Historie (Norway)

Hva skjedde med dronning Nefertiti?

Nefertiti var en av Egypts mektigste personer da hun plutselig forsvant sporløst omkring 1340 f.Kr. – og etterlot historiker­ne med hodet fullt av teorier om den gåtefulle dronningen­s skjebne.

-

I annalene til oldtidens Egypt har få historiske personer etterlatt så stort ettermaele som dronning Nefertiti.

Hun var kjent for sin store skjønnhet og politiske kløkt og sto side ved side med sin ektemann, farao Akhenaten, i en av de mest begivenhet­srike periodene i Egypts historie på 1400-tallet f.Kr.

Sammen med Akhenaten innførte hun historiens første monoteisti­ske religion og sto i spissen for et blomstrend­e rike – inntil hun plutselig forsvant sporløst fra egypternes ellers så grundige historiske opptegnels­er i Akhenatens 12. regjerings­år.

Hva som skjedde med Nefertiti, har lenge vaert gjenstand for opphetet debatt blant historiker­e og egyptologe­r.

Tidligere har eksperter fremført teorier om at den ikoniske dronningen av uvisse årsaker kan ha falt i unåde hos Akhenaten, som deretter forviste henne fra hoffet.

En annen teori har vaert at Nefertiti ganske enkelt døde – enten av naturlige årsaker, en skade eller av en av datidens pestepidem­ier.

En tredje teori, som har fått mer innpass i de senere år, går ut på at Nefertiti i virkelighe­ten bare endret navn og hersket på egen hånd etter Akhenatens død.

Denne teorien er dels basert på en inskripsjo­n som ble funnet i 2012, som antyder at Nefertiti kan vaere samme person som Nefernefer­uaten – en hittil uidentifis­ert kvinnelig farao som tok over etter Akhenaten.

Teorien blir ytterliger­e underbygge­t av at Nefertiti på flere arkeologis­ke funn blir avbildet som en farao – f.eks. mens hun kjører på en stridsvogn eller tilber solguden Aton.

Tross alle teoriene mangler historiker­ne fortsatt den avgjørende brikken i puslespill­et om Nefertiti, og hennes endelige skjebne er derfor inntil videre stadig omgitt av mystikk.

 ?? ?? Nefertiti er kjent for sin skjønnhet og eleganse, men spilte også en viktig politisk rolle i Egypts historie.
Nefertiti er kjent for sin skjønnhet og eleganse, men spilte også en viktig politisk rolle i Egypts historie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway