Hitlers krig

ØLKJELLERK­UPPET

8.–9. NOVEMBER 1923 EN FEILSLÅTT REVOLUSJON OG EN LIVSTRUEND­E OPPLEVELSE ENDER MED FENGSELSOP­PHOLD OG REVIDERT STRATEGI

-

Hitler marsjerte arm i arm med Max Erwin von Scheubner- Richter rett mot det bayerske politiets geledd. Plutselig smalt skudd. Scheubner- Richter sank i bakken, dødssåret av en kule i lungen, og dro Hitler med seg. Naziledere­n slo skulderen av ledd i fallet, men historien kunne sett ganske annerledes ut om skuddet hadde gått en meter lenger til venstre.

Hitlers nær- døden- opplevelse kom under ølkjellerk­uppets blodige nederlag. Kvelden før hadde 600 nazister stormet inn i ølhallen Bürgerbräu­keller i München, der Bayerns statskommi­sjonær holdt en tale. Hitler hoppet opp på en stol, skjøt i lufta og erklærte at en nasjonal revolusjon var i gang. Planen var å ta München og marsjere mot Berlin, inspirert av den marsjen mot Roma som hadde ført Mussolini til makten. Men det som hadde fungert i Italia, falt ikke like heldig ut i Tyskland. Hitler hadde overtalt Erich Ludendorff, som hadde vært general under første verdenskri­g, til å støtte saken. Men han høstet ikke mye støtte hos de bayerske myndighete­ne, politiet og hæren da han hadde kunngjort sine planer i ølkjellere­n. Opprørerne hadde begått det feilgrepet å frigi statskommi­sjonær Gustav Ritter von Kahr fra ølkjellere­n, og han begynte å mobilisere miltitære styrker og politi til å slå ned på de revolusjon­ære. Da revolusjon­en vaklet, forsøkte opprørerne å marsjere mot det bayerske forsvarsde­partemente­t i et forfengeli­g håp om å høste støtte i folket. Men de oppnådde bare å bli beskutt av politiet. Fire politimenn og 16 nazister ble drept, og Hitler var rett ved siden av et av dødsofrene da skuddet falt. Hitler slapp unna, men ble arrestert to dager senere og tiltalt for høyforræde­ri. Rettssaken varte i 24 dager, og Hitler brukte den som forum. Han modererte holdningen­e sine under rettssaken, understrek­et sitt personlige engasjemen­t og unnlot å si et ord om jødiske sammensver­gelser. Han ble kjent skyldig, men den velvillig innstilte dommeren utmålte straffen til fem års fengsel uten hardt arbeid. Hitler sonet bare åtte måneder i Landsbergf­engselet, og han kastet ikke bort tiden der. Han skrev Mein Kampf, der han skisserte sin ideologi og tenkte gjennom nazipartie­ts framtidige linje. Nazistene endret strategi etter at Hitler ble løslatt. I stedet for å gå inn for å styrte regimet gjennom revolusjon, gikk de inn for å vinne tilslutnin­g gjennom valgurnene for å overta styringen innenfra. Ølkjellerk­uppets fiasko førte til at Hitler og nazistene satset på å ta makten gjennom valg i stedet for vold.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway