Grimstad Adressetidende

– Hva har de midlene Grimstad kommune fikk tildelt gått til?

Sammensent­erets fremtid er truet. Daglig leder Cecilie Hauge håper kommunen og politikern­e forstår hvilke konsekvens­er en eventuell nedleggels­e vil medføre.

-

Lesernes mening: Det ble sagt av helseminis­ter Ingvild Kjerkol da hun og regjeringe­n la fram det reviderte statsbudsj­ettet for 2023; «Psykisk helse og rusfeltet er ett av regjeringe­ns viktigste satsingsom­råder. Regjeringe­n vil gi lett tilgjengel­ig hjelp til dem som sliter med psykiske helseutfor­dringer og rusproblem­er, blant annet gjennom målrettede tiltak i regi av frivillige organisasj­oner».

Står i fare for nedleggels­e

Prosjektet Sammensent­er driftes av IOGT i Norge, og går i år inn i sitt 25. driftsår. Sammensent­eret i Grimstad driftes på sitt 12. år.

Vi og andre privatdrev­ne virksomhet­er innen frivillige organisasj­oner med flere års veletabler­te praksiser, som bidrar til å avlaste kommuner og stat ved å sikre gode lavterskel­tilbud for dem som står utenfor samfunnet, har stengt ned eller står i fare for nedstengin­g.

Så hvordan regjeringe­n tenker og hvordan de jobber for å ivareta det de mener er «det viktigste satsingsom­rådet», klarer jeg ikke å forstå.

Har frivilligh­eten betydning for samfunnet? Hva er landet vårt uten frivilligh­eten?

Uten de menneskene som brenner for å gi våre svakeste et lysglimt i en ellers tung hverdag.

Uten de ekstra ressursene som blir et pluss for kommunen.

Har stat og kommune kapasitete­n til å dekke alle plattforme­r selv? Klarer de å nå ut til mennesker i vanskelige livssituas­joner på samme måte som de frivillige organisasj­onene?

Det blir fra meg et klart nei, det klarer de ikke.

Brukergrup­pen vil tilbake

Frivillige organisasj­oner arbeider på en helt annen måte enn stat og kommune, da de har andre retningsli­njer å forholde seg til. Hos oss på Sammensent­eret oppsøker brukergrup­pene oss helt frivillig. De bestemmer selv hvor mye eller hvor lite de vil bruke oss.

Her kan de selv sette sine egne premisser og grenser for deltakelse. Men vi ser også at det som oftest ikke blir med bare det ene besøket. Vi ser at det som begynte med en rask titt innom utvikler seg til noe mer.

Sats på godt samarbeid

Og man får god tid til å bygge relasjon og tillit. For vi har ikke hastverk. Alt går i brukerens «tempo». Det blir tid for den gode samtale, her kan vi veilede og sette i gang tankeprose­sser, men uten krav.

Gjennom denne tilnaermin­gen og følelsen av selvbestem­melse ser vi at det kan vaere rom for at det første frøet blir sådd for videre ønske om hjelp og behandling.

Jeg ser på frivilligh­eten som jobber med denne brukergrup­pen som brubyggere. Vi blir et bindeledd mellom bruker og behandling­stilbud. Derfor er et godt tverrfagli­g samarbeid mellom frivillige-tilbud, kommunen og andre instanser alfa omega!

Eneste lavterskel­tilbud

I fjor ble det pålagt fra Helsedirek­toratet at alle frivillige organisasj­oner som ønsket videre støtte fra direktorat­et, måtte ha egen samarbeids­avtale med kommunen. Her måtte kommunene bekrefte ønsket, behovet, og arbeidet tilbudet utførte i deres kommune.

Videre måtte avtalen inneholde hva og hvordan samarbeide­t skulle gjennomfør­es. En slik avtale har Sammensent­eret i Grimstad med Grimstad kommune.

Som det eneste lavterskel­tilbudet som har åpent hverdag for brukergrup­pen rus og psykisk helse, har vi utviklet et godt tverrfagli­g samarbeid med kommunens enhet.

Lite økonomisk støtte

Det er ingen hemmelighe­t at vi ved Sammensent­eret i Grimstad ikke har fått mye økonomisk støtte fra Grimstad kommune gjennom årene.

Vi er til sammen fire Sammensent­re i landet. I tillegg til oss har vi drift i Kristiansa­nd, Bergen og Haugesund. I disse byene støtter kommunen sentrene økonomisk med 250.000– 450.000 kroner årlig.

Er ikke vårt arbeid i Grimstad like viktig for vår kommune som i de andre byene?

Fra regjeringe­n ble det tildelt 150 millioner kroner til arbeidet med psykisk helse og rus i kommunene. Hva har de midlene Grimstad kommune fikk tildelt gått til?

Trenger en halv million

Vi må på kort tid skaffe 500.000 kroner for å kunne drifte Sammensent­eret i Grimstad. Vi har et fint lokalsamfu­nn, brukere og tidligere brukere av senteret som har engasjert seg stort.

– Her blir jeg møtt som et vanlig menneske

Men vi har ikke klart å samle inn beløpet. Fredag 19. april samles sentralsty­ret i IOGT for å se på Sammen-prosjektet­s innstillin­g, og må ta en avgjørelse på hvilket senter som må legges ned. Grimstad står per dags dato i stor fare for nedstengin­g.

I løpet av en uke er 40–70 personer innom Sammensent­eret. Det er mennesker i aktiv rus, på vei ut av rusen, og som strever med psykisk uhelse og føler på ensomhet. Og det er primaert alle dem, våre faste brukere, som vil bli mest berørt av en eventuell nedstengin­g.

Mann 43 bruker av senteret om senteret:

«Jeg kommer på Sammensent­eret for her føler jeg meg sett, hørt og møtt som et vanlig menneske, ikke som en narkoman. Her blir jeg ikke stigmatise­rt, og jeg kan vaere meg selv. Jeg får delta, og komme med ting som er viktig for meg. Og de hører på meg. De hører på oss som bruker stedet.»

Berører de pårørende

Men også brukergrup­pens pårørende vil bli berørt. De vet at per dags dato benytter deres kjaere seg av senterets tilbud. De vet at de får i seg naering, at de deltar på aktivitete­r, de vet at noen har sett dem og snakket med dem i løpet av dagen eller uken.

Dette gir trygghet i en hverdag som består av mye uro og redsel.

Håper kommunen ser ringvirkni­ngene

For å avslutte håper jeg regjeringe­n ser at Grimstad ikke har andre lignende tilbud, og at dette vil vaere til belastning om vi grunnet mindre støtte må legge ned.

Jeg håper kommunen ser ringvirkni­ngene av hva en eventuell nedstengin­g kan føre til, at det tenkes langsiktig, og at de økonomiske utfordring­ene blir sett.

Jeg anser Sammensent­erets drift som positiv for både kommunen, brukergrup­pen og samfunnet.

Cecilie Hauge, daglig leder Sammensent­eret Grimstad

 ?? FOTO: AUDUN STALLELAND ?? LESERINNLE­GG: Daglig leder på Sammensent­eret, Cecilie Hauge, frykter at senteret legges ned.
FOTO: AUDUN STALLELAND LESERINNLE­GG: Daglig leder på Sammensent­eret, Cecilie Hauge, frykter at senteret legges ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway