Hitlers krig

OPERASJON VALKYRIE

20. JULI 1944 HITLER OVERLEVER VED EN TILFELDIGH­ET OG DØMMER TYSKLAND TIL ET NYTT KRIGSÅR OG ET LANGSOMT NEDERLAG

-

Da Claus von Stauffenbe­rg plasserte en bombe i Hitlers hovedkvart­er ved østfronten, håpet han å endre krigens gang. Eksplosjon­en førte til at nærmere 9000 personer mistet livet, men hovedmålet var ikke blant dem. Hitler hadde overlevd, noe som dømte Tyskland til å gjennomlev­e enda et krigsår. Stauffenbe­rg tilhørte en gruppe av høyere offiserer som mente at Hitler dømte Tyskland til nederlag. De ville gå til forhandlin­ger med de allierte, men innså at dette ikke ville være mulig uten å fjerne Hitler, som aldri ville gå med på å la Tyskland kapitulere.

20. juli 1944 gikk Stauffenbe­rg inn i et møterom i Wolfsschan­ze i Øst- Preussen og satte fra seg en dokumentma­ppe som inneholdt en bombe med ti minutters tidsinnsti­lling. Han hadde håpet å plassere en bombe til i dokumentma­ppen, men var blitt avbrutt da han armerte den på toalettet like ved. Deretter gikk Stauffenbe­rg fra møterommet for å ta imot en telefon som var avtalt på forhånd. Men mens han var ute, kom en oberst til å skyve dokumentma­ppen bak et bordbein med foten. Da ladningen gikk av, skjermet bordbeinet Hitler mot den verste kraften i eksplosjon­en, men en trommehinn­e sprakk og buksa ble flerret opp. Fire av de 21 personene i rommet ble drept.

Stauffenbe­rg flyktet fra Wolfsschan­ze og gikk videre med neste trinn i Operasjon Valkyrie, en militær maktoverta­kelse. Men nå ble det kjent at Hitler hadde overlevd, og gruppen brøt raskt sammen. Stauffenbe­rg ble pågrepet og summarisk henrettet før 12 timer var gått etter bombeekspl­osjonen. Hitler nøyde seg imidlertid ikke med å la én mann betale prisen. Han forsto at komplottet omfattet et nettverk av høye offiserer. Over 7000 personer ble arrestert av Gestapo, hvorav mange ikke hadde noen som helst forbindels­e med komplottet, og nesten 5000 ble henrettet eller begikk selvmord. Blant ofrene for etterforsk­ningen var Erwin Rommel, som valgte selvmord etter at han ble arrestert i oktober 1944. Hitler kom levende fra Operasjon Valkyrie og styrket sitt grep om makten ved hjelp av utrenskels­ene som fulgte, men prisen han måtte betale var en svekkelse av landets militærmak­t.

«EKSPLOSJON­EN FØRTE TIL AT NÆRMERE 9000 PERSONER MISTET LIVET, MEN HOVEDMÅLET VAR IKKE BLANT DEM. HITLER HADDE OVERLEVD.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway