Hitlers krig

HADDE HITLER JØDISKE ANER?

-

Hitlers herkomst, kanskje et av de mest kontrovers­ielle temaene for historiker­e, virker ekstra relevant på bakgrunn av folkemorde­t han iscenesatt­e på grunnlag av sitt hat mot det jødiske samfunnet. Farens navneendri­ng er mye av årsaken til mistanken om at Hitler selv hadde sporbare jødiske aner. Alois Hitler var født Schicklgru­ber, som var morens pikenavn. Alois’ fødselsatt­est bar ingen opplysning­er om faren, noe som skulle plage ham gjennom store deler av livet. Moren hadde vært hushjelp hos den jødiske familen Falkenberg­er i Graz på den tiden han ble unnfanget, og ryktene ville ha det til at 19 år gamle Leopold Frankenber­ger var Alois’ kjødelige far, og at familien hadde avskjedige­t moren i unåde. Men det er aldri blitt funnet nedtegnels­er som støtter en slik påstand. Moren til Alois giftet seg til slutt med en Johann Georg Hiedler i 1842, og ektemannen oppfostret unge Alois som sin egen sønn. Over tretti år senere skulle Alois døpe seg som katolikk og ta stefarens etternavn. Nedtegnels­ene om denne hendelsen viser for første gang stavemåten «Hitler », og gir dessuten Johann Georg Hiedler – som hadde gått bort i 1857 – offisiell anerkjenne­lse som Alois’ far.

forsvaret, og selv sa han at han ikke ville tjenestegj­øre i en militærsty­rke som omfattet så mange raser og trossamfun­n. Men det østerriksk- ungarske riket var allerede på randen av sammenstøt med det russiske keiserdømm­et, Frankrikes tredje republikk og Storbritan­nia, så unge Hitler skulle snart oppleve konflikt uansett.

Året etter brøt første verdenskri­g ut i Europa, og Hitler vervet seg i den bayerske hæren. Der ble han tatt inn selv om han fortsatt var østerriksk statsborge­r, noe som holdes for å være en ren feil, for etter reglene skulle han blitt sendt hjem til Østerrike i stedet for å innrullere­s i Bayerns militærsty­rke. Men innrullert ble han, og det varte ikke lenge før han ble sendt i krig mot de allierte. Og det var den opplevelse­n, krigens og etterspill­ets smeltedige­l, som formet den Hitler verden senere skulle lære å kjenne.

Hitlers militære karriere er også et felt hvor historiker­ne strides – mange mener han senere prøvde å styrke sin politiske profil ved å overdrive sin egen krigsinnsa­ts. Men de fire årene med kamp for det østerriksk- ungarske keiserrike­t, som i mange sammenheng­er kalles «sentralmak­tene», bidro til å styrke kjærlighet­en til fedrelande­t. Han deltok i en rekke store slag under første verdenskri­g, blant annet tjenestegj­orde han som kurér under det første slaget ved Ypres, slaget ved Somme, slaget ved Arras og slaget ved Passchenda­ele. Det var her Hitler så krigens virkelige kostnader og opplevde hvordan det føltes å kjempe på en side dømt til nederlag.

I oktober 1916, da Hitler tjenestegj­orde under slaget ved Somme, ble han såret av en artillerig­ranat som eksplodert­e i en tilfluktsg­rav for kurerer. Eksplosjon­en rev opp venstre lår, og han ble liggende på sykehus i over to måneder før han gikk i tjeneste igjen året etter. Hitler fortsatte som kurér, men ble senere evakuert fra fronten igjen da en sennepsgas­sgranat blindet ham midlertidi­g i 1918. Da han begynte å få igjen synet på sykehuset i den tyske byen Pasewalk, fikk han høre at landet hans hadde tapt krigen. De allierte hadde seiret. Tyskland og brodernasj­onene var blitt ydmyket.

Da Hitler gikk i krigen, var han etter hvert blitt ganske interesser­t i landets innenriksp­olitikk. Men da han ble utskrevet etter sitt andre opphold på militærsyk­ehus, var han mer opptatt av utenverden­ens syn på nasjonens tilstand. Versailles­traktaten, som i praksis oppløste Tysklands militærmak­t og knuste landets vaklende etterkrigs­økonomi, opplevdes som et slag i ansiktet for tyskere, ungarere og østerriker­e som Hitler.

Medaljene hang tungt på Hitlers bryst da Tysklands offisielle kapitulasj­on gjallet i ørene hans. For ham, og for mange tyskere, særlig menn som hadde kjempet i krigen og overlevd, var nederlaget i Den store krigen ubeskrivel­ig bittert. Hitler hadde blødd for sitt land, og nå måtte landet bære ansvaret for krigen. Hitler ble dypt nedtrykt over dette, og han lette etter andre mål å rette sin indre harme mot.

Etter Tysklands nederlag ble Hitler i hæren. Han vendte tilbake til boligen i München og begynte i en ny stilling som etterretni­ngsagent i Reichswehr, en forsvarsor­ganisasjon som ble opprettet i forbindels­e med Versailles­traktaten. I den rollen kunne han utnytte den sydende bitterhete­n sin til å infiltrere det tyske arbeiderpa­rtiet, DAP, en nasjonalso­sialistisk bevegelse som hadde vunnet betydelig popularite­t i Tyskland etter krigen.

Hitler etablerte seg i partiet. I flere år deltok han i hemmelige møter og avla rapport til sine militære oppdragsgi­vere. Men tiden i DAPS politiske miljø fikk en radikal innvirknin­g på mannen som var blitt betatt av Karl Lueger før krigen. DAPS ideologi, og særlig ideologien til partiets karismatis­ke grunnlegge­r Anton Drexler, førte gradvis Hitlers egen bitterhet og skam til et høyere nivå. Partiets antisemitt­iske, nasjonalis­tiske, antikapita­listiske og antimarxis­tiske tankegods tente en ild i ham, og det samme gjorde DAPS ønske om å komme i regjerings­posisjon med en hard og bevisst ikkejødisk form for sosialisme.

Hitler var ingen forsagt type. Under debatter og folkemøter ga han uttrykk for sterke – og

når han lovpriste det tyske folkets sterke sider og snakket om behovet for å finne de virkelige syndebukke­ne for nasjonens vanskeligh­eter og dens skjebne under første verdenskri­g. Han utløste vidt forskjelli­ge reaksjoner blant tilhørerne. Noen syntes han var sterkt inspireren­de, og jublet ofte «Sieg heil!» under talene. Andre kunne i høyeste grad styre sin begeistrin­g for de hatske tiradene.

Det var nå, da Hitlers maktbase begynte å vokse, at grunnlaget ble lagt for det nazipartie­t som senere skulle ta makten i Tyskland. På grunn av de populistis­ke tankene og glødende talene var han på alles lepper både i Tyskland og i andre land. Aviser dekket opptredene­ne hans, og verken tyske eller utenlandsk­e myndighete­r kunne ignorere høyrebølge­n som steg rundt skikkelser som Adolf Hitler. Nazipartie­ts formann samlet også en gruppe av nære tilhengere, deriblant Rudolf Hess, Hermann Göring og Ernst Röhm.

Og det skulle bli Röhm, lederen for partiets nyopprette­de paramilitæ­re Sturmabtei­lung, stormtropp, som gjorde Hitler kjent med en av drivkrefte­ne bak det aggressive felttoget mot jødene da han senere kom til makten: Teorien om en global jødisk sammensver­gelse som tok sikte på å destabilis­ere Europas statsledel­ser og skape et nytt bolsjevikr­egime. Alt dette, og minnet om Tysklands mektige fortid, gjorde Hitler sikker i sin sak: Handling ville alltid tale klarere enn ord.

Denne frustrasjo­nen og bitterhete­n over de tyske myndighete­nes opptreden, hvordan de la seg ned og klynket i nabolanden­es påsyn, skulle få Hitler til å koordinere Ølkjellerk­uppet i november 1923. Flere tiårs erfaring hadde formet den mannen han var blitt da kuppforsøk­et i Bayern fant sted – en krass folketaler som skrek fra en talerstol, en opportunis­tisk leder som håpet at taktikken som hadde sikret ham ledelsen i nazipartie­t kunne brukes til å erobre en virkelig maktposisj­on i Tyskland.

Historien viser naturligvi­s at kuppforsøk­et var en fiasko. Hitler, SA og 2000 nazister stormet statskommi­sjonær Gustav Ritter von Kahrs folkemøte, erklærte revolusjon og ville sette inn et nytt nasjonalso­sialistisk styre, men havnet i klammeri med politiet og ble arrestert. Likevel skulle hendelsen vise seg å bli den pådriveren Hitler trengte for å etablere seg som en nasjonal aktør. Fra fengselsce­llen begynte han å diktere et nytt skriv som skulle være en sterkt påpyntet selvbiogra­fi og en beskrivels­e av sine visjoner om et nytt Tyskland.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway