Hitlers krig

DE LANGE KNIVERS NATT

30. JUNI – 2. JULI 1934 RIKSKANSLE­R HITLER FALLER TIDLIGERE STØTTESPIL­LERE I RYGGEN UNDER EN NÅDELØS AKSJON MOT SINE POLITISKE MOTSTANDER­E

-

I likhet med alle politiske partier represente­rte nazismen en serie ulike tanker, retningsli­njer og interesser, men Hitler var ikke interesser­t i å lede et konglomera­t av radikale høyreekstr­emister. Han ville være alene om å styre nazipartie­t, og han markerte sin autoritet i et brått og brutalt angrep på folk han oppfattet som motstander­e.

Omkring 06.00 den 30. juni 1934 brøt SSmannskap­er inn i Hasselbaue­r Hotel, der Hitler personlig arresterte partifelle­n Ernst Röhm. Röhm ble tildelt en pistol og stengt inne i en fengselsce­lle i ti minutter, men han begikk ikke selvmord, slik Hitler hadde håpet. I stedet gikk to SS- soldater inn i cellen og skjøt ham i brystet.

Röhms raske fall fra makten var en uventet hendelse, i og med at han hadde vært en av Hitlers mest trofaste støttespil­lere. Som leder for SA, nazistenes paramilitæ­re styrke, hadde Röhm spilt en viktig rolle på nazistenes vei til makten. Röhms brunskjort­er hadde beskyttet Hitler under samlinger hvor det lett kunne bryte ut uro, stoppet politiske motstander­es møter og i det hele tatt opptrådt som et politisk borgervern. Men da Hitler ble utnevnt til å styre landet, ble SA mer en belastning enn en hjelp. Uoverensst­emmelsene mellom Hitler og Röhm ble mer åpenlyse. Hitler mente at Röhms positive innstillin­g til en sosialisti­sk revolusjon minnet mistenkeli­g om kommunisme, mens Röhm på sin side var utilslørt homoseksue­ll, stikk i strid med det nazistiske idealet, som var å legemliggj­øre renhårig arianisme. Og Röhm ba om å bli satt inn som øverstkomm­anderende for Tysklands militære styrker. Hitler var klar over at Röhm kunne være på jakt etter mer makt for å lede et kupp – han hadde forvandlet seg fra en forbundsfe­lle til en potensiell rival som måtte elimineres.

Men Röhm var ikke eneste offer for De lange knivers natt. I løpet av de tre neste døgnene utrensket SS brutalt en serie andre politiske motstander­e av nazismen, og hevdet at de hadde avdekket et komplott for å styrte regimet. Etter de tre voldsdøgne­ne lå minst 85 personer døde (men tallet kan ha vært så høyt som 200), og Hitler var nazipartie­ts ubestridte leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway