt av høyreradik­ale».

Ingen opphavsret­t

– En annen ting som er merkelig, er at de velger nettopp ham: Knut Hamsuns stemme var ikke akkurat vakker. Han var jo hørselshem­met, og da blir stemmen veldig annerledes, sier hun, ifølge NTB.

Forlegger Rasmussen beklager at barnebarne­t ikke verdsetter prosjektet. Han hevder imidlertid at ingen har opphavsret­t på stemmen siden det har gått mer enn 70 år siden forfattere­ns død.

 ?? ??
 ?? FOTO: GAT-ARKIV ?? GJENSKAPER STEMMEN: Det høyreradik­ale forlaget Legatum Publishing gjenskaper Hamsuns stemme ved hjelp av kunstig intelligen­s (KI). Familien protestere­r.
FOTO: GAT-ARKIV GJENSKAPER STEMMEN: Det høyreradik­ale forlaget Legatum Publishing gjenskaper Hamsuns stemme ved hjelp av kunstig intelligen­s (KI). Familien protestere­r.
 ?? FOTO: GAT-ARKIV ?? HAMSUNS HJEM: Nørholm i Eide var forfattere­ns hjem fra 1918 til 1952.
FOTO: GAT-ARKIV HAMSUNS HJEM: Nørholm i Eide var forfattere­ns hjem fra 1918 til 1952.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway