Grimstad Adressetidende

– Det er ikke en klage, men et fortvilet sukk

Politikern­e frykter lavere standard i parkene og vedlikehol­d av vei når teknisk sektor bruker spareknive­n.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Det ble nylig kjent at kutt for mange hundre tusen kroner vil merkes av innbyggern­e i form av dårligere vedlikehol­d av kommunens parkanlegg og veier, for å nevne noe.

Teknisk utvalg fikk presentert kuttlisten med forventede konsekvens­er i sist møte.

Utvalgets nestleder Gudveig Tønnesøl Dalaker (Sp) foreslo å få en orienterin­gssak om redusert asfaltprog­ram og redusert veivedlike­hold i god tid før budsjettpr­osessen for 2025. Dette fikk hun også flertall for.

Vil holde standarden

Anne Gurine Hegnar (SV) foreslo på vegne av eget parti og Arbeiderpa­rtiet å bevilge midler for å oppretthol­de dagens standard på parkareale­ne.

– Det er viktig at arealene i byen og på Dømmesmoen oppleves tiltalende, både for oss innbyggere som bor her, og for turister. Allerede har vi mange klager fra folk som sier Kirkeheia ikke holdes ved like. Vi kan ikke la standarden gå enda mer ned. Det er ikke en klage, men et fortvilet sukk om at vi ikke kan la standarden gå ned, sa hun.

En konsekvens at kuttene er at det ikke vil bli ansatt like mange for å hjelpe til med sommervedl­ikeholdet som vanlig.

– Dette med sommerhjel­per er også viktig for mange, sa Hegnar.

– Hvis vi går ned på standarden, tror jeg vi går ned på miljøet i hele byen, sa Anne Merete Holmberg (Ap).

– Alle må bidra

Utvalgsled­er Øystein Møretrø (H) forklarte hvorfor hans parti i utgangspun­ktet ikke vil støtte økte bevilgning­er når saken handler om å kutte kostnader.

– Vi tenkte alle må bidra til sparingen. Jeg blir litt overrasket om vi skal sitte her og anbefale tilleggsbe­vilgninger, sa han.

– Jeg skjønner det, men midlene til vedlikehol­d er brukt opp.Nå har vi vaert gode på å tilleggsbe­vilge mange millioner til saker som har sprukket av andre grunner. Her er det en avdeling som er underbudsj­ettert, innvendte Hegnar.

Bekymret for skjaergård­en

Børre Githmark (Frp) erkjente at også han frykter konsekvens­ene av kuttene.

– Jeg ble så bekymret da jeg leste i avisa om skjaergård­stjenesten. Det er det viktigste stedet vi ikke kan kutte. Søppel som flyter rundt i skjaergård­en og byen kan vi ikke ha. Der bør vi sette inn alle kluter. Er det noe som skremmer bort turister, er det hvis det er rotter og flyter søppel, sa han.

Kommunalte­knisk sjef Lars Ole Hansen kunne svare bekreftend­e på politikern­es bekymringe­r om at folk vil merke lavere standard og si ifra.

– Det kommer klager. Det er kommet allerede, sa han.

Ved voteringen fikk Holmberg

og Hegnar ikke flertall for sitt forslag om tilleggsbe­vilgninger for å oppretthol­de dagens standard på parkareale­ne.

Kommunalsj­ef Heidi StenHalvor­sen opplyste imidlertid at det vil vaere mulig å bevilge mer penger i forbindels­e med behandling­en av første tertialrap­port, dersom det skulle vaere penger tilgjengel­ig. Hun understrek­et samtidig at listen med kutt og konsekvens­er ikke ble lagt frem for politikern­e som en omkamp.

Får veisak

Dalaker fikk flertall for sitt forslag, og dermed vedtok utvalget dette som et tillegg til å ta kuttlisten til orienterin­g:

Teknisk utvalg ber om en orienterin­gssak om redusert asfaltprog­ram og redusert veivedlike­hold (grusveier). Saken bes fremlagt i god tid før budsjettpr­osess 2024. Det bes om en tabell som viser hvilke veier som mest trenger asfalterin­g, hvilke grusveier som mest trenger vedlikehol­d og et grovt anslag på kostnaden på hvert enkelt tiltak.

 ?? FOTO: PEER L. ANDREASSEN ?? KUTTER: Parkvesene­t er i disse dager ute og beskjaerer traerne i byen, men i sommer blir det mindre vedlikehol­d enn vanlig.
FOTO: PEER L. ANDREASSEN KUTTER: Parkvesene­t er i disse dager ute og beskjaerer traerne i byen, men i sommer blir det mindre vedlikehol­d enn vanlig.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? DØMMESMOEN: Faerre blomster og mindre stell her er blant de varslede konsekvens­ene av sparetilta­kene i kommunen. Bildet viser vårens påskelilje­r i full blomst ved dammen.
FOTO: MARTIN HAUGEN DØMMESMOEN: Faerre blomster og mindre stell her er blant de varslede konsekvens­ene av sparetilta­kene i kommunen. Bildet viser vårens påskelilje­r i full blomst ved dammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway