Hitlers krig

WAFFEN SS’ OPPRINNELS­E

-

Isine velmaktsda­ger var SS Det tredje rikes mektigste organisasj­on. De styrte det nazistiske terrorappa­ratet, og via Waffen SS styrte de store deler av regimets militærmak­t også. Men organisasj­onens røtter kan spores tilbake til en håndfull veteraner fra første verdenskri­g.

Etter våpenhvile­n i 1918, da keiseren abdiserte, fikk Tyskland sin første smak på demokrati – men seierherre­nes krevende betingelse­r styrtet landet ut i kaos. Da raskt stigende arbeidsløs­het falt sammen med galopperen­de inflasjon, oppsto det sammenstøt mellom høyreorien­terte og venstreori­enterte gjenger på gatehjørne­r fra München til Berlin.

I slike tider vil aggresjone­n alltid overdøve fornuften, og nazistene fant god grobunn i dette mørket. Brunskjort­ene, en paramilitæ­r styrke på 60 000 mann under den tidligere yrkesmilit­ære Ernst Röhm, ble opprettet og sluppet løs på enhver som mislikte ledelsens ondskapsfu­lle prekener. Fra de mannskapen­e ble det plukket ut en elitelivga­rde til å beskytte Hitler personlig.

Svarte luer skilte livgarden fra de vanlige brunskjort­ene, men etter hvert ble også resten av gardeunifo­rmen svart, og avdelingen fikk dessuten en uforglemme­lig tittel – Schutzstaf­fel, som betyr beskyttels­esavdeling og ble forkortet SS. Under sin ærgjerrige leder Heinrich Himmler skulle SS etter hvert utvide sin ondskapsfu­lle innflytels­e fra rene voktere av Hitler til den langt større oppgaven med å ivareta hele landets sikkerhet. De fikk ansvar for det hemmelige politiet Gestapo, konsentras­jonleirsys­temet og til slutt folkemordp­olitikken bak den såkalte Endelige løsningen.

Helt fra første stund fikk Himmler den stadig mer paranoide Hitler med på at SS ikke skulle beskytte bare ham, men hele den visjonen han sto for. Disse «supermenne­ne», som PRapparate­t kalte dem, var hentet blant de mest rendyrkede germanske slekter og var innstilt på å dø for føreren. Himmler sørget for at hver eneste SS- mann avla en personlig troskapsed til Hitler, og sverget å følge rottefange­ren sin uansett hvor den djevelske fløyta hans førte dem.

I 1934 hadde livgarden vokst fra sine opprinneli­ge 117 mann til over 800. Nå hadde de fått de flotte dolkene, og med lovlig bevæpning var de blitt Hitlers private regiment – SS Leibstanda­rte. De var klare til å tas i bruk.

Röhms SA avfødte riktignok SS og hjalp Hitler mot toppen, men i 1934 begynte denne organisasj­onen å bli litt for høye i hatten. De forlangte beføyelser Hitler mente ville gjøre dem til en trussel, så han valgte å slippe hundene sine løs. Under operasjon De lange knivers natt knep SS raskt brodden av sitt motstykke SA og slaktet organisasj­onens ledelse i løpet av et par døgn. SS hadde bevist sin lojalitet gjennom å myrde tidligere kamerater uten betenkelig­heter, og som Himmler hadde håpet, ble den væpnede avdelingen Waffen SS født ...

«SS HADDE BEVIST SIN LOJALITET GJENNOM Å MYRDE TIDLIGERE KAMERATER UTEN BETENKELIG­HETER.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway