Grimstad Adressetidende

Priskrig i dagligvare løftet

Omsetninge­n har aldri vaert så høy i bedriftens over 100årige historie. Mye takket vaere priskrigen i dagligvare­bransjen.

- Baard Larsen baard@gat.no

Bedriften vi snakker om, har siden 2012 hatt navnet «Smaken av Grimstad» (SAG). Men den vil nok i minst en generasjon til gå under navnet «Konserves». For det hele startet som Grimstad Konservesf­abrik i 1917.

I dag produseres det for fullt ved lokalene på Bergemoen. De siste to og et halvt årene har Olaf Grimsmo vaert fabrikksje­f. Han sier at rekordresu­ltat går inn i investerin­gsog vedlikehol­dsbudsjett­et.

Knalltall

Driftsinnt­ekter i fjor endte på 137,439 millioner kroner, mot 114,796 millioner kroner året før. Når det gjelder driftsresu­ltatene de to årene, ble det i 2023 4,396 millioner kroner, som er en oppgang fra 4,032 i 2022. Men en kraftig økning i finanskost­nadene gjorde at årsresulta­tet gikk redusert til nesten en tredjedel. Til 778.000 kroner.

– Det var et veldig greit fjorår, omsetnings­messig. Med priskrigen som var i dagligvare­bransjen før jul, ble desember vår beste måned i 2023. I fjor kom vi også inn med våre egne merkevarer hos Coopkjeden, noe som også hjelper, forteller fabrikksje­fen.

– At vi passerte 135 millioner kroner i omsetning i fjor, er første gang Smaken av Grimstad/Konserves har gjort i sin lange historie. Nå har jeg vaert fabrikksje­f i to og et halvt år, og tidligere har vi ikke vaert i naerheten av et slikt tall. Det er jo hyggelig å kunne legge bak seg et år med solid omsetning og godt plussresul­tat. legger Grimsmo til.

Buffer

Ettersom råvarene har blitt en del dyrere de siste par årene, og strømprise­n fortsatt holder seg høy sammen med andre kostnadsdr­ivende produkter SAG bruker, brukes overskudde­t langsiktig.

– Når det går i pluss, så bygger bedriften en buffer i form av styrket egenkapita­l. Bygningsma­ssen vår jobber vi hele tiden med å pusse opp, både utvendig og innvendig. Samtidig har det i noen år nå vaert brukt betydelige midler på oppgraderi­ng og effektivis­ering av produksjon­slinjen og de systemene som vi bruker her, forklarer han.

– Lageret ser ikke så velfylt nå som i fjor høst?

– Nei. Før jul ble det tomt for surkål og rødkål, mens det også gikk veldig mye av agurker og rødbeter. Men ved å kjøre flere skift i produksjon­en hver dag, så klarte vi greit å holde unna etterspørs­elen, slik at det kom ut nok til våre kunder. Vi klarte å skaffe nok råvarer, og har på nyåret også fått tak i flere poteter fra fabrikken til vårt dattersels­kap i Larvik, svarer fabrikksje­fen.

Nybygg

Fra nyttår og fram til påske, har det gått mest i produksjon av potetterni­nger. I april er det erter det kjøres på, før pizzasaus og tomatpurre skal lages. Det tar tid å vaske ned hele produksjon­slinjen mellom hver kjøring, men det må til. Nå blir det en liten stund med produksjon av produkter med mindre volum, før det fra juli av er full fart med store volumer av varer.

– Smaken av Grimstad har et dattersels­kap med fabrikk i Larvik, som heter Grønt Partner. De sorterer ut de største potetene de får inn, som fraktes videre til oss på Bergemoen. Når vi lager potetterni­nger er, som du sikkert skjønner, større poteter mye bedre enn små poteter. Og så må de vaere av en kokefast type, forteller Olaf Grimsmo.

– Jan (Rommetveit, daglig leder), er for tiden opptatt med byggingen av den nye fabrikken. Her blir det enda mer effektiv sortering av poteter, og bygging av et nytt kjøleanleg­g. Dermed kan råvaren lagres litt lengre, enten til vi trenger dem, eller som reserve om det må produseres litt mer enn hva som er fastsatt på årsplanen vår, tilføyer han.

Solid andel

– Når starter dere med å produsere på lokale produkter? Og hvor mye av råvarene kommer fra bøndene i distriktet?

– De lokale produktene vil vi begynne med i uke 30, det vil si rundt 22. juli. Da er det agurkene som skal først gjennom anlegget, noe som må skje fortløpend­e. For agurkene kan ikke bli lagret. Da forringes kvaliteten raskt. Her går alt av produksjon etter planer som legges året før, svarer fabrikksje­fen.

– Etterpå er kål og rødbeter som benyttes, før vi setter i gang med potetene når de kommer inn fra bøndene i distriktet. Som nevnt i

 ?? ?? FABRIKKSJE­F: Olaf Grimsmo med noen av bedriftens egne merkevarer. FOTO: BAARD LARSEN
FABRIKKSJE­F: Olaf Grimsmo med noen av bedriftens egne merkevarer. FOTO: BAARD LARSEN
 ?? ?? OVERSIKT: Frode Hatlevik kjører et kontrollgl­ass gjennom maskinen, for å kalibrere før produksjon­en av nytt produkt. Smaken av Gri
OVERSIKT: Frode Hatlevik kjører et kontrollgl­ass gjennom maskinen, for å kalibrere før produksjon­en av nytt produkt. Smaken av Gri
 ?? ?? RØDLØK: Fabrikksje­fen med noen av råvarene som i april benyttes i produksjon­en. FOTO: BAARD LARSEN
RØDLØK: Fabrikksje­fen med noen av råvarene som i april benyttes i produksjon­en. FOTO: BAARD LARSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway